Şeker (Diyabet) Hastalığı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Hücreler enerji olarak yaktıkları bir ürün olan glikozu kullanarak yaşamlarını devam ettirirler. Bu glikoz kanda bulunur ve damarlar aracılığıyla tüm hücrelere yayılır. Şeker hastalığı nedir: şeker hastalığı hücrelerin kanda var olan glikozu kullanamayarak kandaki glikozun yüksek olmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Bu nedenle kandan alınamayan enerji yağların yıkımı ile enerji oluşturur. İdrarda keton cisimlerine rastlanır.

Yağlar yakıldığı için vücut suyu tüketir bu nedenle de şeker hastaları çok su ihtiyacı hissederler. Şeker hastalığı 3 gün üst üste açlık (sabah) kan şekerinin ölçülmesi ve 126 ml/dl’nin üstünde olması ile kaynaklanan bir hastalıktır. Bunun nedenlerinden bir tanesi kanda bulunan insülin hormonunun kanda yeterli miktarda bulunmamasıdır. Şeker hastalığının oluşma nedenleri ise pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonun vücutta az veya hiç salgılanmamasından kaynaklanan bir sorundur.

İnsülin

Pankreas organından salgılanan hücre ve glikoz arasında bir reseptör olarak çalışan hormondur. Şeker hastalığı kendine ait üç tipi vardır. Bunlar TİP-1, TİP2 ve gebelikte oluşan diyabettir.

TİP-1 Diyabet

Bu tür şeker hastalığı çocuk iken veya genç yaşta immün sistem harabiyeti veya nedeni bilinmeyen bir şekilde pankreas organındaki hormon salgılayan hücreleri harabiyete uğratır ve bu hücreler artık hiç hormon salgılayamaz. Bu tipteki şeker hastalığı kişinin kronik seyirli uzun süren bir ilaç kullanımına daha çok ömrü boyunca insülin kullanmasına neden olur.

TİP-2 Diyabet

Bu tipteki şeker hastaları genelde daha olgun yaşta hastalıkla yüzleşirler. İnsülin salgılanır fakat yetersiz kalır bunun için genelde oral olarak ilaç kullanmak zorunda kalırlar.

Gebelik Diyabeti

Önceden şeker hastalığı bulunmayan gebe kadınların gebelik sırasında geçirdikleri akut olarak geçici bir diyabettir. Şeker hastalığı, insülin hormonunun yetersizliğiyle oluşan bir hastalıktır. Genelde ömür boyu süren ve ilaca bağımlı olarak yaşanılan bir hastalıktır. Şeker hastalarını en çok korkutan bir durum olan hipoglisemi (şeker düşüklüğü) ciddi bir olaydır. Hastayı ölüme götürecek bir durumdur. Şeker hastaları ciddi bir hastalıktır eğer tedavi olmaz ise hastanın sinir hücreleri şekeri kullanamayınca kalıcı felçlik gibi kötü sonuçlar doğurabilir.