Sağlıklı Akciğerin Ömrü Kaç Yıldır?

giphy

Akciğer dokusu ve hücrelerinden köken alan bu kanser türünün 10 yıl öncesine kadar erkeklerde kadınlara göre daha belirgin oranda görüldüğünü ve her yıl yaklaşık 50-60 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulduğunu belirten Prof. Dr. Fındık; ‘Belirtileri dikkate alınmadığı için ani ölüm nedenlerinden biridir. Özellikle 50 yaş üstünde görülen zatürre, akciğer enfeksiyonları, bronşit gibi hastalıklar akciğer kanseri için ipucu olabilir.’ açıklamasında bulundu.

Sigara içme süreniz akciğer kanseri riskinizi artırıyor!

Sigara içmek eşittir akciğer kanseri olmasa da en önemli nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Aslında sigara içenler hemen hastalansa hastalık daha erken dönemde teşhis edilebilir. Ancak sigaranın zararları uzun bir süreçte ortaya çıktığından erken teşhis şansı da çok düşüktür. Sigara içme süresi akciğer kanseri riski için çok önemlidir. Ortalama 20 yıl ve üzeri, günde bir paket ve üstü sigara içenlerde, içmeyenler veya daha az içenlere göre akciğer kanseri görülme riski belirgin oranda artar. Sigara içme süresi kadar sigaraya başlangıç yaşı da çok önemlidir. Kişi ne kadar erken yaşta sigaraya başlamışsa, sigara içme süresi ne kadar uzunsa, günlük sigara içme adedi ne kadar fazlaysa elbette akciğer kanserine yakalanma riski de o kadar yüksektir. Sigarayı bıraktığınızda akciğeriniz kendi kendini yenilemeye başlar. Bu durum kişiden kişiye değişse de yaklaşık 10 yıldır tek kötü alışkanlığı sigara olan, sağlıklı bir beslenme ve düzenli hayat tarzını benimsemiş 30-35 yaşındaki bir kişi sigarayı bıraktığında akciğerinin kendini yenileme süreci yaklaşık 6 aydır. Yaş ilerledikçe akciğerlerin yenilenme süresi de uzar.

Sigaranın çeşitleri arttıkça kanserin de farklı tipleri görülmeye başladı!

Akciğer kanseri küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan tip olarak ikiye ayrılır. Akciğer kanserinin en tehlikeli ve en hızlı ilerleyen türü olan küçük hücreli akciğer kanseri %25 oranında görülür. Geriye kalan %75’ini küçük hücreli olmayan tipi oluşturur. Tedaviye en olumlu yanıt veren küçük hücreli olmayan türüdür. Bu kanser türünün de kendi içerisinde yassı hücreli, adeno ve büyük hücreli olmak üzere üç alt sınıfı vardır. Bunlar içerisinde de en tehlikeli olanı Adeno; tedaviye en olumlu yanıt vereni ise yassı hücreli kanserdir. Geçmişte yassı hücreli kanser türü daha fazla görülürken sigara çeşitleri ve içme alışkanlıklarındaki değişikliklerle birlikte seyri ne yazık ki daha kötü olan adeno kanserin görülme oranı giderek artmaya başlamıştır.

Risk faktörlerini kontrol altında tutmak elinizde!