Süresiz Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
Sağlık kurulu raporu engellilere bu durumlarını belirtmek için verilir. Engellilere özel ayrıcalıklardan faydalanmaları için bu rapor gereklidir. Süreli ve süresiz olarak verilebilir. Bunu tedavi süresi ve kontroller belirler. Engelli raporları olmadan engelli insanların günlük yaşamından tutun bütün hayat düzeni farklı olacaktır. Hem engele sahip olup hem de sağlıklı insanlardan farklı hiçbir şey yapamamasına sebep olur, bu da ayrımcılık demektir. Süreli sağlık raporu, belli sürelerle yenilenmesi gerektiği için tercih edilmez ancak süresiz sağlık raporunu almak da kolay değildir.
Engelli Raporu Nasıl Alınır
Öncelikle süresiz engelli raporu almak engel durumuna bağlı olarak değişir. Her engelli süresiz rapor alamaz, hatta bazılarına engelli raporu çıkarmak bile oldukça zahmetlidir. Engelli raporu almak için öncelikle devletin yetkilendirdiği tam teşekkürlü bir hastaneye başvurmak gerekmektedir. Başvuru durumunu takip etmek gerekir, günlük isim güncellemesi yapılır. Başvuru yapmak içinse engelli yakını veya kendisi hastaneye gidebilir. Engelli raporu alabilmek için başvuru dilekçesine, nüfus cüzdanı fotokopisine ve dört tane vesikalık fotoğrafa ihtiyaç duyulur. Bu evrakların tesliminden sonra sağlık kurulu bir kağıt verir, bu kağıt gerekli testlerin ve muayenelerin yapılması için kullanılır. O kağıtta ismi olan doktorlara görünülmesi gerekmektedir. Doktorlar da alanlarına göre kontrollerini yapar ve bölümüne sonuçları yazar. Kağıtta yazılı tüm doktorlara gittikten, tüm testlere girdikten ve tüm muayenelerin tamamlanmasının ardından kağıt tekrar hastaneye teslim edilir. Hastane heyet karşısına çıkılmasını ister ve bir randevu günü ayarlar. O gün geldiğinde heyet tetkik sonuçlarına bakar, engellinin durumu dinlenir ve bir karar verilir. Heyet eğer engelli sağlık raporunu onayladıysa rapor alınır, süreli veya süresiz olacağına da heyet karar verecektir. Genellikle engelli sağlık raporu onaylanır, ancak yine büyük çoğunluğu süreli olarak verilir. Engelli raporu almak için başvuru tamamen ücretsizdir.
Engelli Raporu Ne Zamana Kadar Geçerli Olur
Engelli raporları süreli veya süresiz olarak verilir. İlk başvuruda genellikle süreli rapor verilir, bu hem engelli insana moral desteği sağlayabilir hem de tedavinin gerçekleşeceği kanısına varıldığı anlamına gelebilir. İyileşme şansının olması süreli engelli raporu verilmesinin başlıca nedenidir. Engelin kalkma durumu olduğunu açıklar. Tedavi süresince engelli raporunu kullanabilirsiniz anlamına gelir. Ancak süreli engelli raporunun süresi bittiğinde tekrar başvurmanız ve aynı şeyleri bir kez daha yapmanız gerekir. Süresiz engelli raporu ise engelin iyileşme ve ortadan kalkma durumu olmadığında verilir. Bazı durumlarda tedavi süresinin çok uzun olması da süresiz rapor verilmesine yol açabilir. Süreli engelli raporları da bazen süresiz rapora çevrilebilir. Süreli raporlar genellikle üç kez kontrol edilir, üçüncünün sonunda hala tedavi devam ediyorsa veya gelişme kaydedilmediyse süresize çevrilir. Süreli raporlar da heyetin ne kadar süreyle tekrar kontrol edilmesini istediğine göre uzun veya kısa süreli olabilir.
Engelli Raporu Neye Yarar?
Engelli raporu, engelli insanlar için hayati önem taşıyan bir rapordur. Kişinin engelli olduğunu resmi ortamda belirten belge görevini görür. Özellikle günümüzde resmi ortama tamamen gerçek bir belge sunulmadığında hiçbir faydası olmaz. Resmi bir kurumda tamamen gerçek belgeler olmadan, durumunuz ortada bile olsa resmi belge öncelik alınır. Engelli raporu, engelli insanlara özel ayrıcalıklardan yararlanılması için gereklidir. Her türlü engelli hakkını bu rapor sağlar. Ekonomik, sosyal veya herhangi bir konuda engelli insanların engellerini kanıtlamaları için kritiktir. Engelli hayatının büyük bir parçasını değiştirme şansı da bulunan engelli raporu, her alanda engelli insanın hayatını kolaylaştırır.
Yazıyı indirmek için: Süresiz Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır.docx (13.7 KB)