Safe Heart SHO-3002, kişinin nabzını ve kanındaki oksijen saturasyonunu ölçebilen, parmak tipi pulse oksimetre adı verilen tıbbi bir üründür. Bu tip cihazlar küçük ve hafiftir. Bu nedenle taşıması da kolaydır. Cihazın üzerindeki LED ekranından nabız, oksijen saturasyonu ve pil durumu izlenebilir. Parmak tipi pulse oksimetrelerin kullanımı genel olarak basittir. Ancak, hatalı kullanıldığında yanlış sonuçlar verebilir ve hastanın sağlık durumuyla ilgili hatalı yorumlara neden olabilir. Sağlık söz konusuysa hastaya uygun olan özelliklerdeki cihazların tercih edilmesi ve bu cihazların kullanımının çok iyi şekilde öğrenilmesi gerekir. Bu sayfadaki bilgiler Safe Heart SHO-3002’ye göre düzenlense de diğer birçok marka model parmak tipi pulse oksimetre için de geçerlidir.
Pulse oksimetrelerin bilek tipi, el tipi, konsol tipi ve parmak tipi olan çeşitleri mevcuttur. Farklı tipteki cihazların ayarları, ölçüm kapasiteleri, kullanım şekilleri ve alarm limitleri farklıdır. Hastaya uygun olan cihaz tercih edilirse yaşanabilecek birçok sorunun önüne geçilebilir. Örneğin, Safe Heart SHO-3002 parmak tipi pulse oksimetre 4 yaş ve üzeri kişilerde kullanıma uygundur. Hasta ağırlığı 15 ile 110 kg aralığında olmalıdır. Aksi halde ölçümlerde hata olabilir. Cihazda alarm özelliği yoktur, yalnızca “düşük pil” göstergesi vardır. Bu özellikler diğer markalarda farklılık gösterebilir. Sorunları en aza indirmek için, hastanın ihtiyaçları önceden belirlenerek pulse oksimetre tercihi yapılmalıdır. Eğer parmak tipi pulse oksimetrelerin özellikleri hastaya uygun değilse farklı tipteki cihazlar tercih edilmelidir.
Parmak tipi pulse oksimetrelerin birkaç modeli hariç çoğu pille çalışır. Bataryalı olanları da vardır. Safe Heart SHO-3002 ise 2 adet AAA ince kalem pil ile çalışır. Şarj edilebilir pillerle de kullanılabilir. Cihaz, 30 saat kesintisiz çalıştırılabilir. Kullanılmadığında otomatik olarak kapanır. Hafif ve küçük bir cihaz olduğu için taşıması kolaydır. 2 pille birlikte yaklaşık 50 gram ağırlığındadır. Cihazın garanti süresi 2 yıldır.
Cihazı kullanmadan önce pillerin takılması gerekir. Cihazın arka tarafındaki kapak açıldıktan sonra piller takılabilir. Pillerden biri bile ters şekilde takılırsa cihaz çalışmaz. Piller bitmek üzereyken cihazın ekranında “düşük pil” uyarısı belirir. Uzun süre kullanılmayacaksa, pillerin cihazdan çıkarılması gerekir. Nemli ortamlar cihazın kullanım ömrünü kısaltabilir, hatta cihazı bozabilir. Bu nedenle cihazın kuru bir ortamda kullanılması çok önemlidir. Ayrıca, kauçuk ve plastik maddelere alerjisi olan kişiler bu tip cihazları kullanmamalıdır.
Parmak tipi pulse oksimetrelerin kullanımı basittir. Ancak yine de kullanmadan önce ürünle birlikte gelen kullanım kılavuzunu incelemenizi tavsiye ederim. Söz konusu sağlık olduğu için kullanıcıların cihazın tüm özelliklerine hakim olması gerekir.
Hastanın vücudunda yüksek seviyede karbonmonoksit bulunuyorsa cihaz yanıltıcı şekilde sonuçlar verebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda cihazın kullanılması önerilmez. Ayrıca, ortamdaki aşırı çevre ışığı da ölçüm kalitesini olumsuz etkiler. Buna floresan ışığı, dual kırmızı ışık, infrared ısıtıcı ve doğrudan güneş ışığı dahildir. Kan basıncı manşonu hastanın koluna takılı durumdayken veya damar yoluyla enjeksiyon işleminde cihaz kullanılmamalıdır. Kullanılırsa yanlış sonuçlar verebilir.
