Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

Psikolojik Hastalıklar

İnsan psikolojisi hayatı boyunca onunla birlikte olan ve günlük yaşamını etkileyen her şeydir. Psikoloji, yalnızca insanın kafasında olup biten bir durum olarak görülmemeli çünkü psikoloji insan için birçok şeyi iyi hale de kötü hale de getirebilir. Hayatında büyük etki yaratacak psikolojik durumlar, en küçük günlük problemlerden doğabilir. İnsan psikolojisine etki etmek oldukça kolay olduğu gibi aynı zamanda zordur. Bu, psikolojinin kontrolü ve insanın gün içinde uyandıktan sonra yaptığı, karşılaştığı her şeye bağlı olarak saniyelerle değişir. İnsan hayatındaki her ana hitap edebildiği ve etkin rol aldığı için insanlar için önemi çok büyüktür. Bu kadar önemli bir olguyu sağlıklı tutabilmek de hiç kolay değildir. Öyle ki, psikolojik hastalıklar, davranışsal problemlere, intihara, diğer hastalıklara sebep olabilir.

Sık Görülen Psikolojik Hastalıklar

250’den fazla psikolojik hastalık tanımlanmış olsa da, bazıları oldukça yaygındır. Birçok insan psikolojik bir hastalığının olmadığını iddia etse de, bir psikoloğa görünmekte her zaman fayda vardır. Her yaştan, her milletten, her kültürden insanda görülmesi muhtemel olan psikolojik hastalıkların tedavisi genellikle hastanın bunları kabullenip üstüne gitmesi ile olur.

Kaygı Bozuklukları

Sürekli olarak görülen kaygı ve korku durumuna denir. İnsan sürekli bir şeyler için kaygılanıyorsa veya sürekli bir şeyin yaşanmasından korkuyorsa kaygı bozukluğu yaşıyor olabilir. Kaygı birçok zaman iyi bir yardımcı olsa da fazla kaygı duymak olacak bir durumun olmamasını sağlayabilir. Kaygı, strese yol açar. Stres de sürekli sıkıntı haline girmektir. Kaygı bozukluğu genellikle çocukluktan gelen travmalardan ve genetik nedenlerden kaynaklanır.

Anksiyete en çok görülen kaygı bozukluğudur. Bu hastalığa sahip olan insanlar, gün içinde sürekli endişeli olurlar. Uyku ve konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, kasların gerginleşmesi gibi sonuçlar doğurur.

Panik bozukluk, tekrarlı bir şekilde görülen panik ataklar olarak tanımlanabilir.

Fobiler, genellikle her insanın en az bir fobisi bulunmasına rağmen bu fobilere takan ve her yerde onları bekleyen insanların kaygı bozukluğu olduğu tespit edilmiştir.

Sosyal kaygı bozukluğu, insanların nasıl tepki vereceğinden çekinip birçok şeyden endişe duymasıdır.

Duygudurum Bozuklukları

Bu bozukluklar uzun dönemlerde insanların başına bela olur. Birçok duygusal tepkinin uzun süreli etkisine denir.

Depresyon, insanlar arasında en çok görülen psikolojik hastalıklardan biridir. İnsanlar üzüldüklerinde, güçsüz hissettiklerinde, başarısız olduklarında kendilerini kolayca depresyonun kucağında bulabilir. Keder ve acıya eşlik eden karamsarlık bünyeyi kapsar ve bunun sonucunda uyku ve yeme düzeni alt üst olur, mutsuz, umutsuz bir döneme girer. Her zaman yorgun hissedilir, pişmanlık duygusu üstünlük kurar.

Bipolar bozukluk, insanın ruh halinde sık değişimler yaşanmasıdır. Manik depresif bozukluk olarak da adlandırılır. İki çeşidi bulunur; depresif ve manik. Depresif dönemde depresyon belirtileri görülür. Eğlenceden ve topluluklardan uzak durulur. Manik dönemde ise tam tersi yarınlar yokmuşçasına eğlenmek istenir, yanlış kararlar alınabilir, bu dönemlerde yatırım yapılmaması, uzun ilişkilere girilmemesi tavsiye edilir.

Uyku Bozuklukları

İnsanın uykuyla ilgili yaşadığı sorunlara denir. Uyku ritminde, kalitesinde değişimler gerçekleştirir. Uyku zamanı kısalabilir ve uzayabilir. Bazı uyku bozuklukları imsomnia, narkolepsi, uyku apnesi, gece terörü, uyurgezerlik, uykuda idrar kaçırmak, huzursuz bacak sendromu olarak sayılabilir.

Yeme Bozuklukları

Yeme alışkanlıklarının değişmesi, aşırı veya çok az yeme durumlarıdır. Genellikle başta kontrol edebildikleri yeme alışkanlıklarını sonradan çığır dışına çıkması gibi durumların sonucunda gelişir.

Anoreksiya Nevroza, insanın kendini ortalama kilonun altında olmasına rağmen daha şişman sanma durumudur.

Bulimiya Nevroza, insanın kısa bir dönem boyunca aşırı yemesi ve ardından kilo almamak için yediklerinden kurtulmaya çalışmasıdır. Kusmaya, ilaç yutmaya ve yoğun egzersize başvururlar.

Tıkanırcasına yeme bozukluğu, Bulimiya Nevroza hastalığındaki gibi kısa sürede aşırı yeme durumudur. Ancak bu hastalar pişman olsalar da yediklerinden kurtulmaya çalışmazlar.

Yazıyı indirmek için: Psikolojik Hastalıklar.docx (14.1 KB)

Psikolojik rahatsızlıklarda psikiyatriden önce psikologa gidilmesi daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. İlk edapta ilaç tedavisi olarak başlanırsa durum ileri seviyelere taşındığında ilaç tedavisi de yeterli gelmeyebilir.

Bana sorarsanız psikolojik rahatsızlıkların temelinde hem fizyolojik hem de manevi sebepler yatmaktadır.Mesala OKB olarak bilinen Obsesif - Kompulsif Bozukluk rahatsızlığı beyindeki Serotonin hormonu eksikliğinden kaynaklandığı bilinmekte ve Serotonin hormonunu destekleyen ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır.Aynı zaman da bu kişiler beyinlerindeki serotonin eksikliğine bağlı olarak bazı hal ve hareketleri takıntı haline dönüştürerek hareket ettikleri için psikolojik olarak da yıpranmakta, tekrarlayan hareketleri kendi hayatlarında normalleştirmektedirler.Bu yüzden ben psikiyatri ve psikoloji tedavisinin gerekli görülürse eş zamanlı olarak yapılması gerektiği taraftarıyım.