Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vatandaşların tıbbi ihtiyaçları için belirli bir ödenek ayırır. Sigortalıların kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler bu ödenekten faydalanabilir. Sağlık ihtiyaçlarının bir bölümünü tıbbi malzemeler oluşturur. Bazıları hastanelerde bazıları da evlerde kullanılabilen bu ürünlerin hepsi olmasa da bir kısmı SGK tarafından karşılanmaktadır. SGK’nın ayırdığı ödenek belirli kurallar çerçevesinde kullanılır. Sağlık harcamalarıyla ilgili ödemelerin nasıl yapılacağı Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alır. Buna kısaca SUT adı verilir. Hastanın ihtiyacı olan tıbbi cihaz, tıbbi sarf malzeme, iyileştirme araç gereçleri, ortez ve protez gibi medikal ürünler kurum tarafından SUT’a göre ödenir. Bazı ürünler tek seferlik bazıları da belirli sürelerde düzenli olarak temin edilir. Tıbbi malzemelerin ödeme tutarları, hangi sürelerde yenileneceği ve ödemelerinin hangi koşullarda yapılacağı gibi bilgiler de yine Sağlık Uygulama Tebliği’nde bulunur. Hastanın ihtiyacı olan tıbbi ürünlerin SGK tarafından karşılanması farklı kurallara tabidir. SUT ödemelerinde iki farklı sistem vardır. Bunlardan birincisi hastanın hastanede olduğu süreçte, diğeri ise tedavisine hastane dışında devam ettiği süreçte uygulanır.
Hasta hastanedeyken birçok evraksal prosedür hastane yönetimi tarafından tamamlanır. Ancak hastaneden çıktıktan sonraki süreçte SGK’nın medikal ürün ödemelerinden faydalanmak istenirse işler orada biraz karışabilir. Çünkü evraksal mevzuatı hastanın veya ailesinin doğrudan takip etmesi gerekir. Bu durumda da iki farklı sistem karşımıza çıkar. Birincisi İadeli Tıbbi Cihaz Sistemidir, ikincisi ise MEDULA’dır.
Kanunla Belirlenmiş Medikal Ürünler Nelerdir?
Genel Sağlık Sigortasına (GSS’ye) tabi olanlara ve sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlanan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanan tıbbi malzemelerle ilgili düzenlemeler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na uyumlu olarak yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT’un) üçüncü bölümünde yer almaktadır. Kanun çerçevesinde hastaya gerekli olan medikal ürünler dört bölüme ayrılmıştır.
Tıbbi Cihaz
Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinde tanımlanan her türlü araç, gereç, alet, cihaz, kişi kullanımına mahsus cihaz, aksesuar veya diğer malzemelere “tıbbi cihaz” adı verilir.
Tıbbi Sarf Malzemesi
Protez ve ortez tanımına girmeyen, iyileştirmeyi tek başına sağlamayan, teşhis, tedavi ve bakım amaçlı işlemlerin yapılması esnasında tek sefer ya da sınırlı sayıda kullanılmaya mahsus ürünlere “tıbbi sarf malzemesi” adı verilir.
İyileştirme Araç ve Gereçleri
Protez ve ortez tanımına girmeyen ve tek başına iyileştirme özelliği olan tıbbi ürünlere “iyileştirme araç ve gereçleri” adı verilir.
Ortez
Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bir organda oluşan fonksiyon kaybını veya yetersizliğini önlemek ya da vücut parçalarından birini desteklemek veya korumak amacıyla kullanılan tıbbi ürünlere “ortez” adı verilir.
Protez
Doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle vücut organlarından bir veya birkaçının tam veya kısmi kaybında, o organ veya organların fonksiyonlarını yerine getirmek ve/veya görsel olarak vücut bütünlüğünü sağlamaya yönelik tıbbi ürünlere “protez” adı verilir.
İadeli Tıbbi Cihaz Sistemi Nedir?
İadeli Tıbbi Cihaz Sistemi’nde, hastanın ihtiyacı olan medikal ürün SGK’nın stoklarında varsa öncelikle stoktan verilir. Kurumun stoklarının yetersiz olduğu durumda ise SUT koşullarına uygun şekilde ihtiyaç karşılanır. Bu durumda cihazın, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve SGK ile anlaşma yapmış herhangi bir tıbbi cihaz satış merkezinden alınmış olması gerekir. Her iki koşulda da hasta iyileşir veya vefat ederse cihazın kuruma iade edilmesi gerekir. İade edilen cihazlar farklı hastalara verilmek üzere hazırlanır ve SGK deposuna kaldırılır.
SGK’nın stoklarında bulunan cihazlar yeni değildir. Daha önce farklı hastalar tarafından kullanılmış olabilir. Kurum stoklarından cihaz teslim edilirken vatandaştan herhangi bir ücret talep edilmez. Stoklarda mevcut değilse, raporun üzerine kurum yetkilileri tarafından depo durumu yazılı olarak belirtilir. Böylece yeni cihaz alma hakkı kazanılır.
İadeli Tıbbi Cihaz Sistemi geri ödemeli bir sistemdir. Ürün kurum stoklarında yoksa bedeli şu şekilde karşılanır:
- Hasta veya hasta yakını hastaneden çıkarılan sağlık kurulu raporunu ve hekim reçetesini temin eder.
- Rapor ve reçete ile birlikte SGK’ya başvuru yapılır.
- Kurum yetkilileri raporun ve reçetenin tıbbi uygunluğunu kontrol eder.
- Kurum yetkilileri tarafından “hastanın ihtiyacı olan cihazın depo mevcudu yoktur” notu rapora eklenir.
