Siroz Hastalığı ve Viral Hepatitler Hepatit A-B-C Tedavisi
Sirozun ve viral hepatitlerin ne kadar tehlikeli oldukları maalesef ki yadsınamaz bir gerçektir. Bu gibi rahatsızlıkların tedavileri kadar nedenleri de çok önemlidir çünkü böyle ciddi rahatsızlıklarda tedaviden daha önemlisi bu hastalıklardan korunmaktır. Bundan dolayı her bireyin bu konu hakkında bilgi sahibi olması tavsiye edilir.
Siroz Nedir?
Karaciğerin işlevini kaybetmesine sebep olan, karaciğerde bulunan lobül fonksiyonel birimlerin sertleşmesi ile yerini kalıcı olarak fibrozis dokusunun almasına verilen isimdir.
Bu hastalığın ileri aşamaları insan hayatının sona ermesine sebep olabilmektedir.
Sirozun Nedenleri Nelerdir?
Sirozun en belirgin sebebi aşırı alkol kullanımıdır. Ülkemizde ise bu hastalığın başlıca sebebi hepatit B enfeksiyonudur. Otoimmün hepatit, primez biliyer, bazı konjenital karaciğer hastalıkları ve hepatotoksik ilaç veya toksinleri de diğer sebepler arasındadır.
Sirozun Belirtileri Nelerdir?
Bitkinlik, çabuk yorulma, agresiflik, uyku bozuklukları genel belirtilerdendir. Deri üzerindeki belirtileri ise yüzde ve gövdenin üst tarafındaki örümcek damarsal benler, kuru e kırmızı dil ve dudaklar, göz ve cilt üzerinde sarılık, erkeklerdeki kıllanmaları azalması, kadınlarda ise menstrüasyon bozuklukları örnek gösterilebilir. Ek olarak varis kanamaları, bacaklarda ödem ve karında sıvı birikmesidir.
Siroz Tedavisi
Kötü haberi vermek gerekirse karaciğer sirozu tedavi edilemez ancak tedavi yöntemleri hastalığın kötüye gitmesini engellemek için kullanılır. Bu yüzden erken teşhis çok önemlidir. Eğer ki sirozun sebebi hepatit (B-C) virüslerinde biri ise enfeksiyon tedavileri uygulanır ancak hemokromatoz kaynaklı ise demir seviyelerini azaltmak amacıyla kan boşaltımı yapılır. Genellikle düşük yağlı bir diyet verilir ve bireye alkol yasağı getirilir. Kan basıncını düşürmek ve kanamayı azaltmak için ise ilaç tedavisine başvurulur. Ve en zor olanı ise siroz ameliyatıyla hastalıklı karaciğerin çıkarılıp organ nakli ile yeni bir organın nakledilmesidir.
Viral Hepatitler A-B-C
Viral hepatitin anlamı karaciğer iltihabıdır ve başlıca sebebi virüslerdir. Virüsler hariç ilaçlar, bakteriler ve bazı kimyasal maddeler ile toksinler karaciğerin yağlanması ya da karaciğer dışındaki B herhangi bir organın hastalığı sebebiyle de meydana gelebilir. Ancak hepatit virüsleri denildiğinde kastedilen karaciğere bağlı A-B-C Hepatitleridir.
Hepatit A: %99’u kendiliğinden iyileşebilen ve kalıcı karaciğer hasarına sebep olan hepatittir.
Hepatit B: %15-25 civarı karaciğerde kalıcı hasara sebep olur. Bu virüs karaciğer sirozu/kanseri/yetmezliğine sebep olmakla birlikte ölüme kadar götürebilir. Hepatit C: %80 kalıcı bir hasara neden olur ve karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri riski çok yüksektir.
Viral Hepatit A-B-C’nin Tedavileri
Akut hastalık da denilen bu hastalıkların kendilerine özel bir tedavisi bulunmamaktadır. Kimi hastalar hastanede yatarak kontrol altında tutulur, bu hastaların serum ve bazı ilaçlar kullanmaları gerekir. Hastaya uygun olarak sindirimi kolay ve yağ oranı az yiyecekler verilir. Glikoz açısından zengin olan üzüm, bal gibi besinler hastalığın iyiye gitmesi için uygundur. Bu hastaların kesinlikle yorulmamaları gerekir dolayısıyla hastalara istirahat tavsiye edilir.
Akut hastaları genellikle yaklaşık 4-6 hafta içerisinde iyileşebilirler. Fakat B ve C virüsü hepatitlerinde kesin bir iyileşme gerçekleşmemiş olabilir. Hasta taburcu olabilecek hale gelir ancak 6 aydan sonra hala kanında bu virüs varsa hastalık kronik bir duruma gelmiştir ve hayatları boyunca düzenli kontrole gitmeleri zorunludur. Kronikleşmiş hepatit virüsü taşıyıcısı hasta gibi hissetmese dahi çeşitli vücut sıvılarıyla bu hastalığı diğer insanlara bulaştırabilir. Bu kişiler her 4-6 ay için karaciğerin işlevselliğini test ettirmek durumundadırlar. Ek olarak kesinlikle alkolden uzak durmalı ve herhangi bir ilaç alma durumunda direkt doktoruna başvurmalıdır.
Yazıyı İndirmek İçin Tıklayınız: Siroz Hastalığı ve Viral Hepatitler Hepatit A.docx (19.4 KB)