SGK CPAP-BPAP Maskeleri İçin Ödeme Yapar Mı?

Uyku apnesi veya KOAH gibi solunum hastalıklarının tedavisinde CPAP, OTOCPAP, BPAP S veya BPAP ST gibi solunum cihazları kullanılır. Bu cihazlar bir maske vasıtasıyla (non-invaziv yöntemle) hastaya uygulanır. Cihazlarda kullanılan maskelere CPAP-BPAP maskeleri adı verilir. Bunların çeşitleri vardır ve hastaya uyumlu olan özellikteki maske tercih edilmelidir. Doğru maskenin tercih edilmesi tedavi etkinliği açısından çok önemlidir. Solunum tedavilerinde kullanılan cihazların kalitesi ne kadar önemliyse maskelerin de kalitesi en az o kadar önemlidir. Hatta bazı durumlarda maskeler cihazlardan daha çok önem kazanabilir. Maskeler cilde temas ettiği için, bunlarla ilgili yaşanabilecek sorunlar doğrudan tedavi sürecini etkiler. CPAP-BPAP maskeleri sağlığa uygun olan silikon veya jel maddelerden üretilmiştir. Bu maskeler cilde temas ettiği için vücut sıvıları nedeniyle bir süre sonra yıpranmaya başlar. Özellikle jel olanlar silikonlara göre daha çabuk yıpranır. Silikon olanlar daha dayanıklıdır. Maskenin yıpranması hava kaçağına neden olacağı için cihaz kullanımını olumsuz şekilde etkiler ve tedavi etkinliğini azaltır. Her maskenin verimli kullanılabileceği bir süre vardır. Tedavinin etkin şekilde devam edebilmesi için maskelerin belirli dönemlerde yenisiyle değiştirilmesi gerekir. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından da düzenli olarak maske ödemesi yapılmaktadır. Bunun için hastanın, hastaneden rapor ve reçete alması gerekir.

CPAP-BPAP Maskelerinin Çeşitleri Nelerdir?

  • Burun yastıkçıklı maske
  • Nazal kanül
  • Nazal maske
  • Oral maske
  • Ora-nazal maske
  • Tüm yüz maskesi

CPAP-BPAP Maskelerinin Temizliğinde Nelere Dikkat Edilir?

Eskiyen maskenin kullanımına devam edilmesi tedaviyi olumsuz etkilediği gibi cilde de zarar verebilir. Hatta burun üzerinde veya yüzde yaralara neden olabilir. Çoğu maske modelinin kullanım ömrü üç ile altı ay arasındadır. Optimum süre ürünlerin kullanım kılavuzunda yer alır. Maskelerin temizliği ve bakımı düzenli olarak (günlük) yapılırsa yıpranma süresi uzar. Böylece maskeler daha uzun süre verimli şekilde kullanılabilir.

Maskenin Bozulmaması İçin Nelere Dikkat Edilir?

  • Maske temizliğinde kimyasal kalıntı bırakmayan ürünler tercih etmelisiniz. Çamaşır suyu gibi maddeler kullanmayın. Aksi halde hem maskeniz çok çabuk yıpranır hem de maske üzerindeki kalıntılar solunum yoluyla akciğerlerinize zarar verebilir.
  • Solunum maskelerinin temizliği için özel olarak üretilmiş kalıntı bırakmayan dezenfektanlar vardır. Piyasadan kolayca tedarik edebilirsiniz.
  • Maskeleri sıcak suyla temizlemeyin. Ayrıca çamaşır veya bulaşık makinesinde yıkamayın.
  • Maske temizliğini yaptıktan sonra doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde kurumaya bırakın. Kurutma işlemi için saç kurutma makinesi kullanmayın. Yüksek sıcaklık maskenin yapısını bozar.

CPAP-BPAP Maskeleri İçin SGK’nın Ödeme Sistemi Nasıldır?

Maskelerin piyasa fiyatları oldukça değişkendir. Çoğu marka yurt dışından geldiği için maliyetleri yüksektir ve bu da piyasa fiyatlarına yansır. Eğer doktordan rapor ve reçete alırsanız SGK’nın ödeme desteğinden faydalanabilirsiniz. SGK güncel olarak yılda bir kere maskeler için ödeme desteğinde bulunur. Bu destekten her yıl faydalanabilirsiniz.