- Cihaz ve aksesuarları SGK anlaşmalı herhangi bir tıbbi cihaz satış merkezinden bedelinin tamamı ödenerek satın alınır.
- Firma tarafından verilen fatura, garanti kontratı ve diğer belgeler sigortalı veya sigortalının bir yakını tarafından kuruma teslim edilir.
- Belgeler kurum sistemine kaydedildikten belli bir süre sonra SUT’ta belirlenen tutar sigortalıya ödenir.
İade alınmak kaydıyla taahhütname karşılığı SGK tarafından temin edilen iadeli tıbbi cihazlar şunlardır:
- Ev tipi mekanik ventilatörler
- Ev tipi ventilatör için kesintisiz güç kaynakları
- Non-invaziv mekanik ventilatörler (CPAP, OTOCPAP, BPAP, BPAP ST, BPAP ST AVAPS, ASV)
- Evde uzun süreli kullanılabilen veya taşınabilir oksijen tedavisi cihazları (ev tipi oksijen konsantratörü, taşınabilir oksijen konsantratörü, oksijen tüpü)
- Akülü tekerlekli sandalyeler
İadeli Olmayan Tıbbi Cihazlar Nelerdir?
Tıbbi cihaz olup kuruma iade edilmesi gerekmeyen ürünler de vardır. Bunlara iadeli olmayan tıbbi cihazlar adı verilir. Bu cihazlar MEDULA üzerinden karşılanır ve bazı durumlarda vatandaşların ekstra olarak ödemesi gereken katılım payı söz konusu olabilir.
İadeli tıbbi cihazlarda olduğu gibi iadeli olmayanlarda da ödeme desteği için sağlık kurulu raporu ve hekim reçetesi gerekir. Ancak bu cihazlar SGK’nın stoklarında zaten bulunmadığı için depo mevcudu sorgulanmaz. Ayrıca iadeli olmayan tıbbi cihazların raporları tıbbi uygunluk açısından kontrol edilmez. Kişi rapor ve reçetesi ile, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve SGK ile anlaşma yapmış herhangi bir tıbbi cihaz satış merkezinden ürünleri temin edebilir. Bu ürünlerin de tedarik kriterleri ve ödeme tutarları SUT’ta belirtilmiştir.
İadeli olmayan ve karşılığı SGK tarafından temin edilen tıbbi cihazlar şunlardır:
- Aspiratörler
- Nebülizatörler
- Havalı yataklar
- Pulse oksimetreler
- Manuel tekerlekli sandalyeler
MEDULA Nedir?
Kurum bilgi işlem sistemleri üzerinden müracaat eden kişinin, sözleşme konusu cihazlardan veya malzemelerden yararlanma hakkının olup olmadığının tespiti için kullanılan ve girilen bilgiler esas alınarak reçete içeriğinin karşılanmasına ilişkin bazı denetim ve sorgulamalar yaparak, karşılanan reçetelerin kuruma fatura edilmesinde ve kontrolünde kullanılan elektronik bilgi sistemine MEDULA adı verilmiştir. 02.01.2017 tarihinde tıbbi malzemelerin bir kısmı MEDULA’ya aktarılmıştır ve bu ürünlerin SGK ödeme yöntemi değiştirilmiştir. Kurum, eskisi gibi doğrudan vatandaşa değil anlaşmalı olan tıbbi cihaz satış merkezlerine ödeme yapmaya başlamıştır.
MEDULA, online bir yazılımdır ve internet üzerinden erişilebilen tıbbi malzeme provizyon sistemidir. Adı, “medikal ulak” kelimelerinden türetilmiştir. Web servisleri aracılığıyla entegrasyona müsaittir. MEDULA sayesinde tıbbi cihaz, ilaç, sağlık malzemesi, teşhis, tanı ve benzeri bilgiler sisteme kaydedilebilir ve daha önceden yapılan kayıtlar takip edilebilir. Yeni düzenlemeyle birlikte tıbbi cihaz satış merkezleri de MEDULA’ya dahil edilmiştir. Bu sayede vatandaşlar, ihtiyacı olan medikal ürünleri, rapor ve reçete yazdırarak SGK ile sözleşme yapmış olan medikal firmalardan tedarik edebilirler.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine göre MEDULA tanımı şu şekildedir:
“Temel olarak sağlık tesislerinden, sigortalı ve hak sahipleri için verilen sağlık hizmeti için ödemeye esas fatura bilgisinin GSS sistemine aktarılmasını ve fatura bedellerinin tesislere ödenmesini sağlayan bir otomasyon sistemidir.”
SGK Geri Ödeme Süreci Nasıldır?
Kurumun geri ödeme desteğinden faydalanabilmek için aşağıdaki birkaç işlemin yapılması gerekir:
- Hastanın kendisi veya birinci dereceden yakını, sağlık kurulu raporu, hekim reçetesi ve stoklarda cihaz olmadığına dair kurumdan alınan belge ile SGK anlaşmalı herhangi bir tıbbi cihaz satış merkezine gidip, ihtiyacı olan medikal ürünü bedelinin tamamını ödeyerek satın alır.
- Sonrasında firmanın düzenlediği belgelerle birlikte SGK’ya müracaat eder.
- Ödeme, müracaattan sonra yaklaşık 1 ay içinde, varsa kişinin belirttiği banka hesabına, yoksa PTT üzerinden hastanın kimlik numarasına yapılır.
İşlemlerden bir veya birkaçında hata yapılırsa kurum tarafından ödeme desteği verilmez, hatta daha önceden verilmiş olan destek geri alınabilir.
