Hastanın yatağa bağımlı olarak yaşaması oldukça zor ve yıpratıcı bir süreçtir. Bu durum hastayı ruhsal ve fiziksel açıdan olumsuz etkiler. Sadece hasta değil ailesi de aynı şekilde etkilenir. En sık ortaya çıkan sorun, sürekli hareketsiz yatmaktan kaynaklanan yatak yaralarının oluşmasıdır. Özellikle sırt, kalça, bacak, bilek, topuk, kulak ve ense gibi yatağa temas eden bölgelerde yara oluşumuna sıkça rastlanır. Yatak yarasını engellemek için en çok kullanılan medikal ürün havalı yataktır. Bu ürünler, mevcutta bulunan hasta yatağının üzerine serilerek kullanılır. Baklava tipi, boru tipi ve pozisyon aldıran olmak üzere birkaç çeşit havalı yatak vardır. Hastanın durumuna ve hastalık sürecine göre hangi çeşit ürünün kullanılması gerektiği önceden belirlenmelidir.
Baklava veya boru tipi havalı yatak oluşan basıncı her ne kadar belirli ölçüde dağıtsa da hastanın ağırlığı nedeniyle yatağın cilde teması çoğunlukla birbirine yakın bölgelerde yoğunlaşacaktır. Temas bölgelerinde oluşan basınç nedeniyle dokulara giden kan miktarı azalır ve hücreler kendini yenileyemediği için yara oluşumu kaçınılmaz olur. Bu nedenle, baklava veya boru tipi havalı yatak kullanan hastaların, en az iki saatte bir sağa veya sola döndürülerek kan akışının hızlandırılması gerekir. Böylece dokulardaki oksijenlenme artar ve hücreler kendini yenileme fırsatı bulur. Daha sık pozisyon değiştirme daha fazla doku yenilenmesini sağlar. Bu amaçla üretilmiş pozisyonlu havalı yataklar kullanılırsa hasta yatak yarasından korunmuş olur ve mevcut yaralarının da iyileşmesi hızlanır.
Yatağa bağımlı hastaların bakım süresince karşılaştığı en temel sorunlar:
- Oluşabilecek bası yaralarının engellenmesi için hasta yakınlarının hastayı belirli aralıklarla pozisyonlandırma zorluğu
- Hastadaki terleme nedeniyle yatakta oluşan nemin giderilmesi için hastanın sıklıkla kurulanma ve giysilerinin değiştirilme ihtiyacı
- Hijyen açısından hastanın yattığı bölgenin temiz tutulma gereksinimi
- Hastada daha önceden oluşmuş ve büyümekte olan yatak yaralarının ağır tedavi masrafları
Yukarıda maddeler halinde belirttiğim sorunları iyi kalitede bir havalı yatakla çözümleyebilirsiniz.
Hasta Yakınları Neden Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Tercih Etmeli?
Bakımına evde devam edilecek olan hastanın ihtiyaçları önceden belirlenmeli ve bu doğrultuda çözümler sağlanmalıdır. En temel ihtiyaçlardan birisi, yatak yarası riskine karşı havalı yatak kullanımıdır. Yatak yaralarının oluşmaması için sadece havalı yatak kullanımı çoğu zaman yeterli olmaz, bunun yanında hastayı belirli periyotta konumlandırmak gerekir. Refakatçilerin, bu süreyi takip ederek konumlandırmayı sürekli olarak yapması gerekir. Hastanın ağırlığı fazla olursa, bu işlem en az 2-3 kişiyle birlikte yapılabilir. Ayrıca bu kişilerin pozisyonlandırma işlemini düzenli olarak yapabilmesi için 24 saat hastanın yanında olması gerekir. Pozisyon aldıran havalı yatak, refakatçileri fiziksel açıdan da zorlayan bu duruma çözüm sağlamaktadır. Ayarlanan sürede hastayı sağ, orta ve sol olmak üzere sürekli konumlandırarak bası oluşan bölgenin değişmesini sağlar.
Diğer önemli sorunsa hastanın terlemesinden kaynaklı yattığı yerin nemlenmesidir. Cilt nemli kaldıkça yara oluşumu da hızlanır. Pozisyonlu havalı yatağın üzerinde hava delikleri olduğu için hastayı rahatsız etmeyecek şekilde hava üfleyerek havalandırma ve kuruluk sağlar.
Pozisyon aldıran havalı yatak hijyen açısından da hasta yakınlarına kolaylık sağlamaktadır. Hastanın yattığı yerin temizlenme ihtiyacı olduğu için bu ürünün kılıfı kolay çıkarılıp takılabilen fermuarlı bir şekilde üretilmiştir. Kılıfın çok kolay bir şekilde çıkarılıp, yıkanıp, tekrar yerine takılması temizliğin rahatça gerçekleşmesi için önemli bir faktördür.
