Şu an Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabetli hasta mevcut. Yeterli önlem alınmazsa 2030 yılında bu sayının 12 milyona çıkacağı öngörülüyor. Yapılan istatistik çalışmalarına göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde diyabet hastası sayısı en çok olan ülkeler arasında Türkiye 9. sırada yer alacak. İlk üç sırada ise Çin, Hindistan ve ABD bulunacaktır.
Diyabet ile ilgili yapılan çalışmalar ve önemli istatistikler:
Diyabet ülkemizde en az Doğu Anadolu Bölgesinde (%6), en çok ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinde (%17) görülmektedir.
Erkeklerde diyabet görülme sıklığı 54 yaşına kadar daha fazladır. 54 ve üstü yaşlarda ise kadınlarda diyabet görülme oranı erkekleri geçer. 55 yaşa kadar erkek nüfusunun yaklaşık %13’ünde bu hastalığa rastlanır.
Diyabet hastalarının sağlıklı insanlara göre %25 daha fazla felç geçirme riski vardır.
Diyabet hastalarının %45’i aynı zamanda böbrek hastasıdır.
Diyabet hastalarının %20’sinde depresyon görülmektedir.
Diyabet hastalarının %30’unda önemli göz problemleri vardır.
Diyabet hastalarında kalp krizi geçirme riski en az %25 artmaktadır.
Diyabetin neden olduğu ölümlerin yarısından fazlası 70 yaşın altında gerçekleşir. Bu ölümlerin %55’ini kadınlar oluşturmaktadır.
Tip 1 diyabet, genellikle çocuk ve ergenlerde daha yoğun görülen diyabet tipidir. Diyabetli vakaların %5-10’unu oluşturur.
Yüksek tansiyon hastası kadınlarda 1.59 kat, erkeklerde ise 1.84 kat daha fazla ihtimalle diyabete yakalanma riski gözlenmektedir.
Diyabet hastalarının, yaklaşık olarak sadece % 55’ine diyabet teşhisi konulmuştur. Hastaların yaklaşık %45’i henüz hastalıklarının farkında bile değildir.
Eğitim seviyesi arttıkça diyabetin görülme oranı azalmaktadır.
Bu veriler biraz moral bozucu olsa da, hastalığı iyi yöneterek bu sorunların çoğunu hiç yaşamadan hayatımızı devam ettirebiliriz. Diyabetin tedavisi olmayabilir ama “çaresiz değilsiniz” ya da başka bir değişle “çare sizsiniz”. Bu hastalık bize seçenekler sunuyor. Uygun olan seçeneği tercih etmek bizim elimizde.