Yorumlar
MUHAMMED on 2 Eylül 2015 at 16:24 (Edit)
bilgilendirmeniz için teşekkürlerrr
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 3 Eylül 2015 at 16:18 (Edit)
Muhammed, merhaba. Rica ederim.
Cevapla
Mehmet Şahin
Mehmet Şahin on 4 Nisan 2021 at 19:04 (Edit)
Merhaba. Ben %88 ağır engelliyim. Medikal firmaya vekalet verdim. İki ayda bir. Bana sonda ve hasta alt bezi getiriliyor. Ancak ürünlerzam geldiğini ve bu zamı medikal firmalara vermediğini ve bu fark hastalardan 250 tl para isteniyor. Bu durumun gerçekliği konusunda bilgilendirmenizi rica ediyorum. Arz ederim.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 5 Nisan 2021 at 14:17 (Edit)
Mehmet Şahin, merhaba. Bez alımlarınızda ürün ücretinden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği tutar çıkartılarak arada çıkan fark hastadan alınır. Ürün ücretinde bir artış olması durumunda hastadan alınan tutar da artabilir.
Cevapla
Gül sadecolak
Gül sadecolak on 8 Nisan 2021 at 14:08 (Edit)
merhaba örenmek istedim annem solunum alamadigi icin mslesef bogazi delinecek bakimi evde yapilacak o düzden yatagi ve makinasi ve lazim olsn diger gerecleri ssk karsiliyormu beni bilgiledirseniz memnun olurum tsk ederim .Gül sadecolkk
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 9 Nisan 2021 at 14:28 (Edit)
Gül Sadeçolak, merhaba. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşıladığı tutarları Kurum Ödeme Listemizden inceleyebilirsiniz; SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Ödeme Listesi Güncellendi - Sesan Blog - Sesan Forum
Cevapla
Cemil Ocaksız
Cemil Ocaksız on 10 Mart 2016 at 05:48 (Edit)
Merhaba babam rahatsız yaklaşık 1 ay önce acil olarak eve çıkarmamız gerekti bu sırada ventilasyon cihazı gibi tıbbı cihazlar aldık. SGK ile uğraşmamak için o dönemde ben cebimden verip hepsini ödedim. 1 ay 10 gün gibi bir süre oldu. Acaba yine de SGKya başvurup paramızı geri alma şansımız olabilir mi? Bunun için ek bir dilekçeye ihtiyaç var mıdır? Konu hakkında bilgilendirirseniz çok sevineceğim!
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 11 Mart 2016 at 16:17 (Edit)
Cemil Ocaksız, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Güncel tarihli rapor, reçete ve fatura ile SGK’dan geri ödeme alabilirsiniz. Ürünleri satın aldığınız yere başvurarak ilgili evrakların güncellenmesini isteyebilirsiniz.
Cevapla
Nurtekin arat
Nurtekin arat on 26 Mart 2020 at 19:01 (Edit)
Kolay gelsin oksijen konsansentörü cihazı için istanbul beylikdüzü devlet hastanesi raporu verdi biz bunu hangi semteki ssk müdürlüğüne götürmemiz gerekir
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 27 Mart 2020 at 13:01 (Edit)
Nurtekin Arat, merhaba. Raporu aldığınız hastaneye en yakın SGK’dan cihazı temin edebilirsiniz.
Cevapla
Şengül
Şengül on 14 Şubat 2024 at 16:59 (Edit)
Biz kolostomi mazemesini 2ayda reçete ediyoruz ,medikalcimiz getiriyor.6bin gibi bı fark çıkartıyor.20adaptor 2pasta 60torbaya 1500odedim.recetemizde yazan 60adaptor120torba 4pasta ….am gücümüz hepsini almaya yetmedi.6bin deniyor mazenin hepsine ,devlet ne kadarını ödüyor nasıl nerden ogrenebiliriz
Cevapla
Ünal SARIKOCA
Ünal SARIKOCA on 11 Şubat 2021 at 12:20 (Edit)
Merhabalar 15 aylık bebeğim doğuştan epilepsi sp ve mikro safarisi var cozger rapatumuaz var fizik tedavi ve duyu bütünleme için ayakta durma sehpası vs yaptırdık medikalcilere bunların yarı ücreti SGK tarafından karşılanıyor denildi ne yapmam gerek tşk ederim iyi calismalar
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 12 Şubat 2021 at 16:46 (Edit)
Ünal Sarıkoca, merhaba. SGK’nin ödemesi mevcut. Ödeme miktarı için size reçetede yazılan Sut kodu’nu ile Kurum Ödeme Listemiz’de aratabilirsiniz. SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Ödeme Listesi Güncellendi - Sesan Blog - Sesan Forum
Cevapla
Aykut acar
Aykut acar on 26 Eylül 2023 at 15:45 (Edit)
Merhaba benim kizimda engelli raporu mevcut.fizik tedavi icin kas guclendirme tens+ems cihazi almamiz gerektigi soylendi .bu cihaz karşılanırmi sgk tarafindan
Cevapla
Abdullah
Abdullah on 3 Şubat 2024 at 02:53 (Edit)
dizlerim agrio sigorta dizlik karsiliyormu acil cevap
Cevapla
sema
sema on 12 Haziran 2018 at 17:05 (Edit)
merhaba,
babam KOAH hastası şuan hastanede yatıyor doktor oksijen konsantratörünü için rapor verdi.
Sgk oksijen konsantratörünü tamamını mı karşılıyor yoksa biz bir kısmını ödeyecek miyiz?
oksijen konsantratörünü nereden uygun fiyata temin edebiliriz?