Örneğin, cihazı satın aldığınız fatura tarihi 15.12.2019 olsun. Bundan 1 yıl sonra yani 15.12.2020 ve sonrasında yeni maske için SGK ödemesinden faydalanabilirsiniz. Diyelim ki yeni maskeyi 15.12.2020’de değil de iki gün sonra yani 17.12.2020’de aldınız. Bir sonraki destekten 17.12.2021 tarihi itibariyle faydalanabilirsiniz.

SGK sadece maske için değil aynı zamanda solunum devresi (hortumu) için de ödeme yapar. Maskenin ve hortumun ayrı olarak veya takım halinde satılıyor olması ödeme desteğinin tutarını değiştirmez. Maskenin tipine ve özelliğine göre farklı ödeme miktarları söz konusudur. Maske tedarik ederken kurumun ödeme desteğinden faydalanabilmek için ürünün ÜTS’ye yani Ürün Takip Sistemi’ne kayıt edilmiş olması gerekir.

01.07.2017 tarihinden önce kurumdan maske ödemesi alabilmek için rapor, reçete, fatura ve ürün evraklarıyla birlikte bireysel olarak SGK’ya başvurmanız gerekiyordu. İlk önce maske ve hortum bedelini medikal firmaya ödüyordunuz, sonrasında SGK’ya başvuru yapıyordunuz ve SGK sizin hesabınıza destek ödemesini gönderiyordu. Eski sistem 01.07.2017 tarihinden itibaren geçerli değildir. Bu tarihten sonra CPAP-BPAP maskelerinin işlemleri için MEDULA’ya geçilmiştir.

Yeni sistemde öncelikle SGK anlaşmalı bir medikal firmaya başvurulur. Firma yetkilisi rapor ve reçetenizi kontrol eder ve evraklarınızda eksik yoksa ihtiyacınız olan maskeyi size teslim eder. SGK eskiden vatandaşa yaptığı ödemeyi artık anlaşmalı olan medikal firmalara yapmaktadır. Ürünün fiyatı SGK ödemesinden yüksekse, çıkan farkı medikal firmaya ödeyerek maske ve hortumu alabilirsiniz. Evraksal işlemler ise medikal firma tarafından tamamlanır. Evraklar hazırlanırken ürünlerin teslim edildiğine dair hasta veya hasta yakınından imza alınır.

Eski sistemde olduğu gibi yeni sistemde de evraklarda eksik tespit edilirse, hastanın dosyası SGK tarafından geri gönderilir ve ödeme yapılmaz. Bu durumda hatalı işlemlerin düzeltilmesi için doktorunuza tekrar başvurmanız gerekebilir.

SGK’dan ödeme desteği alabilmek için heyet raporu ve hekim tarafından düzenlenmiş reçete olması gerekir. Eğer raporu özel hastaneden alıyorsanız hastanenin bu konuda SGK ile anlaşma yapmış olduğundan emin olmalısınız.

Aldığınız rapor ve reçete üzerinde bazı bilgilerin eksiksiz şekilde bulunması gerekir. Aksi halde hastanın dosyası kurumdan geri gönderilir. Bu nedenle raporunuz ve reçeteniz düzenlendiğinde, maskeyi almaya gitmeden önce, kontrol etmenizi öneririm.

Rapor Üzerinde Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

  • Tarih
  • Hastanın adı ve soyadı
  • Hastanın T.C. kimlik numarası
  • Tanı/teşhis
  • ICD kodları
  • Karar yazısı
  • SUT kodları

Reçete Üzerinde Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

  • Tarih
  • Hastanın adı ve soyadı
  • Hastanın T.C. kimlik numarası
  • Tanı/teşhis
  • Protokol numarası
  • Ürünlerin adları
  • Kullanım miktarları
  • SUT kodları