Cihazın ön tarafında bir ekran ve bir tuş bulunur. LCD ekranda kandaki oksijen saturasyonu (%SpO2) ve dakikadaki nabız (PRbpm) görüntülenir. Ayrıca, cihazın çalışmasıyla ilgili bazı bilgiler ve uyarılar da bu ekranda gösterilir. Buton ise cihazın açılıp kapatılmasını sağlar. Cihaz çalışırken bu butona basıldıkça ekranın yönü değişir. Cihaz açıkken butona uzun basılarak ekran parlaklığı da ayarlanabilir.
Parmak Tipi Pulse Oksimetre Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?
Safe Heart SHO-3002 parmak tipi pulse oksimetreyle doğru bir şekilde ölçüm yapmak için birkaç maddeye dikkat etmek gerekir. Bunlar:
- Cihazı, LCD ekran yukarı gelecek şekilde konumlandırın.
- Parmağınızı, tırnak yukarı gelecek şekilde konumlandırın.
- Cihazı mandal gibi açın ve parmağınızı cihazın içine yerleştirin.
- Butona basın ve cihaz çalıştıktan sonra değerleri ekrandan izleyin.
- Cihazı hangi parmakta kullandığınız önemli değildir. Pulse oksimetreler genellikle işaret parmağında kullanılır. İşaret parmağında yara veya şekil bozukluğu varsa diğer parmaklarda da kullanılabilir.
- Parmak doğru bir şekilde cihaza yerleştirilmezse ölçüm sonuçları yanlış olabilir.
- Cihazı açıp parmağınızı cihaza yerleştirmezseniz, ekranda “Finger Out” uyarısı görünür ve cihaz 1-2 saniye içinde otomatik olarak kapanır.
- Parmağınızı doğru şekilde konumlandırın ve cihazı açmak için butona basın. İşlemi doğru yaptıysanız parametreler ekranda görünecektir.
Parametreler
%SpO2
Oksijen saturasyonu ölçüm aralığı: %35 ile %100 arası
PRbpm
Dakikadaki nabız ölçüm aralığı: 30 bpm ile 250 bpm arası
Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri
SpO2 ve nabız normal değil.
- Bu sorunla çok sık şekilde karşılaşılmaktadır. En büyük nedeni pulse oksimetrenin doğru bir şekilde parmağa takılamamasıdır. Diğer bir nedeni ise hastanın oksijen saturasyonunun ve nabzının ölçülemeyecek kadar düşük olmasıdır. Eğer cihazın parmağa doğru şekilde takıldığından ve cihazın normal çalıştığından eminseniz, ancak hastanın sağlığından şüphe ediyorsanız derhal 112 Acil Servisi arayın ve yardım isteyin.
SpO2 ve nabız dengesiz görüntüleniyor.
- Bu da sıklıkla karşılaşılan problemlerden bir tanesidir. Genellikle hastanın titremesi veya hareket etmesinden kaynaklanır. Sorunu çözmek için öncelikle kişinin hareketsiz kalmasını sağlayın ve pulse oksimetreyi hastanın parmağına tekrar takın.
Cihaz açılmıyor.
- Bu durumda cihaza takılan piller bitmiş veya bitmek üzere olabilir ya da piller ters takılmış olabilir. Pilleri kontrol edin, ters takıldıysa düzeltip cihazı tekrar çalıştırmayı deneyin. Pillerin bitme ihtimaline karşı yeni pil kullanın. Cihaz yine de çalışmıyorsa arızalanmış olabilir. Arıza durumunda teknik servisle iletişime geçmeniz gerekir.
Cihaz çalışırken aniden kapanıyor.
- Safe Heart SHO-3002 parmak tipi pulse oksimetre 5 saniye boyunca sinyal alamazsa otomatik olarak kapanır. Ölçüm sırasında aniden kapanıyorsa hastanın parmağına doğru şekilde takılmamış olabilir. Cihazı kişinin parmağından çıkarıp tekrar takın. Ayrıca piller bitmek üzereyse de cihaz aniden kapanabilir. Bu ihtimale karşı yeni pil takarak deneyin.
Yorumlar
İbrahim on 24 Mart 2018 at 11:41 (Edit)
Merhaba Celil Bey. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Pulse Oksimeter belirli aralıklarla sürekli ölçüm yapabilir mi? Örneğin gece boyunca. Ölçüm değerlerini bluetooth üzerinden akıllı telefonlara aktaran modeller varmı?
Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 28 Mart 2018 at 23:21 (Edit)
İbrahim, merhaba. Desteğiniz için teşekkür ederim. Pulse oksimetreler kesintisiz şekilde ölçüm yapabilir. Tüm gece boyunca ölçüm yapıp, değerleri kayıt altına alan cihazlar mevcuttur. Bazı cihazlarda, hafızaya kaydedilen bilgileri bilgisayara veya akıllı telefona aktarma özelliği de vardır.