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 14 Haziran 2018 at 15:50 (Edit)
Sema, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. SGK, oksijen konsantratörleri için güncel olarak KDV dahil 900 TL ödeme yapar. Cihazı satın alırken fark bedeli ödemeniz gerekebilir. En uygun fiyatlı medikal ürünler için bizimle iletişime geçebilirsiniz: İletişim - Sesan
Cevapla
Ramazan Kılıç
Ramazan Kılıç on 28 Nisan 2020 at 19:09 (Edit)
oksijen makinalarının bakım tamirini devlet yaptırıyormu
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 29 Nisan 2020 at 09:44 (Edit)
Ramazan Kılıç, merhaba. SGK, oksijen konsantratörü tamirinde, cihaz ödemesinin %70’ine kadar olan tamir ücretlerini karşılar. Örneğin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun oksijen konsantratörü için ödediği güncel ödeme bedeli 2069,17 TL’dir. Cihazın tamir ücreti, bu tutarın %70’ini geçmeyecek şekilde yani KDV dahil 1448,42 TL’ye kadarsa ücret karşılanır. Ücret bu tutardan fazla çıkarsa SGK’dan yeni cihaz temin etme hakkınız doğar.
Cevapla
aysel yakar
aysel yakar on 27 Kasım 2020 at 04:56 (Edit)
Merhaba annem koah hastası .oksijen cihazı sibap cihazı ve ventulator cihazı kullaniyor . Sibap cihazı arızalandı sağlık Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu medikale nasıl yaptirilacagini sordum bize gönderin dediler cihazı gönderdim 2.500 maliyet cikiyor dediler mecburen yaptırdım .fatura sorduğumda tamiratlar faturalandirilamiyor dediler .bu makineler gerçekten bu kadar çok fiyata mi tamir ediliyor cevaplarsanız sevinirim
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 27 Kasım 2020 at 14:50 (Edit)
Aysel Yakar, merhaba. CPAP cihazlarında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşıladığı tutar 650,00 TL + KDV’dir. Yani kurum cihaz için 702,00 TL ödeme yapar. 702 TL’nin %75’ine kadar olan arızaları kurum karşılar. Bu yaklaşık olarak 525 TL gibi bir ücrete tekabül eder. Bu ücretten üzeri olan arızaları SGK karşılamaz, cihazı hurdaya ayırır. Cihaz hurdaya ayrıldıktan sonra hasta yeni bir rapor reçete çıkararak hurda raporu ile SGK’ya cihaz almak için başvurabilir. Teknik serviste yapılan işlem tamir de olsa, parça değişimi de olsa faturalandırılmalıdır.
Yağmur
Yağmur on 8 Şubat 2022 at 12:06 (Edit)
Acaba skolyoz tedavisi için olan korseleri devlet karşılar mı bu konuda yardımcı olabilir misiniz çünkü fiyatlar 5000 TL civarında ve karşılama durumum yok
Cevapla
hilal saykal
hilal saykal on 29 Aralık 2018 at 23:47 (Edit)
Merhaba ssk rapor ile cepte taşınabilir oksijen konsiratör veriyormu acaba
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 30 Aralık 2018 at 17:18 (Edit)
Hilal Saykal, merhaba. SGK rapor ile taşınabilir konsantratör cihazı veriyor. Bununla ilgili koşulları belirtiyorum: Taşınabilir komponenti olan oksijen tedavisi cihazları; istirahat halinde PaO2 (Parsiyel Oksijen Basıncı) > 55 mmHg veya SaO2 (Oksijen Saturasyonu) > 88 olmasına karşın egzersiz durumunda veya iş sırasında desatüre (PaO2 ≤ 55 mmHg veya SaO2 ≤ 88) olması (egzersiz ile 4’den fazla desatüre olan) ve bu durumunu gösterir istirahat ve efor kan gazı sonuçlarının sağlık kurulu raporunda belirtilmesi ve/veya rapor ekinde belgelendirilmesi halinde, yatalak olmayan ve aktif iş yaşamını sürdüren veya öğrenci olan mobilize hastalarda (sağlık kurulu raporunda bu durum ayrıca belirtilmelidir) bedelleri Kurumca karşılanır. Ancak, istirahatte PaO2 ≤ 55 mmHg veya SaO2 ≤ 88 olan hastalar için efor kan gazı sonuçları istenmeyecektir. Ürünün SUT kodu DO10701’dir ve ödeme tutarı 6000 TL + KDV’dir.
Cevapla
Sema gulce
Sema gulce on 29 Ocak 2020 at 17:34 (Edit)
Merhaba benim sol akcigerim yok sagg tarafimda buronsektazi var yuzdde 89 ozurlu raporrum var bununla tasinabilir oksijen aleti alabilirmiyim
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 30 Ocak 2020 at 17:30 (Edit)
Sema Gülce, merhaba. Özürlü raporunuz ile birlikte hastaneye başvurarak taşınabilir oksijen cihazı talep edebilirsiniz. Eğer şartlar uygun ise cihaz için rapor alıp SGK desteğinden faydalanabilirsiniz.