Hem hastanın fiziksel ve sağlık açısından zarar görmemesi hem de ailenin maddi olarak etkilenmemesi için yatak yaralarının oluşumundan önce gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Bu yaraların tedavisi uzun sürer ve tedavide kullanılan yara bakım ürünleri oldukça pahalıdır. Bu tip olumsuzluklarla karşılaşmamak için hem yatak yarasını önleyen hem de mevcut yaraların iyileşmesini hızlandıran medikal bir ürün olan pozisyon aldıran havalı yatağı kullanmanızı öneriyorum.
Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Alırken Bu Özelliklere Dikkat Edin
Ülkemizde satışa sunulan medikal ürünlerin belirli standartlarda olması gerekir. Bunlardan en temel olanları ürünün CE belgesinin olması, faturasının düzenlenerek tarafınıza teslim edilmesi, Türkçe kullanım kılavuzunun ve ücretsiz garanti hizmetlerinin olmasıdır. Pozisyon aldıran havalı yataklar da medikal ürün olduğu için bu standartlara uygun şekilde satışının yapılıyor olması gerekir.
Ürünün kurulumu ve kullanımı oldukça basittir. Hastanın ağırlığına ve durumuna göre basınç, süre, pozisyonlandırma gibi seviyeler belirlenerek panel üzerinden yatağın tüm ayarları yapılabilir. İstenirse pozisyonlandırma özelliği kapatılıp açılabilir. Çok kilolu hastalar için üretilmiş ve diğerlerine göre daha dayanıklı modeller de mevcuttur. Piyasadaki ürünlerin çoğunun ölçüsü tek kişilik yatak kadardır ve 90×200 cm’dir.
Piyasadaki bazı yataklarda sertlik seviyesi ve konumlandırma süresi ayarlanmadığı için sağlık ve konfor sorunları yaşanabilmektedir. Yatak yarasından maksimum seviyede korunabilmek için bu ayarların hastanın kilosuna ve cildinin yapısına göre değiştirilmesi gerekir. Ayrıca dokulara daha çok kan akışının olabilmesi için yatağın hastaya verebildiği açının da en az 20 derece olması gerekir. 40 derece ve üzeri yüksek açılı pozisyon değişikliklerinde, hastanın düşmesini engelleyen güvenlik önlemlerinin yatakta mevcut olup olmadığına da dikkat etmelisiniz.
Pozisyon aldıran havalı yataklar boru tipidir. A+B şeklinde çalışan yatak yerine A+B+C sisteminde çalışan yatakları tercih etmeniz yatak yaralarının engellenmesi ve iyileşmesi için daha faydalı olacaktır. Bu sistemler havalı yatağın boru şeklindeki hava kanallarının hangi düzende çalıştığını belirtmektedir. A+B+C sistemiyle çalışan havalı yataklar bası yaralarını önleme konusunda diğerlerine göre daha başarılıdır. Ayrıca dördüncü seviyeye kadar yatak yaralarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Hastanın yaşayacağı olası bir acil durumda daha sert bir zeminde müdahale etmek gerekir. Bu nedenle pozisyon aldıran havalı yatak üzerinde acil hava boşaltım mekanizması olmalıdır. Kalp masajı gibi uygulamalar gerektiğinde yatağın içinde bulunan hava, bu özellik sayesinde hızla tahliye edilebilir.
Boru tipi hava kanallarının patlaması halinde kullanıcıya çok fazla masraf çıkmaması için tüm yatağın değil de sadece patlayan bölümün sökülüp yenisinin takılabiliyor olması gerekir. Son olarak da, yatak üzerinde bulunan örtünün çıkarılabilir ve yıkanabilir olması hijyeni sağlayabilmek adına büyük kolaylık sağlar.
Yorumlar
Aytun Varol - 12 Ekim 2020 16:45
Boru tipi havalı yatakta, herhangi bir borudaki delik tüm yatağı etkiliyor. Tamir basit ama o deliği tespit çok zor. Boruları yerinden çıkarıp takması kolay değil muayene için… Kolay bir yolu var mı?
Sesan - 13 Ekim 2020 09:21
Merhaba. Boru tipi havalı yataklarda herhangi bir hücrenin zarar görmesi ihtimaline karşı paketin içerisinden yama parçaları çıkar. Bu parçaları kullanabilirsiniz. Bazı modellerde ise komple hücre değiştirilebilir. Bir küvete veya bir leğene su doldurup havalı yatağın patlak olduğunu düşündüğünüz kısmını suyun içine daldırarak patlağın nerede olduğunu tespit edebilirsiniz.