Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Uykuda Görülen Solunum Bozuklukları Horlama Ve Uyku Apnesi

Polisomnografi uyku tıbbı bakımından altın kural olarak kabul edilmektedir. Ancak insanlar her akşam aynı şekilde uyumazlar. Bu nedenle de uyku apnesi teşhisi için bir gecede yapılan polisomnografi ancak o gecenin oluşturduğu uyku parametrelerini verir. Belki hatta kuvvetle muhtemeldir ki birbaşka gece yapılan polisomnografi tetkikinde değişik uyku parametrelerini görmemiz mümkündür. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için polisomnografi ve gerekiyorsa titrasyon testi sonucu recete edilen papların hafıza kartlarını uyku programlarına okutuğumuz zaman yaptığımız karşılaştırmada görebiliriz. Bu tesbitimi kendim kullandığım papın hafıza kartından çıkardığm parametrelerle anlatmaya çalışacağım.



Açıklama: yukarıdaki uyku loğunda tüm uyku parametreleri özellikle AHİ endeksi 0.27 gibi mükemmel bir sonuç alınmasına mukabil Altındaki uyku logunda parametreler çok kötü çıkmakda ve buna ilaveten de ahi değeri 27.77 olarak çok büyük bir değer olarak çıkmaktadır. Birkaç gün ara ile bu kadar AHİ değer farkı olmasının nedeni hakkında iletişim kurduğum tüm uzmanlar bu farklılık hakkında bir açıklama yapamamaktadır.Kişiler kanaatim odur ki bu paplarda solunumu algılamada bir üretim hatası olduğudur. Veya bende bir sorun vardır. Titrasyon bu cihazlarla yapıldığına göre yapılan titrasyonların da geçerliliği tartışmaya açıktır. Uyku tıbı bakımından düşünülecek en önemli konu bu olması gerekir.

2 gece sabahı cpap hafıza kartını uyku programına okuttuğumuzda 1.gece sabahı AHİ değeri 0.70 gibi çok olumlu bir değer çıktığında ‘’ demekki ben bu değerlerle uyamam gerekiyor dediğim ertesi günü aynı basınçla uyuduğunda sabah cpapın hafız kartını uyku programı yüklediğim bilgisayarı izlediğimde AHİ değeri yanında diğer uyku parametrelerin daha önceki değerlerle ilgisi olmadığı özellikle AHİ değerinin 24 gibi çok yüksek çıktığı görülmektedir. Bu değişik birbirleriyle ilgisi olmayan AHİ değerleri karşısında yukarıda da açıkladığım üzere bu cihazlara ve bu cihazlarla yapılan titrasyon tesleriyle sonuç alınması teşhis ve tedavi yapılması mümküm değildir.Buna rağmen yapılıyor olması tedavinin isabetini tesadüflere bırakmak demektir.Bu durumda sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için bir hastaya birden fazla polisomnografi ve titrasyon yapılması halinde ancak gerçek teşhis ve tedavi konulabilir. Bir de uyku apnesi hastasında obsüriktif uyku apnesi yanında santral apne,komlex apne ,miks apne ve change-stokes solunum bozukluğu varsa durum daha da ciddiyet kazanmaktadır.