Cevapla
Erdem bıyık
Erdem bıyık on 26 Ağustos 2020 at 15:56 (Edit)
Selamün aleyküm kardeşim 20 yaşında 2sene önce geçirdiği beyin kanaması sonucu trekeskopi yapıldı ve gözlerinde ciddi kayıp bıraktı yüzde 84 engelli kaldı yaklaşık 40 gün önce mr çektirmeye gittik trekeskopi si çıkartıp takılırken nefessiz kaldı kalbi durdu beynin de ciddi hasar oluştu şuan yoğun bakımda ve bilinci yerine gelmiyor en yakın zamanda bizi nuroloji servisine çıkartıp ordanda eve yolluyacaklar bakım hastası olarak bizim gerekli olan yoğun bakım yatağı ve benzeri medikal ürünleri hakkında hiç bir fikrimiz yok devletimiz bu ürünler de ücretsiz yardımı oluyormu oluyorsa hangi ürünler ve de nasıl yapabiliriz yardımcı olabilirsiniz teşekkür ederim
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 27 Ağustos 2020 at 12:40 (Edit)
Erdem Bıyık, merhaba. Öncelikle çok geçmiş olsun. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tıbbi cihaz ve sarf malzemelerde ödemesi bulunuyor. Ödemelerden faydalanabilmeniz için öncelikle heyet raporu çıkartmanız gerekir. Daha sonra ihtiyacınız olan ürünler için doktorunuz reçete yazacak. Rapor ve reçete ile bu tarz ürünler temiz edebilirsiniz. Ürünlerin Sut ödeme tutarlarına Kurum Ödeme Listemizden bakabilirsiniz; SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Ödeme Listesi Güncellendi - Sesan Blog - Sesan Forum Bunun dışında hasta temizliğinde kullanılan; ağız bakım seti, hijyenik banyo lifi, perine bölgesi temizleme mendili, hasta altı temizleme robotu vb. gibi ürünler SGK tarafından karşılanmıyor. Bu ürünler için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz; İletişim - Sesan
Cevapla
Mehmet
Mehmet on 2 Ocak 2019 at 23:09 (Edit)
Benim anneannem KOAH hastası sgk okjizen cihazı verdi uzun zamandır kullanıyoruz fakat cihazın bir bakıma ihtiyacı var acaba nereye müracaat etmemiz gerekiyor
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 2 Ocak 2019 at 23:47 (Edit)
Mehmet, merhaba. Bakım konusunda cihazın yetkili teknik servisinden destek alabilirsiniz. Bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim: Oksijen Konsantratörünün Bakımı Nasıl Yapılır? Bakımın Önemi Nedir? - Sesan Blog - Sesan Forum
Cevapla
Atilla Heperdoğan
Atilla Heperdoğan on 17 Nisan 2019 at 17:02 (Edit)
Pt/ınr kan pıhtılaşma oranı ölçme cihazı sgk kapsamındamıdır.
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 18 Nisan 2019 at 16:14 (Edit)
Atilla Heperdoğan, merhaba. PT/INR ölçüm cihazları SGK’nın geri ödeme kapsamında değildir.
Cevapla
şükrü
şükrü on 19 Haziran 2019 at 09:59 (Edit)
Annem koah hastasıdır hastahaneye her allahın günü gidip geliyorum oksijen verip gönderiyorlar bir sürü ilaç alerji yapiyor doktorlarda ilaç veremiyorlar. oksijen tüpü almak istiyorum konuyla ilgili yardımcı olabilir misiniz.
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 20 Haziran 2019 at 09:08 (Edit)
Şükrü, merhaba. Geçmiş olsun. Firmamızdan oksijen tüpü tedarik etmek için bizimle iletişime geçmenizi rica ederim: İletişim - Sesan
Cevapla
Aysel Beyazkaya
Aysel Beyazkaya on 9 Şubat 2022 at 00:05 (Edit)
Sud kodu1008 FEV.1 :1,74 0/045 solunum testinde hastanın ev tipi nebilazator temini uygundur diye raor verildi ama ssk bunu karşılamadı ne yazıkki neden vermedi acaba
Cevapla
Bahar Ünlü
Bahar Ünlü on 12 Kasım 2019 at 08:08 (Edit)
Merhaba. Sgk nin elinde şu an oksijen konsantratoru var mı yoksa sıra mı var? Bilginiz var mı?
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 12 Kasım 2019 at 09:33 (Edit)
Bahar Ünlü, merhaba. İadeli tıbbi cihazlar, her ilde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde depolanmaktadır. İstediğiniz bilgiyi ancak bulunduğunuz ildeki kurumdan öğrenebilirsiniz.
Cevapla
Semra yüksel
Semra yüksel on 6 Eylül 2021 at 15:46 (Edit)
Agir kifoskolyoz hastasıyım İki yıl önce yoğun bakıma kaldırıldı koah teşhisi kondu ve çıkarken ev tipi oksijen kontrolör ve bpap verdiler şuan çalışmaya basladim oksijenim çok düşük devamlı oksijen almam lazim ve taşınabilir oksijen cihazı kullanmam lazım bunun için tekrar hastaneye yatış yapmam mı gerekiyor nasil bir yol izlemeliyim
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 7 Eylül 2021 at 12:14 (Edit)
Semra Yüksel, merhaba. Hekiminize mevcut cihazın size yeterli gelmediğini belirtmeniz durumunda sizi yönlendirecektir.
Cevapla
Zeliha Gören
Zeliha Gören on 8 Şubat 2020 at 11:20 (Edit)
İyi günler efendim sgk tansiyon aletini veriyor mu almak için ne yapmalıyım çok teşekür ederim.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 8 Şubat 2020 at 11:38 (Edit)
Zeliha Gören, merhaba. Tansiyon cihazları için SGK tarafından yapılan bir ödeme mevcut değildir.
Cevapla
Gülnaz
Gülnaz on 11 Şubat 2020 at 11:30 (Edit)
Merhaba.
