Tansiyon Ölçümü İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Anim_HighBloodPressure-5a8dab1543a10300364e394d

Tansiyon Nedir?

Tansiyon atardamarın içindeki kan basıncıdır. Atardamara kan pompalanması işlemi sırasında ölçülen basınca büyük (sistolik), kasın gevşeme esnasında ise ölçülen basınca küçük (diyastolik) basınç denir.

Tansiyon değerleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterir fakat ortalama olarak ele alırsak sistolik basınç 120-130, diyastolik basınç 70-90 arası olmalıdır. Tansiyon ideal değerin altına düşüp veya üzerine çıktığında hastalıklara neden olabilir.

Tansiyon değerleri değiştiğinde vücutta bazı değişiklikler görülür. Örneğin tansiyon yükselmesi; şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, göğüs ağrısı, düzensiz kalp atışı vb gibi birçok etkiye neden olurken tansiyonun düşmesi ise baş dönmesi, bayılma, mide bulantısı gibi etkilere neden olmaktadır.

Bu etkiler görüldüğünde ilk olarak şüphelenilen tansiyondur. Bu tarz şikayetler sürekli olduğunda hastaneye gitmek pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle artık çoğu evde bir tansiyon aleti bulunmaktadır. Hastane cihazları ile evde kullanılan cihazlar arasında fark vardır. Hastanede birçok ölçüm yapılması ile daha dayanıklı diye tabir ettiğimiz civalı cihazlar kullanılır. Bunlar manuel aletlerdir ve bir hemşire yardımı ile kullanılır. Ev kullanımına uygun olan ve birçok modeli bulanan cihazlar ise dijital tansiyon aletleridir. Pratiktir ve herkesin kullanımına uygundur.

Evde Tansiyon Ölçümü Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tansiyon ölçümü dijital cihazların üretilmesiyle artık daha kolay bir hal almıştır. Evde tek başıma herhangi bir yardım almadan rahatlıkla ölçüm yapılabilir. Ancak bu ölçüm sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;

  • Ölçüm sırasında sakin olmak gerekir, aksi takdirde nabız yükseldiği için kan basıncıda yükselecektir
  • Ölçümden 15-20 dakika kadar önce çay, kahve, sigara gibi kafein barındıran ürünler kullanılmamalıdır.
  • Ölçümün yapılacağı kol çıplak olmalı, herhangi bir kıyafet olmamalıdır.
  • Ölçüm yapıldığı esnada hareket edilmemeli ve ölçüm bitene kadar asla konuşulmamalıdır.

Elektronik tansiyon aleti kullanabilir miyim?

Evde yapılacak ölçümde pratik olan cihazlar dijital tansiyon aletleridir. Kol veya bilekten ölçüm için ayrı cihazlar bulunur. Hastanede kullanılan cihazdan farklı olarak dinlemeye gerek kalmadan hızlı bir ölçüm yapar ve kullanımı uygundur.

Elektronik tansiyon ölçüm cihazını nasıl kullanmalıyım?

Dijital cihazlarda kullanım kılavuzları olur ki zaten bu cihazlarda pek fazla teferruat olmaz. Bilek tipi olan cihazlar genellikle On/Off tuşu ile çalışır. Manşonlu dijital cihazlarda ise fazla olarak eski ölçümleri gösteren hafıza tuşu bulunur. Cihaz hakkında fazla soru işareti oluşursa kullanmadan önce kullanım kılavuzu okunmalıdır.