Sürekli Burun Kanaması Neden Olur?

Sürekli burun kanaması neden olur?

Burun kanaması tıp bilimindeki adıyla Epitaksis anlamına denk gelmektedir. Burun kanaması genel olarak ciddi bir rahatsızlık olarak görülmemektedir. Ancak burun kanaması bazı durumlarda çok ciddi tıbbi sorunların hatta ölümcül boyutlara varabilen hastalıkların da habercisi olabilir. Burun kanamaları burnun tek deliğinden kimi zaman da her iki delikten birlikte bazı durumlarda burun ucundan diğer durumlarda içinden yani derinden gelen kanamalar şeklinde baş gösterebilir.

Ortalama olarak her insan hayatında en az bir kez burun kanaması geçirmiştir. Ancak bu durum bazı kişiler açısından risk altında olmak demektir. Şöyle ki eğer burun kanaması geçiren kişi
2 ila 10 yaş arasında bir çoçuk ise yaşı epey ilerlemiş bir ihtiyar ise gebe bir kadın ise sürekli olarak aspirin gibi warfarin veya antikoagülanlar ilacını kullanan bir kimse ile hipertansiyon kalp rahatsızlığı olan kişiler yine büyük risk altındadırlar. Eğer burun kanaması sık sık ve sürekli oluyor ise yüksek tansiyon ya da kan pıhtılaşması bozukluğu rahatsızlıklarının habercisi olabilir dolayısıyla bu gibi durumlarda asla önemsememezlik etmemeli mutlaka üzerinre durulmalı es geçilmemeli ve en kısa sürede hastaneye gidip bir kulak burun boğaz hekimine görünmelidir.

Sürekli olarak kanayan burun aşırı kanama sonucu anemiye kan yetersizliğine de davetiye çıkarabilir. Burun da çok sayıda kan damarı bulunduğu için burun kanaması çok ve kolay olur. Buna karşılık bu durumun sürekli tekrarlanmasının sebeplerinden bir tanesi havanın kuru ve kirli olması olarak gösterilebilir. Havanın kuru olması burun zarlarını da kurutmasının yanı sıra burnu dış etkilere ve çeşitli enfeksiyonlara karşı güçsüz bırakmakta ve burnu daha hassas bir organ yapmaktadır. Diğer bir neden burna ve burun içindeki damarlara zarar verecek şekilde burnu karıştırmak ovalamak sert bir şekilde baskı yapmakta sürekli burun kanamasının nedeni olabilir. Başka ve diğer önemli bir sebep ise düzenli ve sürekli kullanılan ilaçların yan etkilerinden dolayı burun kanamasına sebep olması heparin vb. özellikle kan sulandırıcı ilaçların kullanımından ve burun alerjisi için kullanılan ilaçların da burun kanamalarına sebebiyet verdiği bu konuyla ilgili çeişitli araştırmalar sonucu saptanan gerçeklerdendir. Eğer nefes alıp vermede sıkıntı var ise nefes darlığı çekiyorsa hasta yarım saatten fazla süredir pansuman denemelerine cevap alamıyorsanız ya da 2 yaşından küçük bi çocukta burun kanaması var ise ortada acilen doktora başvurulması gereken bir durum var demektir.

Özellikle 50 yaşını geçkin kişilerde burun kanamalarını durdurmak için lokal yöntemler yeterli olmaz. Bu durumun nedeni yaşlı kimselerde yaşa bağlı olarak damarların yıpranması dejenere olması ve damardaki daralmalar sistemik nedenler ya da yüksek bir ihtimal ile hipertansiyon olabilir. Bu kanama bozukluğu doğuştan gelen aileden gelen bir çeşit kanama bozukluğu Von Willebrand da kanama tekrarlar ve durdurulamaz ve kontrol altına alınamaz . Aynı durum Hemofili A ve Hemofili B de görülen bir şeydir. Kanın pıhtılaşması için işe yarayan trombosit sayısındaki düşüşte burnun kendiliğinden kanamasına sebep olabilir. Normal olan trombosit sayısının en az 150.000 olmasıdır. Bundan aşağı seviyede olursa kanın pıhtılaşması engellenmiş olur. Özellikle kullanılan ilacın ve hastalığın niteliğine göre de trombositler zarar görebilir sayıları artıp azalabilir fonksiyonlarını yerine getiremeyebilirler. Kronik alkol kullanımı kronik böbrek yetmezliği karaciğerin durumu trombositler üzerinde doğrudan etkileri vardır. Karaciğer hastalığı ve ağır ve bilinçsiz yapılan diyetler ilaçlar da K vitamini eksikliği de kanın pıhtılaşmasını engeller ve uzun süren burun kanamalarına neden olur.

Stres de burun kanamalarının başlıca nedenlerindendir. Eğer yoğun stres altında yaşıyorsanız beyin artan stres ile başa çıkmakta zorlanacaktır. Bu durumda kan dolaşımı artar ve dolayısıyla kan damarları içindeki basınç da artar. Basınç belli bir noktaya eriştiğinde damarda zorlanma meydana gelir ve yırtılma eğiliminde bulunur.

Üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle, grip, sinüzit gibi enfeksiyonlarla da sıklıkla burun kanamaları olabilmektedir. Burun, burun boşlukları ve genzin iyi ve kötü huylu tümörleri de yoğun burun kanamalarına neden olmaktadır. Ergenlik çağında erkek çocuklarda görülen damar tümörleri de şiddetli kanama yapabilmektedir.