Yatalak bir hastamız var. Mİdeden besleniyor. Kendisine solunum cihazı alınacak. Bu sebeple oğlunun hesabına para yatırılacakmış. Hastaneden oğluna “git noterden vekaletname al diğer kardeşlerin de imzalasın ona göre hesabına para yatacak” denmiş. Burada noterden alınacak belge diğer kardeşlerin izni ile ilgili birşey mi yoksa yatalak hasta tarafından verilecek bir vekalet mi? Noter hasta konuşamıyor olduğu için vekaletname veremem demiş. Buradaki usül nasıldır? Teşekkürler.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 12 Şubat 2020 at 12:14 (Edit)
Gülnaz, merhaba. SGK’dan temin edilen tıbbi cihazın ödemesi hasta adına yatırılır ve parayı hastadan başkası alamaz. Ancak hastanın yatağa bağımlı olması durumunda yakınlarından biri vekaletname alarak ücreti çekebilir ancak bu kişiler hastanın çocukları ise parayı çekecek kişi için hepsinin vekalet vermesi gerekir.
Cevapla
Sevgi
Sevgi on 13 Şubat 2020 at 00:30 (Edit)
Merhaba ben SGK da mevcut olmadığı için bir medikalden ventilatör cihazı aldım ve daha sonra 9 bin 700 küsür gibi bir fiyat geri ödemesi oldu. Belli bir süre yakınım kullandı . Ama sonra vefat etti. Şimdi cihazı SGK benden almak istiyor . Ama bende kalsa olmaz mı? Bana verilen 9.700 TL yi geri versem cihaz bende kalır mı nasıl bir imkan vardır . Bu konuda Bilgi verirseniz çok memnun olurum .
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 14 Şubat 2020 at 11:31 (Edit)
Sevgi, merhaba. SGK size zimmetlediği cihazı hasta vefat ettiğinde veya iyileştiğinde sizden geri ister. SGK’nın ev tipi mekanik ventilatöre şu an ödediği KDV dahil ücret 19.440 TL’dir. Ücretin tamamını ödeyerek cihazı verip vermeyeceğini SGK ile görüşebilirsiniz.
Cevapla
Onur Büyükbaş
Onur Büyükbaş on 13 Şubat 2020 at 09:51 (Edit)
Merhaba biz de SGK vasıtasıyla hastamız için solunum cihazı aldık. Ürün hastanede doktorlar ve hemşireler tarafından kullanıldı ve eve hiç gelmedi. Daha sonra arıza verdi ve biz bunu iade etmek istedik. Firma ürünü garanti süresi içinde olması dolayısıyla garantiye gönderdi. Orada her nasılsa kullanıcı hatası şeklinde rapor tutulmuş ve bu nedenle firma bizden 5000 TL istiyor, ürünü iade almıyor. Ne yapmalıyız?
Cevapla
Onur Büyükbaş
Onur Büyükbaş on 13 Şubat 2020 at 10:09 (Edit)
Hemşirelerin beyanına göre ürün hastaya takıldı, arıza sesi duyulunca tuşuna basıldı kapatıldı. Kullanıcı hatası olabilecek bir durum yok yani. Ürün elimizde kaldı iade edemiyoruz. Yardımcı olabilir misiniz?
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 14 Şubat 2020 at 11:41 (Edit)
Bağlı, bulunduğunuz SGK’ya durumu beyan edebilirsiniz.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 14 Şubat 2020 at 11:40 (Edit)
Onur Büyükbaş, merhaba. Üründe kullanıcı hatası var ise yetkili teknik servis yapılan işlem için sizden ücret talep edebilir. Kullanıcı hatası yok ama sizden haksız bir ücret talep ediliyorsa hem SGK’ya hem de tüketici haklarına şikayetinizi bildirebilirsiniz.
Cevapla
Semra Öztürk
Semra Öztürk on 14 Şubat 2020 at 20:59 (Edit)
Yatağa bağımlı anneme SGK stoklarında olmadığından bedeli tarafımdan ödeyerek aldığım tıbbi cihaz için SGK lu limitler dahilinde ödeme yapacağını belirterek cihazı bana zimmetledi ve taahhütname aldı. Daha sonra posta bankası kanalıyla annemin adına havale ettikleri bedeli alamıyorum ne yapmam lazım.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 15 Şubat 2020 at 11:56 (Edit)
Semra Öztürk, merhaba. Tıbbi cihazın geri ödemesi hastanın kendisine yapılır. Daha önceden vekalet verdiği biri varsa ücreti o da alabilir. Yoksa mahkemeden hastaya vasi tayin edilmesi gerekir.
Cevapla
Ercan ÖZTÜRK
Ercan ÖZTÜRK on 6 Mart 2020 at 14:54 (Edit)
Merhaba; Benim babam kronik astım hastasıydı. 8 sene önce sgk dan solunum cihazı aldık bu cihazıda alırken 900 TL para ödedik bize dedikleri geri teslim ettiğinizde bu para geri ödenecektir dendi. Bugün cihazı teslim ettiğimizde para iadesi yok dendi. Bu konuda bi açıklama yapmanızı rica ederim.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 7 Mart 2020 at 12:27 (Edit)
Ercan Öztürk, merhaba. SGK’dan rapor reçete ile cihaz alımlarında herhangi bir ücret ödenmez. Cihaz SGK’da mevcut ise bunu size ücretsiz olarak zimmetler eğer ellerinde cihaz yok ise cihazı medikalden rapor reçete ile cihaz ücretini ödeyerek temin edersiniz. Daha sonra SGK’dan cihaz için kurum ödemesinde belirtilen tutarı tahsil edebilirsiniz.
Cevapla
Esra Özgen
Esra Özgen on 5 Nisan 2020 at 14:45 (Edit)
Nereye teslim ettiniz acaba?Benim abim de akciğerlerinden rahatsızdı vefat etti makine elimizde kaldı nereye vereceğimizi bilemedik
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 6 Nisan 2020 at 11:14 (Edit)
Esra Özgen, merhaba. Hastanın iyileşmesi veya vefatı durumunda cihazı tekrardan SGK’ya teslim etmeniz gerekmektedir.
