Solunum Cihazı Ne İşe Yarar? Zararı Var Mıdır?

Solunum cihazları, solunum sorunu yaşayan kişilerin hayatını devam ettirmelerini sağlayan veya kısa zamanlı tedavilerde hastanın iyileşme sürecine destek sağlayan tıbbi cihazlardır. Uyku apnesi, KOAH, akciğer kanseri veya solunum kaslarında hasar olan kişilerde kullanılır.

Solunum cihazları, hastanın hastalığına göre doğru seçilmediği ve doğru tıbbi parametrelerde ayarlanmadığında geriye alınamayacak büyük sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilir. Bu nedenle bu gibi cihazlar alanlarında uzmanlaşmış doktorlar tarafından belirlenir ve kurulum aşamasında doktorlar ile beraber ilgili cihazın yetkili teknik servisleri tarafınca hastaya uygulanması sağlanır.

Belirtilen şekilde ve uygun kullanımı durumunda tıbbi cihazların kullanıcıya asla zararı yoktur. Fakat yanlış kullanıldığı ve cihaza zarar verildiği durumlarda bu durum değişir ve hastaya zarar verir. Solunum cihazlarının yanlış kullanılmasında kullanıcıya olan zararları şu şekildedir;

  1. Cihazın periyodik bakımları varsa filtre değişimleri yetkili teknik servis tarafından yapılmalıdır, yoksa hastasının solumasında ileri düzeyde zararlara neden olabilir. Bu zararlar; bakteri, virüslerden dolayı farklı hastalılar çıkması vb. Bu sayede hastanın tedavisi yarıda kalır ve cihaz zarar görür bu da hasta için maddi ve manevi zararlara neden olabilir.

  2. Cihazın kullanıldığı ortam çok sıcak olmamalıdır. Bu cihazda elektronik arızalara neden olup belirtilen ayarlarda sapmaya neden olabilir. Cihaz bataryalı ise bataryası zarar görebilir ve hastanın soluması doğru bir şekilde olmaz. Ayrıca kullanılan cihaz oksijen cihazı ise ortamda ısı veren elektrikli soba vb. cihazlardan uzak durulmalıdır.

  3. Cihazların kullanımındaki etkenlerden; çok bulunduğu ortamın kuru olması ve havalandırılmaması, cihazın kuru basınçlı hava ile hastaya maske yoluyla verilmesi, hastanın boğaz enfeksiyonlarına ve üst solunum yollarının kuru kalmasına neden olabilir ve bu da hastanın konforunu düşürür, hasta zarar görür. Dolayısıyla nemlendirici cihazlar kullanılması uygun görülmektedir.

  4. Özellikle sadece oksijen cihazı kullanan hastalarda zarar daha yüksek miktardadır. Oksijen cihazlarının taşınması, doldurulması ve kullanılması ile ilgili kazalar ve oluşabilecek patlamalar, hastaya ve çevresine zarar verebilir.

  5. Oksijen tedavisi gören hastalarda ise oksijen bağımlılığı ortaya çıkar ve vücutta zamanla karbondioksit(CO2) miktarı artar. Bu nedenle vücutta bir süre sonra halsizlik meydana gelir ve vücut sürekli uyku haline geçme eğiliminde bulunur. Dolayısıyla uzman doktorun belirlediği süre kadar oksijen tedavisine devam etmek çok önemlidir.

  6. Uzun süreli oksijen terapisini doğru hastada kullanıldığında hastanın yaşam kalitesine büyük ölçüde katkı sağlar. Fakat her zaman için doğru kullanım ve tedavi süreçlerinde destek için düzenli olarak Göğüs Hastalıkları Uzmanının takibinde olmaları gerekmektedir. Farklı durumlarda oksijen tedavisi hastanın vücuduna büyük zararlar vermektedir.