Sigaranın zararları tek kullanımda ortaya çıkmamaktadır. Günden güne ve devamlı kullanım sonrası nefes darlığı, öksürük benzeri bir çok zararları kendini göstermektedir. Sigara içenlerle dolu bir hastaneye gitseydiniz eğer şu an çektiğiniz kadar rahat bir şekilde çekmezdiniz içinize. Günden güne artmazdı sigara kullanımı ve içmeyenlerin temiz havasını kirletmezdiniz.
KOAH Olanlar Kendinden Bir Haber Yaşıyor
Ülkemizde neredeyse 3 milyona yakın KOAH olan insanımız var. Bunlardan sadece %10’u KOAH olduğunun farkında ve tedavi sürecine devam ediyor. İnsanın yaşamını kötü etkileyen, adeta rahat nefes almasına izin vermeyen bu hastalık, nasıl oluyorda kendinde olan kişileri rahatsız edip bir hastaneye gitmeye sürüklemiyor? Acaba hastaneler mi yetersiz bu tanıyı koymakta yoksa insanlar mı hevessiz hastaneye gitmeye pek bilinmez ama her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis oldukça önemlidir.
Sigara İçenler ve İçmeyenler Arasındaki Fark
KOAH hastalığının en temel tetikleyicisi tütün ve tütün ürünleridir. Sigara içenlerin içmeyenlere göre KOAH’a yakalanma riskinin daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Aynı zamanda çok sık sigara kullanımı, uzun süreli kullanımlar oldukça risk taşır. KOAH sigara dışında sadece birkaç mesleki hastalığa dahil edilebilir. Kişi sigara kullanmıyorsa mesleki hastalıktan dolayı KOAH olmuş olabilir. Sigarada bulunan nikotin sayesinde insanları kendine bağlaması ve bırakılmasında güçlük yaşanması oldukça doğal bir durumdur. Bu durumda adeta bir madde bağımlısı nasıl tedavi görüyorsa o disiplinle tedavi uygulanmalıdır.
Sinsi Belirtiler
İnsanlarımızın vurdum duymaz halleri yüzünden tanısı oldukça güçlenmiş bir hastalık olmuştur KOAH. Oysa her hastalıkta olduğu gibi KOAH hastalığında da erken teşhis oldukça önemlidir. Sorunun ortadan kalkmasında ve sürecin yavaşlamasında büyük rol oynar. KOAH tanısı öncelikle hastanın şikayetleri üzerine göre ele alınır. Daha sonra solunum ve akciğer üzerine birkaç kontrol yapılır. KOAH hastalığının en önemli belirtisi balgamla karışık öksürme durumudur. İnsanımız ve dünyada KOAH ile mücadele eden hemen hemen 600 milyona yakın insan. Bu durumu doğal karşıladığı için teşhisi oldukça zorlaşmıştır. Şunu kesinlikle aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Öksürük ve benzeri bir çok hastalık. Grip, nezle ve soğuk algınlığı bile normal hastalık olamaz. Çünkü hastalığın normali yoktur. Normal olan hiçbir şey hastalık değildir ve normale aykırı her şey hastalıktır. Bu nedenle her hastalığı önemsemek ‘‘Aman canım ilaçla bir hafta ilaçsız yedi gün’’ dememek gerekir.
Kendinizi Düşünün
İnsan hayatı için 40 yıl nedir? Çok uzun ulaşılması çok geç bir yaş mı? Kesinlikle öyle düşünmemek gerekir. Bu gün sanatta kırk senesini doldurmuş nice sağlıklı sanatçılarımız var. Şarkıcılar sesini sigaradan nasıl bir özenle koruyor biliyor musunuz? Ya da tiyatrocular dişlerini. İste bu yüzden 40 yıl sonra kim öle kim kala demeyin. Siz kalmaya çalışın.
Sağlıklı günler