Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Uykuda Görülen Solunum Bozuklukları Horlama Ve Uyku Apnesi

Türki̇ye Solunum Araştırmaları Derneği̇ Uykuda Görülen Solunum Bozuklukları Horlama Ve Uyku Apnesi.pdf (250.2 KB)

2 yıldır 6 adet uyku doktoruna gittim. Herbiri değişik teşhis ve tedavi yaptı. Şu anda uyku sorunu ile uğraşıyorum. Başımdan geçen olayları anlatsam bir kitap sayfaları kadar yekun tutabilir…Buı gidişle de sorunumun hal edilmesi pek mümkün görülmüyor. Herhalde öldükten sonra öteki dünyada sorunuma bir çare arayacağım. Allah yardım etsin.

Birol Bey, merhaba. En son e-posta üzerinden görüşüyorduk detayları. Size bildiklerimi aktarmaya çalıştım ancak yaşadığınız sorunlar oldukça karmaşık. En son gittiğiniz doktor ne demişti?

DR.Bipap ST cihazını 14-7 Aaralığında
kullanacaksın.dedi ben de kullandım.Hiç fayda sağlamadı .ertesi günü yorgun ve uykulu olarak günlerimi geçiriyordum. Kendisine bunu söylediğimde modafilin denilen bir ilacı sabah aldığımda yorgunluğumun ve uykulu durumumun geçeçeğini söyledi. 1 gün denedim ertesi akşam uykum daha da kaçtı. Zaten yaptığı titrasyon sonucu verdiği cihazın bende ne gibi bir solunum bozukluğu gördü de bu cihazı verdi şeklinde defalarca soru mesajı gönderdim. Cevabı henüz vermedi.

bpap st cihazlarında solunum sayısı ve i/e zaman oranı girilmektedir. bu değerler neler? onun dışında bpap ve st cihazların kullanımının bir sebebi olmalı. raporunuzda doktorunuz tarafından belirtilmemiş mi? ya da sözlü olarak size iletilmesi gerekiyor. ayrıca ilacın yan etkilerini incelediniz mi?

Bilevel S (BPAP S) ve Bilevel ST (BPAP ST) cihazları genellikle aşağıdaki 3 durumda kullanılır:

Obeziteye bağlı hipoventilasyon durumunda
KOAH gibi akciğer kaynaklı bir hastalık olduğunda
CPAP cihazlarına uyum sağlayamayan hastalarda

Ben de dün tavsiye ettiğiniz siteye girmiştim. Tesatüf diyelim. Bundan sonra bu siteden iletişim sağlayacağım. Yazacaklarım uyku dr.ları tarafından okunursa böyle bir hastaya rastlamadıklarını anlayacaklar. Anlatacaklarıma bu sitede açıklık getireceklerini hiç zannetmiyorum. Ben belki de uyku tıbbının göremeyeceği bir hasta olduğumu zannediyorum. Ancak dr adı vererek de karşılaştığım olayları açıklayabilirim. Ben bir hukuçuyum. Bana dava açmalarına sevinirim…Ancak steye gireceklerine inanmıyorum.

her üçü de bende yok.

belki sizle benzer sorunları yaşayan birilerine ulaşma ihtimaliniz olabilir. ya da konuyla ilgilenmek isteyen ve yorumlarını aktarmak isteyen bir hekim de yanıt verebilir. siz yaşadıklarınızı paylaştıkça en azından bilgi birikimimiz oluşacaktır.

daha önce cpap veya otocpap kullandınız mı?

Benim gibi bir hastaya rastlanması mümkün değil.

Kullanmadığım cihaz kalmadı. Hem manuellerni hem de otomatiklerini. Hem test için hem de tedavi amacıyla. Hikaye çok uzun olduğu için bana soru sorarsanız daha kısa cavap vererek sizi meşkul etmem. Benim bilgisayarımda uyku kogları var…

cihaz kayıtlarını bir uyku doktoru veya teknisyeni daha iyi bir şekilde yorumlayabilir. otocpap kullanırken neden bpap st’ye geçiş yaptı doktorunuz?

Tüm otomatiklerde CSR ler çok yüksek çıktığından dr.ların hepsi ayrıca manuellerde de test yaptılar. Ayrıca otocpaplarda yüksek basınçın santral apnelerin oluşturduğuna dair bir kannatleri var.

Benim kullanmadığım cpap çeşitleri kalmadı. Sonuca varılamayınca ben bir süje gibi oldum. Deneme tahtası tabiri vardır.Aynen öyle bu nedenle de uyku konusunda çok bilgiliyim desem yalan söylememiş olurum.

Doktorlar arasında manuel ve otomatik tercihleri değişik. Nedenini biraz evvel bahsettim.Daha başka neden de var. Şimdilik onu anlatmayayım.

kullandığınız cihazlarla sağlık probleminiz çözülemediği için farklı modellerle denemeler yapılıyor sanırım. otocpapta yüksek basıncın santral apne oluşturduğuna dair bir kanaat var, evet. hekimlerin bu yaklaşımıyla sıkça karşılaşıyoruz. bu nedenle de bpap ve bpap st gibi cihazlarla tedaviye devam edebiliyorlar.

sizin otocpap kullandığınız dönemdeki basınç değerlerini hatırlıyor musunuz?

Uyku teknisyenleri hastanın sorularına cevap veya herhangi bir acıklama getirilmesi yasaklanmış. Mesela son titrasyonda ‘‘bana hangi cihazla veya cihazlarla titrasyon yaptınız’’ diye defalarca sordum.Mesaj göndermediği gibi telefonlara da çıkmıyor. DR da mailleri okuyamayınca , bilgi sahibi olmam da mümkün olmuyor. Benim uyku sorunumu çözebilmem için sorularıma açıklık getirilmesi çok önemli.

Logların hepsi bilgisayarımda: örnek CSR %73 değere varan rakkam gördük. Dr. larda şaşırdı. Doktorlarımın hepsi İstanbul’da en şöhretli prof’lar.

Mail adresinize log ve parametre görüntülerini gönderebilirim. Siteye tam hakim değilim. Kullanmamda hata yaptığımı biliyorum. Dikkat edeceğim.

otocpapların üst basınçı zaten 20. Benim manuel basınçım 13 civarı. Çoğu zaman 13 ünde altı. Şu anda bipapst kulandığımı ancak bunda fayda sağlamadığımdan cpap’a çevirdiğimi ve 13 basınçla kullandığımı.Sabah ekrandaki parametrelere baktığımda OA VE CA ve hipopnelerin çok düşük olduğunu,CSR menüsü olmadığından onu göremediğimi daha evvelki mesajlarımda belirttiğim hatırlıyorum. Bipap ST Yİ 'cpapa çevirdim. parametreler yine çok düşük çıktı.CSR leri göremediğimden başka bir cpap aldım.1gecelik test soncu CSR ler %58.2 çıktı. karışık olan bu durumu iyi şekilde özetledimBütün anlaşılmayanlar bu hikayeden çıkıyor? işin can damarı bu? cpapları bana veren satıcı da buna şaşırdı.Ancak dr.lardan çekindiği için yorum dahi yapmıyor. Yoksa benim çok yakın dostum. Üstelik de yardım sever bir arkadaş. O benim tüm hikayemi biliyor. Ancak onun da aklı çok karışık.