Cevapla
Rıdvan
Rıdvan on 7 Nisan 2020 at 03:14 (Edit)
Eşim için rapor çıkartmaya uğraşıyorum. Size maddi bir yük getirmeyecek ise bana kargo ile gönderirseniz sevinirim.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 8 Nisan 2020 at 12:07 (Edit)
Rıdvan, merhaba. Rapor için öncelikle tam teşekküllü bir kamu hastanesine başvurmanız gerekmektedir. Raporunuzu çıkarttıktan sonra cihazı reçete ettirerek SGK’dan temin edebilirsiniz. SGK elinde cihaz bulunması durumunda size cihazı hibe edecektir. Ellerinde cihaz yok ise medikal bir firmadan kurum ödemesi ile cihazı temin edebilirsiniz.
Cevapla
Rasim
Rasim on 15 Mart 2020 at 22:50 (Edit)
Ablama oksijen tüpü ve regulatör gerekiyormus SGK bunun icin Ödeme yapmiyor mu ne kadar yapiyor
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 16 Mart 2020 at 10:48 (Edit)
Rasim, merhaba. Oksijen tüpü ve manometre için Sosyal Güvenlik Kurumunun ödediği tutar 254,00 + KDV’dir. Sut Kodu: DO1010
Cevapla
yücel üstün
yücel üstün on 5 Nisan 2020 at 17:38 (Edit)
sgk dan aldığım solunum cihazını kullandığıma dail hersene bilgilendirme yapmam gerekiyormuş bu bilgilendirmeyi sgk
ya gitmeden internet üzerinden hangi adrese yapabilirim?.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 6 Nisan 2020 at 11:17 (Edit)
Yücel Üstün, merhaba. Cihazı kullandığınıza dair bilgilendirmeyi SGK’ya giderek yapmanız gerekmektedir. Cihaz incelenerek kaç saat kullanıldığına bakılır.
Cevapla
Abdulkerim
Abdulkerim on 20 Nisan 2020 at 21:06 (Edit)
Bnm cocuk 15 yasinda bitkisel hayatta ev tipi ventilator v oksijen tupu v guc kaynagi yazmis sgk verir dediler ama hepsi 48 bin civari tutuyor hepsini odermi veya n zaman cihaz teslimi yapilir
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 21 Nisan 2020 at 10:39 (Edit)
Abdulkerim, merhaba. SGK desteğinden faydalanabilmek için rapor ve reçete almanız gerekir. Sonrasında kuruma başvurmalısınız. Eğer kurumun stoklarında cihazlar varsa stoktan teslim edilir. Stokta yoksa SGK anlaşmalı herhangi bir tıbbi cihaz satış merkezine gidip, ihtiyaç duyulan medikal ürünleri satın alabilirsiniz. Sonrasında firmanın düzenlediği belgeleri kuruma teslim etmelisiniz. Ödeme, evrak tesliminden sonra yaklaşık 1 ay içinde, varsa kişinin belirttiği banka hesabına, yoksa PTT üzerinden hastanın kimlik numarasına yapılır. SGK SUT’ta belirtilen fiyatlara göre ödeme yapar. Bu nedenle harcadığınız paranın tamamını geri alamayabilirsiniz.
Cevapla
Şehmus kaya
Şehmus kaya on 7 Haziran 2020 at 18:27 (Edit)
Merhaba SSK güç kaynağı ni karsiliyormu
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 8 Haziran 2020 at 15:23 (Edit)
Şehmus Kaya, merhaba. Sosyal Güvenlik Kurumun’un ev tipi mekanik ventilatör kullanan hastalar için kesintisiz güç kaynağı ödemesi mevcuttur. Sut Kodu: DO1017A olan “EV TİPİ MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI İÇİN KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI” ürününün SGK ödemesi 473,00 TL + KDV’dir. Yani KDV dahil toplam ödeme 558,14 TL’dir.
Cevapla
Bahar Metin
Bahar Metin on 21 Temmuz 2020 at 09:01 (Edit)
merhaba eşim ms hastası iğelerini yapabilmesi için rebiject ıı oto enjektör cihazı almamız gerekiyor iğnelerçok pahalı sürekli kullanması gerekiyor bu cihazı almamız lazım sgk bu cihazı karşılıyormu rica etsem bu konuda bilgi verebilir misiniz
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 22 Temmuz 2020 at 18:06 (Edit)
Bahar Metin, merhaba. SGK’nın ne yazık ki ödemesi bulunmuyor.
Cevapla
Alaaddin Ay
Alaaddin Ay on 8 Eylül 2020 at 18:06 (Edit)
İyi günler.
Oksijen konsantratörünü hangi uzmanlar yazabilir?
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 9 Eylül 2020 at 10:53 (Edit)
Alaaddin Ay, merhaba. Koah, Astım gibi akciğer rahatsızlıklarında Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Oksijen Konsantratörü’nü yazabilir.
Cevapla
Yıldıray ŞANLI
Yıldıray ŞANLI on 3 Kasım 2020 at 17:27 (Edit)
nenem adına oksijen cihazı almıstık hıc kullanılmadı ve 3000 tl ye alındı sgk 900 tl iade etti nenem vefat etti cıhazın butun evrakları duruyor ne yapılması lazım ve verılen fark gerı alınır mı cıhazı teslım etsek
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 4 Kasım 2020 at 16:21 (Edit)
Yıldıray Şanlı, merhaba. Cihaz için SGK ödeme yaptıysa cihaz artık SGK’ya aittir. Kişinin iyileşmesi veya vefatı durumunda cihazı SGK’ya teslim etmeniz gerekir ancak kurum arada çıkan tutarın ödemesini ne yazık ki yapmaz.
