Sıcak havalarda nasıl beslenmeli?

Havaların ısınması kimilerine göre iyi kimilerine göre kötü olmuş olabilir. Fakat herkes için değişmeyen tek şey, bu havalarda alınması gereken tedbirlerdir. Uzmanların yorumları ve tavsiyelerini bu makalede topladım. Eğer sizde yaz aylarında nasıl beslenmek gerekir diyorsanız, bu konu sizin için demektir. Şimdiden herkes içi sağlıklı ve keyifli bir konu olmasını dilerim. :slight_smile:

Sıcakların insan üzerinde etkisi

Çok sevdiğim bir sanatçı olan İlhan şeşen’in bir şarkısı vardır. Şarkının ismi “sıcaklardandır.” o şarkıcı olduğu için öyle ifade etmiş bu durumu, bizlerde makale yazarak ifade ediyoruz. Ama tabiki en kesin ve kaliteli bilgiyi uzmanlar söyler. Uzmanlara göre sıcak hava inasanı olumsuz etkiliyor. Bu etkiler genel olarak zor nefes almak, baş ağrısı, baş dönmesi ve geç algılama gibi sorunlar olmakta. Yani genel anlamda insanlar bunalıyor bu havalarda ve sorunlarda bunun etkisi üzerine oluşuyor gibi bir durum gözlemleniyor. Beslenmemizi düzenleyerek ve dikkat ederek bu sorunları minimuma düşürmek mümkün mü onu inceleyelim.

Sıcak havalarda suyun kıymeti

Suyun değeri ve kıymeti bence tartışma konusu bile olmamalıdır. Fakat bolluk olan yerlerde her zaman bir israf söz konusu olabiliyor. Diyerek konumuza dönelim. Normal şartlarda günlük en az bir buçuk litre su almamız gerekiyor diye biliyorum. Uzmanlar sıcak havalarda bunun 2 litreye çıkmasını tavsiye ediyor. Aynı zamanda karpuz ve marul gibi sulu meyve ve sebze tarzlarını daha fazla tüketmek gerektiğini belirtiyor. Böylelikle vucudun sıvı ihtiyacını daha dengeli bir şekilde karşılamış oluyoruz.

Yeşil ışık yakmak lazım.

Yeşil sebzelerin vucudun direncini arttırdığını biliyormuydunuz? Uzmanlar sıcak havalarda yeşil sebzelerin önemini ısrarla vurguluyor. Sıcak havalarda bilginiz üzere inanın üzerinde bir hayli ağırlık söz konusu. Sürekli esneme gibi bir halsizlikde genel olarak yaşanıyor. İşte böyle durumlarda yeşil sebzelerin direnc arttırmasını hatırlamanın faydası var.

Tuz daha az kullanılmalı.

Uzmanlar öncelikle asitli içecekler yerine meyve sularını tercih etmekte fayda var diyor. Sahiden de asitli içecekleri buz gibi içsek bile içimizi yaktığını bir başka konuda söylemiştim. Yine önümüze çıkıyor tekrar. Bununla birlikte tuzdan uzak durmaya çalışmalı demelerinin sebebi de biraz yakıcı bir özelliği de olması galiba. tam erik sezonunda, tuzlayıp yemeyi hayal ederken birden umutlarımız suya düşüyor ancak başa gelen çekilir :slight_smile:

Hamur işimi? Dondurma mı?

Ben ikisini de çok seviyorum ve zamanlı zamansız tüketiyorum. Ancak uzmanlar bu konuda hamur işi yerine dondurma tatlı gibi biraz ferahlatan besinler öneriyor…Ama benim düşüncem dondurma konusunda haklı olmasalarda tatlı konusu biraz tartışmaya açık. Çünkü tatlıların da aslında yakıcı bir havası vardır bence.

Siz nasıl besleniyorsunuz?

Bu konuda uzmanların vurguladığı bazı konuları ele aldım, altını çizdim ve ifade ettim. Tabiki her şey uzmanlara göre olamaz. Yani o kadar kuralcı olmak biraz insanı kötü etkileyebilir. Siz de uzman yorumlarını pek dinlenmiyor ve kendi yöntemlerinizi uyguluyorsanız. Bu yöntemleri konu altına yazabilirsiniz. Çorbada tuzunuz olmuş olur. Okuyan ve katkı sağlayan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Herkese sağlıklı ve keyifli forumlar.

Sıcak havalarda su içmenin yanı sıra, sulu meyveler de tüketilmelidir. Sadece su vücudumuz için yeterli olmayacaktır. Karpuz, salatalık gibi sulu meyveler yediğimiz tuzlu veya kızartma türü yiyecekleri bastırıp vücudu rahatlatacaktır.

1 Beğeni

Yağlı yemeklerden uzak durulmalı. Ana yemek olarak sebzeler ve taze besinler tercih edilebilir. Yaz mevsimi zaten sebze meyve çeşitliliği açısından zengin bir mevsimdir. Olumlu şekilde kullanmayı başarabilirsek, yüksek miktarda vitamin ve protein alabiliriz.