Sağlıklı Beslenme Hakkında Tavsiyeler

Sağlıklı Beslenme

Yeme eylemi çoğu insanın sevdiği, dengesizce ve bazen sağlıksızca yaptığı eylemdir. Yemek yemek, insan hayatını sürdürebilmek için zorunlu olan durumlardandır ama bu demek değildir ki yemeye dikkat etmek gerekmez. Sağlıklı bir yaşam öncelikle düzenden başlar, uyku düzeni, spor düzeni, yeme düzeni gibi hayatı düzene sokmak sağlıklı yaşama götürür. Sağlıklı beslenmek birçok hastalığa karşı otomatik bir önlem haline gelir. Bir diyete sahip olmak ve bunu uzun süre korumak vücut organlarında meydana gelebilecek hastalıklara, hasarlara karşı savaşır. Sağlıklı beslenmeyi yanlış anlayan birçok insan, daha da sağlıksız beslenmeye başlayabilir. Öncelikle şunun anlaşılması gerekiyor, sağlıklı beslenmek için her gıda türünden gerekli miktarda almak gerekir, örneğin yağlı yemeyi tamamen keserseniz vücut yağa duyduğu ihtiyacı karşılayamayacak ve zaten elinde olan yağı tüketmeye başlayacaktır. Elindeki yağ bittiğindeyse organlara ve kaslara zarar vermesi kaçınılmaz hale gelir. Bu yüzden sağlıklı bir diyetin içeriği dengeli olmak zorundadır. Aksi takdirde iyi olmaya çalışırken daha kötü sonuçlara neden olabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenmek İçin Ne Yapılabilir?

Sağlıklı beslenmek alışkanlıkların değişmesi ve yeni alışkanlıklar edinmeyi gerektirir. Azimle ve fedakarlıkla uzun bir yola çıkılır. Sonunun iyi olacağı düşünülür ancak doğru yapabilmek çok önemlidir. Sağlıklı beslenmek için bir program belirlemekle başlanabilir, bu programı bir diyetisyen eşliğinde yapmak çok daha doğru olacaktır. Yalnızca kilo vermek isteyenlerin değil, her insanın sağlıklı beslenmesinin şart olduğu günümüzde düzenli bir yaşam tarzı daha sağlıklı bir hayat sürmeye yardımcı olur. Düzene yeme alışkanlıklarını değiştirerek başlamaksa birçok şeyi daha kolay hale getirecektir. Peki diyetisyene gidecek zamanınız ya da imkanınız yoksa ne yapmalısınız? Nasıl düzenli ve sağlıklı bir beslenme düzenine geçilir?

Su için. Günde iki ila iki buçuk litre su içilmesi önerilir ancak bunu istediğiniz gibi arttırabilirsiniz, sadece gün içinde belli etkinliklerden sonra bir bardak da olsa su içmeyi unutmamak günlük su ihtiyacını fazlasıyla karşılar. Yemeklerden önce ve sonra, yemek sırasında, yatmadan önce, kalktıktan hemen sonra, evden çıkarken, eve girdiğinizde, tuvalete giderken, tuvaletten sonra vs. belli zamanlar belirleyerek tüketilecek bir bardak su düzeni sağlamanıza yardımcı olur.

Meyve sebze yiyin. Doğal yaşama alışmak da sağlıklı beslenmeye yardım eder. Gün içinde tüketeceğiniz meyveler hem doyurucu özellikleriyle hem de sağlıklı besinler olmaları nedeniyle lezzetli seçeneklerdir. Sebzeleri de genelde salata olarak tüketmeye alışmışızdır. Salatalar da oldukça besleyici ve doyurucu oldukları gibi sağlıklı yaşam için vazgeçilmezlerdendir. Yaşadığımız coğrafya o kadar güzel ki, birçok kültürle doğru etkileşime girip mutfağımızı genişletmiş. Oldukça sağlıklı ve faydalı sebze yemekleri Türk mutfağının lezzetini de göz önüne koymaktadır. Bu tarifleri denemek, sevip sevmeyeceğinizi öğrenmek düzenli beslenmenize katkısı olan durumlardır.

Daha az şeker kullanın. Gün içerisinde gereğinden fazla şeker aldığımız doğru. Dışarıda içeceğiniz bir meyve suyunda veya herhangi bir içecekte bile inanılmaz seviyede şeker kullanılır. Bu içeceklerden uzak durmak doğrusu olsa da, bir anda kopmanın zor olması en azından su halinde değil de direk meyve olarak tüketilmesiyle çözülebilir. Çayınızı, kahvenizi şekersiz içmeye alışmak da şeker tüketimini azaltmanıza yardımcı olacaktır, daha önceden sürekli şekerli kullandığınız bir şeyi şekersiz kullanmayı öğrenmek şekerli şeylerden uzaklaşmanızı kolaylaştırır.

Yağı tamamen bırakmayın. Yağın zararlı türleri olsa da, bazı türlerinin insan sağlığı için gerekli olduğu kanıtlanmıştır. Tabi ki katı yağ ve margarin kullanımını kesmek önemlidir ancak zeytinyağı, tereyağı, badem ve ceviz yağı gibi türleri kullanmak gereklidir.

Yazıyı indirmek için: Sağlıklı Beslenme Hakkında Tavsiyeler.docx (13.9 KB)

İçecekleri şekersiz tüketmek dışında günlük alınması gereken şeker miktarı da meyvelerden karşılanabilir. Ancak her şeyin fazlası zaralı olduğu gibi çok fazla meyve tüketmek de zararlıdır. Meyvedeki şeker miktarı arttıkça kalorisi de artıyor. Yine aşırı meyve yeme kan basıncı yüksek olanlarda tansiyonunu yükseltir.

Şeker kısmına katılıyorum. Şeker aslında gizli bir zehirdir. Kilo dışında sağlığa verdiği zararlar da yüksek miktardadır. Şeker vücutta fazla miktarda bulunduğunda ciltte sarkma, kırışıklık ve yüzeyde bozulmalara sebep olabiliyor.

Sağlıklı beslenme konusuna ilgi duyduğum için bu yazıyı çok beğendim. Yazıda sağlıklı beslenmenin önemi ve nasıl yapılabileceği hakkında çok faydalı bilgiler var.