Hastalar sağlık sorunları nedeniyle ağız ve burunlarından rahat nefes alıp veremezler. Aldıkları nefes yeterli olmayabilir. Uzun süre kişinin almış olduğu nefes yeterli olmadığında trakeostomi (nefes borusuna delik) açılarak mekanik ventilatör cihazına bağlanır. Bu sayede kişi yeterli solunumunu gerçekleştirebilir. Trakeostomi kanülü akciğere oksijen taşır ve akciğerde çıkan karbondioksitin dışarı atılmasını sağlar.
Trakeostomi açılan her hasta konuşamaz diye bir şey yok. Kişinin ses telleri zarar görmediyse çeşitli aparatlarla konuşma sağlanabilir. Bunlardan biri de konuşma özellikli kanüldür.
Kişinin konuşma özellikli kanül kullanabilmesi için öncelikle spontan solunum yapıyor olabilmesi gerekir. Aynı zamanda kişinin ses tellerinin zarar görmemesi ve konuşma yetisini kaybetmemiş olması gerekir. Hastanın yanak, dudak ve dil kaslarının da kanül kullanımını engelleyecek şekilde zarar görmemiş olması gerekir. Ayrıca uzun süre mekanik ventilatör cihazına bağlı olan hastaların konuşma fonksiyonları daha az olabilir. Bu nedenle ses derinden ve kısık gelebilir. Konuşma özellikli delikli kanüller kaflı ve kafsız olarak ayrılmaktadır. Trakeostomi kanülünde kaf havanın solunum yolu içerisinde kalmasını sağlar. Kafı indirdiğinizde hava trakeostomi kanülünden çıkmak yerine kanülde bulunan deliklerden ve kanülün etrafından çıkar. Trakeostomi açık ve mekanik ventilatör cihazına bağlı olan hasta, delikli, kaflı ve iç kanül (delikli, deliksiz) kullanmalıdır. Kişi mekanik ventilatöre bağlanacaksa trakeostomi kanülünün kaflı şişirilip,deliksiz iç kanül takılır. Kişinin mekanik ventilatöründen ayrılıp konuşabilmesi için de trakeostomi kanülünün kaflı indirilir ve delikli iç kanül takılır.