Cevapla
Mevlüt
Mevlüt on 22 Eylül 2018 at 15:57 (Edit)
Merhaba celil bey ben Mevlüt benim çocuğum tip 1 diabet parmak delmeden kan şekeri ölçümü yapabilir mi bu cihaz
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 24 Eylül 2018 at 00:18 (Edit)
Mevlüt, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Pulse oksimetreler kan şekeri ölçümü yapmamaktadır. Yalnızca kandaki oksijen miktarını ve nabzı ölçmektedir.
Cevapla
Musa
Musa on 13 Nisan 2020 at 16:40 (Edit)
Merhaba
Normal SpO2 değerleri nelerdir? %95 altı mı tehlikeli?
Bu değerleri nasıl yorumlamalıyız. Hangi değerlerde nasıl tedbirler alınmalıdır.
Pi perfüzyon indeksi nedir. Doğru bir ölçüm için en az kaç olmalıdır?
Respirasyon hızıda ölçen cihazlarda bu değerin faydası nedir nasıl yorumlanmalıdır?
Teşekkürler.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 14 Nisan 2020 at 13:18 (Edit)
Musa, merhaba. İnsanda oksijen seviyesinin yüzde 95-100 arasında olması normal kabul edilir. Yüzde 90’ın altındaki oksijen seviyesi düşük olarak kabul edilir ve bu hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80’in altındaki oksijen seviyeleri, bu seviyelerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabilir, gecikmeksizin müdahale gerektirir. Düşük oksijen seviyesinin sürekli olması solunum sorunlarına veya kalp krizine neden olur.
Cevapla
Timur karlı
Timur karlı on 3 Mart 2022 at 22:50 (Edit)
Üstadım aldık iyimi ettik anlamıyorum 3 kişi deniyoruz bazen 1 kere ölçüm yapıyor hepimizmi sıkıntılıyiz yoksa cihazmi anlayamadım varta şarjlı pil aldım ama ölçüm alamıyorum genelde
Cevapla
aslan gökmen
aslan gökmen on 3 Ağustos 2020 at 18:57 (Edit)
cihaz fiyatlarını ve tüm cihazların özelliklerini (parmak ve bilek) yazarsanız memnun olurum.bilekte takılanlar tansiyon nabız ve oksijen oranını komplike olarak veriyormu.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 4 Ağustos 2020 at 17:52 (Edit)
Aslan Gökmen, merhaba. Pulse oksimetre cihazları el tipi, parmak tipi, bilek tipi ve konsol tipi olarak ayrılmaktadır. Bu cihazların özellikleri kategorilerine göre değişmekle birlikte marka modele göre de değişiklik göstermektedir. Cihaz hakkında detaylı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz; Sesan Blog - Sesan Forum Ürün fiyatları için bu sayfadan bizimle iletişime geçebilirsiniz; İletişim - Sesan
Cevapla
MEHMET TAŞÇI
MEHMET TAŞÇI on 22 Kasım 2020 at 11:40 (Edit)
Merhaba.
Cihazlardaki PI değeri nedir? Ve normal oranlar ne olmalıdır ?
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 23 Kasım 2020 at 12:17 (Edit)
Mehmet Taşçı, merhaba. PI değeri, pulse oksimetre ile kızıl ötesi ışınların absorbsiyonuna bakılarak hesaplanan değerdir. Perfüzyon indeksi birçok pulse oksimetrede gösterilen bir ölçüttür. PVI, yüzde olarak gösterilir. Rakam azaldıkça, respiratuvar sikluslardaki PI’da daha az varyabilite olduğu anlamına gelmektedir. PI değeri %0,02 (çok zayıf) %20 (kuvvetli) şeklindedir.
Cevapla
uğur erkan
uğur erkan on 22 Kasım 2020 at 14:25 (Edit)
Cihaz parmağı algılamıyor. Finger out mesajı sürekli.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 23 Kasım 2020 at 12:21 (Edit)
Uğur Erkan, merhaba. Sensörü algılamadığı için uyarı veriyor olabilir. Cihazı ne yakın teknik servise göstermenizi öneririz.
Cevapla
Musa telci
Musa telci on 7 Aralık 2020 at 15:12 (Edit)
Hocam cihazın kullanımından çok üzerindeki değerleri yorumlamaya ihtiyaç dıyuyoruz.
Şu aba kadar öğrenebilirim pi değeri yüksek iyi demek. 10 mesela çok iyi bir ölçüm algılandığını belirtiyor.
Perfüzyon sanırım %95 ve üzeri normal oluyor. Eger 60 – 95 arasıda süreklilik arz ediyorsa doktora gitmeli.