Yorumlar

Osman KÖKLÜ on 12 Şubat 2018 at 18:38 (Edit)
uyku apnesi kullanım gerekçeli ünüversite göğüs bülümünden 15 aralık,2016′ da heyet raporu. 22 .12. 2016 da, reçete yazılarak. apap uyku cihazı edindim. SGK ödedi, farkını verdim. kullanmaktayım. bu cihaza maske yenilemek hasıl olmuştur. yeniden yazılabilmesi için, 06.01. 2016 fatura tarihimi baz alınaır? yada, ilk işlemi yapan doktorun heyet rapor tarihimi baz alınır. RAPOR 22.12.2016 – FATURA 06. 01.2016 tarihimi baz alınırın açıklaması mümkünse.

Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 13 Şubat 2018 at 12:38 (Edit)
Osman Köklü, merhaba. Bu konuda fatura tarihini dikkate alabilirsiniz. Faturanızın tarihi 06.01.2016 ise yeni maskeyi 06.01.2017 tarihi itibariyle alabilirsiniz. Yeni maskeyi de 20.01.2017 tarihinde almış olduğunuzu varsayalım, tekrar maske alma hakkınız 20.01.2018 itibariyle yenilenecektir.

Cevapla
Musa Can Koca
Musa Can Koca on 25 Şubat 2018 at 16:40 (Edit)
Aktif kullanmakda olduğun yaklaşık bir yili gecen cpap cihazima maske yenilemesi için tekrar rapor ve reçete çikarmam gereklimidir , cihazin faturasi ile aldıgim yere gitsem yeterlimidir? Faturayi kaybetmem durumunda nasil bir prosedür işliyor, saygilar

Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 26 Şubat 2018 at 19:40 (Edit)
Musa Can Koca, merhaba. Maske için rapor ve reçeteyi yeniden yazdırmanız gerekir. Yeni maske alırken cihazın faturası gerekli değildir. Yeni rapor ve reçetenizi alıp SGK anlaşmalı herhangi bir medikal firmadan ürünü tedarik edebilirsiniz.

Cevapla
NECIP KOCABAŞ
NECIP KOCABAŞ on 7 Kasım 2019 at 21:16 (Edit)
3 yıldır kullaniyorum her seferinde medikalci benden 200.300. Maske parasi aliyor bu maskenin ssk kacta kaçını ödüyor. Birde hortum parası ayrı diyor

Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 8 Kasım 2019 at 14:32 (Edit)
Necip Kocabaş, merhaba. SGK, güncel Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre A10075 SUT kodlu “MASKE, NAZAL BAĞLAMA SETLİ, NON-İNVAZİV VENTİLASYON İÇİN SİLİKON ESASLI” tanımlı ürüne 243,58 TL + KDV yani KDV dahil 287,42 TL ödeme yapmaktadır. A10081 SUT kodlu “MASKE, ORANAZAL BAĞLAMA SETLİ, NON-İNVAZİV VENTİLASYON İÇİN SİLİKON ESASLI” tanımlı ürüne ise 260,00 TL + KDV yani 306,80 TL ödeme yapmaktadır. Bu sayfadan https://sesanltd.com.tr/kurum-odeme-listesi/ güncel tarihli ödeme listesine ulaşabilirsiniz.

Cevapla
Taner Ormancı
Taner Ormancı on 15 Temmuz 2020 at 20:32 (Edit)
Annemin de bu maskeyi yenilemesi gerek rapor ve reçete nasıl alınır hangi bölümden randevu alınır yardımcı olursanız sevinirim

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 16 Temmuz 2020 at 16:57 (Edit)
Taner Ormancı, merhaba. Maske yenileme için yeniden rapor reçete çıkartmanız gerekmektedir. Sağlık kuruluna rapor yenileme için başvurabilirsiniz. Pandemi sürecinde hastanelerdeki yoğunluğu azalmak amacıyla 2019 tarihli raporunuz ile yeniletmeye gerek kalmadan maske alımı yapabilirsiniz. Konu ile ilgili detaylı bilgi için SGK’ya danışmanızı öneririz.

