Bildiğimiz üzere havaların ısınması bir çoğumuzu olumlu olumsuz etkilemekte. bende bu durum üzerine bir çok makale yazdım. bu havalarda beslenme hususu ve böceklerin bu havalarda baş göstermesi gibi hususlarda bilgiler verdim. bu makalede ise sıcak çarpmasından yani halk diliyle güneş çarpmasından bahsetmek istiyorum. yaşamı tehdit edici derecedeki ısıya maruz kalma sonucu ortaya çıkan güneş çarpması hakkında biraz bilgiler edinelim.
Sıcak çarpmasının riskleri nelerdir?
Sıcak çarpması durumunda ölüm riski gibi gerçekten ciddi orantıda sorunlar meydana gelmektedir. bunun yanı sıra kalıcı hasarlar bırakması da söz konusu olabilmektedir. güneş ışığına lışık olmayan bünyeler için gerçekten ciddiye alınası bir konu. bu gibi riskleri varken kesinlikle tedbirleri de olmalıdır. yoksa istenmedik durumlarla karşı karşıya kalmanız muhtemel olacaktır.
Sıcak çarpmasında nelerin etkisi var?
-
olarak şöyle söyleyebilirim, mesela hiç güneş görmeyen ve 7/24 kapalı bir alanda çalışan işcisiniz. ancak bir pazar günü güneşli bir havada geziyorsunuz. işte uzun süre güneşin altında gezerseniz o şekilde, yani güneşe alışmadan. güneş çarpması rskiniz var demektir.
-
olarak verilecek örnek şöyledir. mesela süreki arabayla gezen bir işcisiniz kargo şoförü gibi. öğlen birsaat gibi yemek saatiniz var ve uykusuzsunuz. arabayı güneş bir yere çekip uyur ve uzun süre içinde kalırsanız, güneş çarpması riski muhtemeldir.
-
olarak aslında tedbirlerini iyi bidiğimiz bir durum. plaj ve kumsal yerlerde genellikle ağaç ve benzeri gölge oluşturan oluşumlar olmadığı için, güneş kremi sürmeden veya tedbirinizi almadan gezmeniz sıcak çarpması riskini arttıracaktır.
-
olarak ise güneş altında çalışma sistemidir. mesel inşaat işcilerini örnek vermek gerekirse yada çatı tadilat ustalarını. günlerini direk güneş gören yerlerde uzun süre çalışarak geçiriyorlar. tabiki kasket gii tedbirlerini almış oldukları icin zarar görmüyorlar.
-
olarak sudan bahsetmek gerekir. hani bir deyim vardır ya susuzluktan çatladım diye. belkide deyim yerindeyse buradan hasıl olmuştur.çünkü güneşli havalarda yeterli su tüketmemekde güneş çarpmasının nedenleri arasında.
-
olarak ise güneş altında spor yapmaktan söz edebiliriz. herkesin kendince haklı durumları olabilir, fitliğinizi korumak için belkide egzersiz yapmanız şart olabilir. ancak sıcak çarpması riskinide göze almanızda fayda var.
Sıcak çarpmaları kimlerde sıklıkla görülür?
aslında bunun için özel olarak şu insanlar sıcak çarpması sorunu yaşar diyemeyiz. ancak bazı insanlar bazı insanlara daha çabuk güneş çarpması yaşayabilir. peki yüzdesi daha çok olan insanlar gennellikle kimler?
5 yaş altı ve 66 yaş üstü insanlar diyebiliriz ilk olarak. sonrasında ise bazı sağlık sorunu olan insanlar mesela kalp hastası, kanser veya diyabet hastası gibi. bunun yanısıra çok kilolu yada çok zayıf kişilerde sıcak çarpmasında sağlıklı kişilerden daha çabuk etkilenmekte.
Güneş çarpması olduğumu nasıl anlarım?
evet sıcak havalada nedense insanların biraz daha depresif ve gergin olduğu bir gerçek ama yukarıda bahsettiğimiz durumlar sonrasında bunları yaşıyorsanız bunlarda sıcak çarpmasının bir belirtisi olabilir. aynı zamanda baş dönmesi yorgunlukhissiyatı ve davranış bozukluğu gibi durumlarda sıcak çarpmasının belirtileri arasında yerini alıyor.tüm bunlarla birlikte mide bulantısı ve mide krampları gibi durumlarda dikkate alınmalı.
NOT: Paronayak olmanıza gerek yok. sıcak havalarda genel olarak yaşanan sorunlar bunardır aslında ama sağlıklı ve hiç birsorunu olmayan insanların bu sorunu yaşaması anormaldir. eğer bu sorunlara yol açan başka bir hastalığınız varsa hemen paronayak olmanıza gerek yoktur.fakat her şeye rağmen önlemlerinizi almanızı tavsiye ederim.
Sıcak çarpması tedavisi.
daha demin ölüm riski teşkil ettiğini söylemiştim. yani durum böyle iken bu sorunun yaşayan kişinin ilk olarak acile götürülmesi gerekmektedir.fakat o kadar vaktiniz yoksa veya bir aracınız yoksa yada ambulans gelene kadar bir şeyler yapmak istiyorsanız. soğuk suyla ıslatılmış bir çarşafa sıcak çarpması geçiren kişiyi sarabilirsiniz.sulu bezleri alına veya boyuna koyarakda ilk müdahaleyi yapabilirsiniz.genel olarak bunlar uygulanmasına rağmen sorun hala devam ediyorsa vakit çok geç olmadan acile gitmenizde fayda var.
Peki ne yaparsam sıcak çarpmaz?
bu konuda net bir şey söylemek pek mümkün görüjkmüyor. yani bunu yaparsanız sizi kesinlikle sıcak çarpmaz diyemem ama riskini azaltan bazı verileri not ettim onları yazabilirğim. ilk olarak kendinizi güneşe alıştırabilirsiniz her gün biraz güneş görerek. bol miktarda su tüketmenizdede fayda olacaktır.güneş ışığına uzun süre maruz kalmamaya çalışmak ve yolda yürürken gölgelik yerlerde yürümeye çalışmanız bu riski bir nebzede olsa azaltacaktır.
Siz sıcaklardan nasıl korunuyorsunz?
Sizlerinde kendince bazı yöntemleri olduğunu düşünüyorum. bunları makale altına yorum olarak yazarsanız konuya faydanız olmuş olur. ve faydası olan ve konuyu okuyan herkese teşekkür ederim. sağlıklı ve keyifli forumlar dilerim.