%60 aktı kesin bir sorun göstergesi diye yorumluyorum öğrendiklerimi. Zaten herhalde bir solunum yetmezliğine vardır bu değerlerde.
Doğrusunu sizden öğreneceğiz hocam. Nabızı ve tansiyonu herkes biliyor. Ama bu oksijen saturasyon normalin bilmiyoruz.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 8 Aralık 2020 at 11:51 (Edit)
Musa Telci, merhaba. Yetişkin sağlıklı bir bireyde oksijen saturasyonu en az %96 seviyelerinde olur ancak kronik akciğer rahatsızlığı veya buna bağlı hastalığı olan kişilerde oksijen saturasyonu en az %90 olmalıdır. %90’ın altına düştüğünde kişiye oksijen desteği sağlanmalıdır.
Cevapla
Zeynep Gürel Pekgüç
Zeynep Gürel Pekgüç on 25 Ocak 2021 at 11:28 (Edit)
Celil Bey merhaba;
Bu paylaşımınızın çok kıymetli olduğunu belirtmek isterim. İlave olarak Corona Pozitif vakalardan, evde tedavi gören herkeste bulunması gerekli diye düşünüyorum. Bunu da belirtseniz iyi olur. Corona hastalarında hasta da saturasyon düşüyor ama kimse farkına varamıyor maalesef.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 26 Ocak 2021 at 17:50 (Edit)
Zeynep Gürel Pekgüç, merhaba. Pulse oksimetre cihazları son dönemlerde covid 19 hastaları için daha önemli konuma gelmiştir. Saturasyon düşüklüğü bazen fark edilmeyebilir, ara ara yapılan ölçümlerle bu durum kontrol altına alınabilir.
Cevapla
İrem
İrem on 3 Temmuz 2021 at 01:57 (Edit)
Birşey öğrenmek istiyorum saturasyon değerim normalde 98 veya 99 bugün sırt göğüs ağrısı ile acile gittim tahliller ve EKG normal ama saturasyon 94 çıktı korkmalimiyim açıkçası korktum ciğer rontgenide temiz denildi
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 4 Temmuz 2021 at 12:54 (Edit)
İrem, merhaba. Sağlıklı bir bireyse oksijen saturasyonu 98-99 aralığında olmalıdır. Saturasyonun 94’e düşmesi, vücuda giren oksijenin azaldığı anlamına gelir ancak sebebi muayeneleriniz sonucunda hekimler tarafından açıklanabilir.
Cevapla
İrem
İrem on 7 Temmuz 2021 at 21:49 (Edit)
Hekim satutasyona bakmadı acilden çıkışta olcturdum
Cevapla
burak toraman
burak toraman on 20 Ağustos 2021 at 13:17 (Edit)
İyi günler,
Cihaz açılıyor ışık çok az geliyor. İlk başta rengi çok açıktı. Şu an Işığını tekrar nasıl açabilirim?
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 21 Ağustos 2021 at 09:49 (Edit)
Burak Toraman, merhaba. Parmak tipi pulse oksimetrenin ekran ışıkları ayarlanmaz. Işıklarda bir anormallik var ise cihazı teknik servise gösterebilirsiniz.
Cevapla
MİKAİL İNAL
MİKAİL İNAL on 6 Kasım 2021 at 08:09 (Edit)
Pulse oksimetre ile kaçıncı saniyeye kadar ölçüm yapılmalı. Örneğin bir dakika boyunca ölçüm yapınca değerlerin değiştiğini görebiliyoruz. Bu durumda hangi değerleri baz almak lazım. İlk 30 saniye mi 10 saniye mi bir dakika mı
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 7 Kasım 2021 at 11:39 (Edit)
Mikail İnal, merhaba. Pulse oksimetre cihazları anlık olarak oksijen saturasyonunu gösterir. Takar takmaz alınan ölçümle 30 saniye sonraki ölçüm anlık değerlerdir.
Cevapla
Işıl
Işıl on 19 Kasım 2021 at 19:07 (Edit)
Merhaba, bu cihazlar tansiyon aletleri gibi anlık bir ölçüm yapmak için mi kullanıyor, yoksa belli bir süre üzerimizde kalmak durumunda mı? Yani her eve 1 adet mi almalıyız yoksa, hasta kişi başına 1 er adet mi?
Cevapla
Yeliz aydoğan
Yeliz aydoğan on 7 Aralık 2022 at 14:58 (Edit)
P2 99 pr 82 80 Pı% PI İSE 07 08 normalmıdır hocam oxımeter parmak ucu olcerde