Ruh Sağlığı ve Psikoloji

Ruh Sağlığı ve Psikoloji

Psikoloji, tüm yaşamımızı etkileyen, insanın akıllı bir varlık olmasına karşılık olarak hem bir lütuf hem de bir lanettir. Tarihte ismi yer alan birçok insanın sonu olmuş, birçoğunu ise bulundukları konuma getirmiş bir güçtür. İnsan psikolojisine etki etmek ve onu kontrol etmek çok önemli eğitim ve çalışma gerektirir. Ruh sağlığını korumak, psikolojisine hükmetmek birçok insanı şu anda olduğu durumdan daha iyi yerlere getirecektir. Öyle ki psikoloji yalnızca günlük hayatımızda davranışlarımızı kontrol etmez, iyi bir psikoloji hastalıklara karşı önlemdir, düzenli yaşama ve mutlu olmaya davet eder. Peki ruh sağlığını korumak ve iyi bir psikolojiye sahip olmak için neler yapılabilir?

Ruh Sağlığını Korumak

Ruh sağlığı aynı beden sağlığı gibi kritik öneme sahiptir. Sağlıklı ve düzgün bir ruha sahip olmak, insanlarla ilişkinizi, kendinizle ilişkinizi, yaşadığınız hayatı iyileştirir. Ruh sağlığı herkeste farklı öneme sahiptir, bazı insanların ruh sağlığı en küçük darbede yerle bir olurken bazılarının ruh sağlığı kolay kolay bozulmaz. Ruh sağlığı; insanın kendine güveni, yaşamına bakış açısı, yaşam koşulları gibi durumlarda değişebilir. Psikoloji bilimi insanların ruh sağlığını korumak amacıyla ortaya çıkmıştır. Birçok bilim insanı ve araştırmacı bu konu üzerinde uzmanlaşmıştır. Ruh sağlığını korumak için destek alınmalıdır, ancak ondan önce her insanın kolayca yapabileceği bazı yöntemler vardır.

Ruh Sağlığı ve Psikolojiyi Korumak İçin Ne Yapılabilir

Ruh sağlığının korunması bütün yaşamınıza iyi gelecektir. Daha sakin, daha mutlu, daha dayanıklı, duygusal açıdan sağlam, iyi ilişkiler kurabilen, iletişim becerisi yüksek bir insan olmanın yolu psikolojinizi ve ruh sağlığınızı korumaktan geçer.

Kişiliğinizi tanıyın ve ona göre yaşayın. Bir insanın kendinden en büyük beklentisi ve hayatındaki en büyük amacı kendini tanımak, neyi sevdiğini ve neyi sevmediğini, nasıl yaşayıp nasıl yaşamamak istediğini bilmesi olmalıdır. Çünkü bunlar olduğunda kaliteli yaşama ilk adımlarınızı atmış olursunuz.

Hatanızı kabullenmeyi öğrenin. İnsan yenilmeyi sevmeyen bir canlıdır, hata yapmayı da. Ancak şunu unutmamalıyız ki, her hata daha iyi bir sonuç doğurur, eğer ders alınırsa. Hata yapıldıysa geçmişte kalmıştır, onu düzeltemezsiniz ancak gelecekte aynı hatayı bir kez daha tekrarlama ihtiyacı duymazsınız.

Daha sosyal olun. Araştırmalar yalnız insanların ruh sağlığının çok daha çabuk bozulduğunu ve yeterince dışarı çıkmayan veya birileriyle sohbet etmeyen insanların depresyona girme ihtimalinin diğerlerinden çok daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Bu yüzden yeni arkadaşlar edinmekten çekinmeyin.

Bir hobi ve meşguliyet bulun. Evden işe, işten eve gitmek yerine ara sıra kendinize izin verin, sevdiğiniz bir şeyi yapın. Kendinize küçük yarışlar ve hedefler belirleyin, inanın başardığınızda daha mutlu olacaksınız. Spor yapın mesela, ya da dışarı çıkıp yürüyün biraz, dünyadan kopmayın.

Bir işe doğru beklentiyle başlayın. Beklentinizi yüksek veya düşük tutmayın, makul beklentiler, doğru mutluluk getirir. Eğer beklentinizi iyi ayarlarsanız başarısızlık durumunda bile kendinizi iyi hissedebilirsiniz.

İnsanlara karşı saygılı olun. Herkesi sevmek zorunda değilsiniz, ancak saygıyı sevgiden ayıran özellik karşılıklı gelişmesi daha mümkün olmasıdır. İnsanlara saygı duyarsanız karşılığında insanlar da size saygı gösterir. Egoist biri olmayın, her insan saygıyı hak eder, onlara saygı gösterin, onlar da size saygı göstersin. Saygısız insanlardan uzaklaşın.

Kendinize güvenin. Her insan kendine özgüdür, her insan birdir. Kendinizi kendinizden soyutlamayın, kendine güven günümüzde hem insan ilişkilerinde hem de resmi yaşamda kritik seviyede önem taşır.

Müzikten kopmayın. Müzik ruhun ilacıdır derler, oldukça doğru bir yaklaşım. Sevdiğiniz türleri bulun, ya da sevdiğiniz sanatçıları bulun, dinleyin, iyi gelecektir.

Yazıyı indirmek için: Ruh Sağlığı ve Psikoloji.docx (14.0 KB)