Saçkıran Hastalığının Nedenleri ve Stresle Bağlantısı
Saçkıran Nedir?
Günümüzde gittikçe yaygınlaşan bu hastalık özellikle saç derisinde meydana gelmekle birlikte kirpik, kaş, bıyık da dahil olmak üzere, vücutta tüy bulunan bütün bölgelerde meydana gelebilen kıl kaybına verilen isimdir. Saçkıran olunduğunda normal saç dökülmesindeki gibi saç ortadan veya önlerden açılmaz, kafa derisi üzerinde parça parça meydana gelmiş kıl kayıpları vardır. Bu belirti sayesinde saçlarınız her döküldüğünde “Acaba saçkıran mıyım?” sorusunu sormanıza gerek kalmaz. En çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görüldüğü saptanan saçkıranın özellikle 20 yaş altı için yoğunlaşmıştır. Saçkıran hastalığı genellikle nesilden nesle aktarıldığı bilinir ancak ilk başta neyin sebep olduğu kesin değildir. Bu hastalık hakkında yanlış bilinen bilgilerden biri de saçkıranın bulaşıcı olduğudur. Sanıldığının aksine saçkıran bulaşıcı değildir bu yüzden saçkıran olan bir bireyden uzaklaşmak, kuaförlere gitmekten kaçınmak gibi endişelere gerek yoktur.
Saçkıran Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Bu hastalığın yukarıda da bahsettiğimiz gibi genetik olarak meydana çıktığı gözlenir. Ayrıca sinir sitemindeki bozukluklar, yoğun stres dönemleri bağışıklık sistemindeki bazı aksaklıklardan meydana çıktığı söylense de bilim henüz bu hastalığın asıl sebebini bulamamıştır. Bu konudaki araştırmalar günümüzde de hız kesmeden devam etmektedir. Ancak bu hastalığın meydana gelmesindeki sebebin ne olduğu hakkındaki genel yargı şu şekildedir; asıl görevi vücudu dış etkenlere karşı korumak ve vücudun savunma mekanizması olarak bilinen bağışıklık sisteminin, androjen, testosteron gibi bazı hormonların baskı yapması sonucunda kendi hücrelerini dışarıdan gelen zararlı maddeler sanarak karşı saldırıya geçmesinden meydana gelmesidir. Bu saldırının da nihayetinde kıl köklerinde yer edinmiş lenfosit adlı hücreler savunma amacıyla sitokin adı verilen bir kimyasalı üretir ve bu durum dökülmelere neden olur.
Saçkıran ile Stres Arasındaki Bağlantı
Stres her hastalıkta olduğu gibi saçkıranda da tetikleyici etkenlerden en önemlisidir. Başa gelen kaza, ölüm, ayrılık, geçim sıkıntısı gibi kişilere ağır gelen hayatla alakalı bu sorunlar kişileri zorlu bir stres sürecine sokar. Stresin ve doğal olarak depresyonun vücudu kontrol altına alması sonucu sinir sistemi, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ve boşaltım sistemi güç kaybederek sağlıksız, dayanıksız bir hale gelir ve vücut içinde özellikle de bağışıklık sisteminde saçkırana sebebiyet veren karışıklıklar meydana gelir. Kişi bu sürecin üstesinden gelmekte zorlanır ve süreç uzamaya doğal olarak saç dökülmeleri veya başka hastalıklar meydana gelmeye devam eder. Bu sıkıntılardan sonra patlak veren saçkıranın kişi kendisini depresyondan kurtardıktan sonra; %30 u 6 ay, %50 si 1 yıl içerisinde bu hastalığı atlatabilir. Geri kalan yüzdelik kısım ise zaman ilerledikçe ve tabii tedaviler yardımıyla saçkıranı gerilerinde bırakabilirler.
Saçkıran Tedavisi
Öncelikle hiçbir bireyin hayatının geri kalanı için saçkırana alışması gerekmediği müjdeli haberini verelim çünkü saçkıran tedavisi en basit saç problemlerinden biridir. Hastalığın tedavisi için 3 bilimsel yöntem vardır ve bu tedaviler çok yüksek oranlarda başarı göstermiştir. Ancak ne olursa olsun tedavilerin başarılı olması içinde sizin de özverili olmanız gerekmektedir. Mesela içinde bulunduğunuz ve bu hastalığa sebep olan sinir, stres, sıkıntı ve depresyonunuzla yüzleşmeniz ve bunlardan kurtulmak için elinizden geleni yapmalısınız. Unutmayın içinizde çözemediğiniz hiçbir problem bitmiş değildir. Eğer ki bu tip sıkıntıların egemenliğini kabul ederseniz hastalığın çok daha fazla yaygınlaşmasıyla karşı karşıya kalırsınız. İşin en zor kısmı budur ve bunu atlattıktan sonra isteğinize bağlı olarak sarımsak uygulamasına başlayabilir ya da dermatologlar tarafından uygulanması gereken Kortizon enjeksiyonuna başvurabilirsiniz.
Yazının PDF dosyasını indirebilirsiniz: Saçkıran Hastalığının Nedenleri ve Stresle Bağlantısı.docx (15.0 KB)