Cevapla
Mahmut Bayram
Mahmut Bayram on 14 Aralık 2020 at 23:06 (Edit)
Selamlar sgk nin oksijen kondansatöründe geri ödemesi ne kadardir?
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 15 Aralık 2020 at 14:30 (Edit)
Mahmut Bayram, merhaba. Oksijen Konsantratörü Cihazı için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun DO1009 Sut Kodu ile karşıladığı tutar 2019 yılı itibari ile 1.915,90 TL + KDV (%8)’dir. Yani kurum cihaz için KDV dahil 2.069,17 TL bir ödeme yapar.
Cevapla
İpek Ergenekon
İpek Ergenekon on 2 Ocak 2021 at 22:34 (Edit)
Merhaba lar bir yakınımın dizinden şikayeti var. Çok ağrısı olduğu için doktor dizlik yazmış. Aldıkları dizliği SSK karşılamıyormuş reçete yazıldığı halde doğrumu? sormak istedim özel hastanede bakkılmış SSK ile anlaşması olan bir hastanede… Bilgi verirseniz çok sevinirim…
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 3 Ocak 2021 at 17:35 (Edit)
İpek Ergenekon, merhaba. Özellikli dizleklerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödemesi mevcuttur. Reçetede herhangi bir sut kodu belirtildi ise ödemeden faydalanabilir.
Cevapla
ilayda
ilayda on 14 Ocak 2021 at 12:40 (Edit)
Merhabalar,kardeşime meme ca tanısı kondu ve ilaçlı tedavi verilerek daha sonra ameliyat önerildi.Kemoterapi verilmesi için meme içine marker denen bir aparat yerleştirildi.Bu işlem için hastane bu malzemeyi karşılamadığı için belirtilen malzemeyi dışardan ücretli almamız söylendi ve durumumuz pek müsait olmamasına rağmen bir medikalde 700 tl ye aldık.(faturada malzemenin ismi BARD ULTRACLIP II MEME DOKU İŞARETLEYİCİ 17G 10CM UBB olarak geçiyor.Acaba bu malzemenin ücretini daha sonra SGK’dan tahsil edebilir miyiz?Alabiliyorsak ne gibi evraklarla tam olarak nereye başvurmamız gerekiyor?Şimdiden teşekkürler…
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 14 Ocak 2021 at 17:23 (Edit)
İlayda, merhaba. Ürün SUT kapsamında olmadığı için SGK ne yazık ki herhangi bir ödeme yapmaz.
Cevapla
Fatma erten
Fatma erten on 3 Şubat 2021 at 02:27 (Edit)
Benim babam elinden ameleyat odu tenton damari kopmustu yayli bir aparat istemisti doktor burunde cok pahali 400 tl ssk karsilarmi
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 4 Şubat 2021 at 14:36 (Edit)
Fatma Erten, merhaba. Ürün adını tam öğrenmeden ödeme bilgisi veremeyiz ne yazık ki. Kurum ödeme listesinden ürün için ödeme olup olmadığına bakabilirsiniz: SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Ödeme Listesi Güncellendi - Sesan Blog - Sesan Forum
Cevapla
ERKAN GÖK
ERKAN GÖK on 25 Mart 2021 at 20:10 (Edit)
Merhaba.2,5 yaşındaki kızımın genetik hastalığı var.Henüz ne oturabiliyor ne de yürüyebiliyor.Çözger raporumuz var.Fizik tedavi alıyoruz.tens-ems cihazı sgk ödeme kapsamında mı?Aslında banka çalışanıyım, sgk değil özel sandığa tabiyiz.SGK öderse banka da öder diye düşünüyorum.
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 26 Mart 2021 at 14:04 (Edit)
Erkan Gök, merhaba. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde ödeme kapsamında olan her ürün banka tarafından da aynı miktarda karşılanmaktadır. Ödeme tutarları için Kurum Ödeme Listemize bakabilirsiniz: SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Ödeme Listesi Güncellendi - Sesan Blog - Sesan Forum
Cevapla
ilayda
ilayda on 6 Mayıs 2021 at 12:32 (Edit)
Kardeşim meme ca teşhisi ile 2 aydır Ege Üniversitesinde kemoterapi almakta. Her hafta aldığı kemoterapi haftaya (10-14 Mayıs) bayram tatili olduğu için 11 Mayısta alması gereken kemoterapiyi özel bir hastanede alması için doktoru tarafından kendisine söylenmiş. Özel hastanede de bu işlemin 600-700 tl arasında bir ücret karşılığı yapılıyormuş. Acaba bu ücretin faturası ile SGK’ya başvursak ücret iadesi alabilir mi?
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 7 Mayıs 2021 at 12:10 (Edit)
İlayda, merhaba. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan kararda, SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde; kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), için herhangi bir ücret alınmayacağı belirtilmektedir. Ancak; Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından verilen 18 yaşını doldurmamış çocuklar hariç olmak üzere; SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki 618200-P618200 kodlu “Koklear implant yerleştirilmesi” işlemi için ilave ücret alınabilir. Ayrıca Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından verilen SUT’un 2.1.1 numaralı maddesi kapsamındaki sağlık hizmetleri ve kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemler için de ilave ücret alınabilir.
Cevapla
Ali
Ali on 22 Ekim 2021 at 10:13 (Edit)
Şu an geri ödeme varmi
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 22 Ekim 2021 at 16:20 (Edit)
Ali, merhaba. Hangi ürün için soruyorsunuz?