Cevapla
Ali Bey
Ali Bey on 4 Eylül 2020 at 00:01 (Edit)
Benim malzeme aldığım medikalci, fark ödememem için hortumumu vermiyordu 2 yıldır yaptığım alışverişte. Dün aldığım maskenin internette 180 liraya satıldığını gördüm. Benim maske ve hortum için 350 lira ödeneğe karşılık 180 liralık maske vermiş. Resmen benim aracılığımla devleti soyuyor bunlar

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 4 Eylül 2020 at 11:25 (Edit)
Ali Bey, merhaba. Cpap maskesi için Kasım 2019 itibari ile SGK tarafından karşılanan tutar; A10075 sut kodlu ürün için 243,58 TL + KDV yani toplam KDV dahil 287,42 TL’dir. Alacağınız maskenin marka modeline göre fark çıkabilir. Her maskenin marka modeline göre fiyatı değişir. Bazı markaları fark ödemeden de temin edebilirsiniz.

Cevapla
Ademm
Ademm on 22 Ocak 2020 at 01:56 (Edit)
Merhabalar 2012 yılından buyana cbab cihazı kullanıyorum. Makinami SGK odemsei ile maskeli full set almistim. 2019 yillinda engelli raporu için uyku apnesi raporu nu yeniledim 7 sene boyunca hiç SGK’dan maske almadım bundan sonrası için ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim.

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 23 Ocak 2020 at 16:58 (Edit)
Adem, merhaba. SGK’nın maske yenileme süresi 1 yıldır. Doktorunuzdan rapor ve reçete alarak SGK’nın yeni maske desteğinden faydalanabilirsiniz.

Cevapla
Yaşar Uçak
Yaşar Uçak on 3 Aralık 2020 at 20:33 (Edit)
Merhabalar ben TOBB emeklisiyim cbap cihazı maske takımı yani (maske ve hortum) için doktor reçetesi ve heyet raporu çıkardım acaba TOBB emekli sandığı bu maske takımının ne kadarını öder çünkü önceki maskemi ucuz almıştım arnımda ve burnumda çok yaralar yaptı çok rahatsızım ama diğerleride benim için çok pahalı teşekkür ederim

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 4 Aralık 2020 at 11:14 (Edit)
Yaşar Uçak, merhaba. Hortum için SGK tarafından karşılanan bir tutar bulunmamaktadır. Cpap maskesi için Kasım 2019 itibari ile SGK tarafından karşılanan tutar; A10075 sut kodlu ürün için 243,58 TL + KDV yani toplam KDV dahil 287,42 TL’dir.

Cevapla
Bahadır
Bahadır on 19 Mart 2020 at 03:07 (Edit)
Merhaba,
CPAP cihazı kullanıyorum, maskemi yenilemek için rapor ve reçete aldım. Ancak medikal de bana sadece maske verdiklerini hortumun ekstra ücrete tabi olduğunu söylediler
Normalde takım halinde mi vermeleri gerekiyor?

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 20 Mart 2020 at 12:16 (Edit)
Bahadır, merhaba. Sosyal Güvenlik Kurumu maske ve hortum için ayrı şekilde ödeme yapmamaktadır. SGK’nın verdiği ödeme desteği zaten maske ve hortum takımı içindir. SGK sadece maske için değil aynı zamanda solunum devresi (hortumu) için de ödeme yapar. Maskenin ve hortumun ayrı olarak veya takım halinde satılıyor olması ödeme desteğinin tutarını değiştirmez.

Cevapla
Ali Bey
Ali Bey on 4 Eylül 2020 at 00:04 (Edit)
Maalesef hortumu vermeyerek çalıyorlar. Maskenin devlet katkısı 260+kdv, hortumun 46+kdv. Bize 150-200 liralık hortumu verip 350 lirayı cebe indiriyorlar. Bu devlet gerçekten iyi ayakta kalabiliyor bu hainler varken

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 4 Eylül 2020 at 11:27 (Edit)
Hortum için ne yazık ki SGK tarafından bir ödeme yapılmamaktadır.

Cevapla
Ayşe Kalaycı
Ayşe Kalaycı on 9 Nisan 2020 at 15:04 (Edit)
Merhaba 2012 yilindan beri maskeyi kullaniyorum her yil ölçüm yapılacak denildi götürdüm ölçüm yapıldı sadece değiştirme hakkım olduğunu söylemediler bu güne kadar aynı cihazı kullandım kullanıyorum da alırken üstüne fark ödeyip sgk nın odediginin dışında bir cihaz aldım şimdi ne yapmam gerek teşekkürler

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 10 Nisan 2020 at 12:46 (Edit)
Ayşe Kalaycı, merhaba. Maske için her yıl yeni rapor ve reçete alarak SGK’nın ödeme desteğinden tekrar faydalanabilirsiniz.

Cevapla
Bekir
Bekir on 20 Nisan 2020 at 04:28 (Edit)
Yeni maske için saplık ocağından rapor yazdırabiliyormuyuz

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 21 Nisan 2020 at 10:17 (Edit)
Bekir, merhaba. Yeni maske için rapor ve reçetenin hastanede düzenlenmesi gerekir.

Cevapla
esra tunçtürk
esra tunçtürk on 31 Mayıs 2020 at 13:48 (Edit)
önceki reçete ve rapor tarihini nereden öğrenebilriz?

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 1 Haziran 2020 at 13:49 (Edit)
Esra Tunçtürk, merhaba. Önceki reçete ve rapor tarihini MEDULA üzerinden sorgulatabilirsiniz.

Cevapla
Fidan Durmaz
Fidan Durmaz on 11 Haziran 2020 at 15:39 (Edit)
merhaba cpap cihazi kullanmak icin maske recetesi yazdirdim sgk maske ve hortum icin ne kadar ucret oduyor

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 11 Haziran 2020 at 17:57 (Edit)
Fidan Durmaz, merhaba. A10075 Sut Kodlu “MASKE, NAZAL BAĞLAMA SETLİ, NON-İNVAZİV VENTİLASYON İÇİN SİLİKON ESASLI” ürünü için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği tutar 243,58 TL + KDV’dir. Yani KDV dahil toplam 287,42 TL’dir. Hortum için ayrıca bir ödeme bulunmamaktadır. Detaylı bilgi için linke bakabilirsiniz; SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Ödeme Listesi Güncellendi - Sesan Blog - Sesan Forum

Cevapla
Nevin Bilen
Nevin Bilen on 1 Aralık 2020 at 20:28 (Edit)
Bilgilendirdiğiniz için çok çok teşekkürler ben solunum cihazını da maskelerinde bileğim olmadığı için ücretle aldım Sanırım bundan sonra SESAN dan öğreneceğimiz çok şeyler olacak…

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 2 Aralık 2020 at 10:24 (Edit)
Nevin Bilen, merhaba. İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ederiz. Soru ve ihtiyaçlarınızda bize her zaman ulaşabilirsiniz.

Cevapla
Coşkun aydın
Coşkun aydın on 22 Ocak 2021 at 22:50 (Edit)
Cpap cihazını 10 senedir kullanıyorum yenilgiye bilirmiyim ve SGK kaç tl sini öder

Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 23 Ocak 2021 at 09:22 (Edit)
Coşkun Aydın, merhaba. CPAP cihazlarının yenileme süresi 10 yıldır. 10 yılı doldurduysanız tekrar rapor reçete çıkararak yeni bir cihaz alabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun CPAP cihazı için güncel ödediği tutar DO1011 Sut kodu ile 650 TL + KDV’dir. Yani SGK cihaz için toplam 702 TL bir ödeme yapar.

Cevapla
murat köseoglu
murat köseoglu on 29 Eylül 2022 at 16:43 (Edit)
10 yıldır maske hakkımı kullanmadım, şimdi maske almak için tekrar hastaneye gitmem gerekiyor ama hastanenin muayene ücreti sgk’nin maskeyi karşıladığı rakamın çok üstünde, tam bir komedi

Cevapla
cem berk
cem berk on 1 Aralık 2023 at 23:32 (Edit)
heyet raporum var deadline 31-12-2023 peki sağlık ocagındakı dr maske v e hortum yazabilirmi recete edebilirmi?
tesekkurler