Tütün Ürünleri Hangi Kronik Hastalıklara Sebep Olur?

Tütün Nedir?

Tütün yuvarlak, koyu renkli ve geniş mızrak şeklinde olan bir bitkidir. Küçük kapsül şeklinde meyveleri ve içinde küçük tohumları bulunur. Türkiye’de genellikle Ege Bölgesi’nde bulunan bu bitki az miktarda da olsa Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir. Kullanımı tercihe göre içme, emme, burundan çekme, çiğneme yoluyla olur.

Tütün aslında sindirimi kolaylaştıran bir bitkidir. Her bitki gibi vücuda faydalı etkileri vardır. Fakat günümüzde içine birçok kimyasal karıştırılarak kullanımı sağlığı büyük ölçüde tehdit etmektedir.

Tütünün Zararları

Tütün ürünlerinin tüketilmesi günümüzde küçük yaşlara kadar inmiştir. Ergenlik dönemindeki çocuklarda zamanın şartlarına bağlı olarak daha fazla stres ve gelecek kaygısının mevcut olmasıyla birlikte, bundan kaçış yolu olarak daha doğrusu bir rahatlama biçimi olarak çocuklar sigaraya yönelmektedir. Bununla beraber birçok hastalıkta zamanla küçük yaşlara kadar inmiştir.

Sigaranın en büyük zararı kanser olarak bilinmektir. Sigara kullanımının artması ile kanser vakaları da günümüzde artış göstermiştir. Uzun vadede hastalıkların yanı sıra sigara kısa sürede de kişiye zarar vermeye başlar. Kullanılmaya başlanmasından itibaren kişide uyuşukluk, mide bulantısı, baş dönmesi gibi anlık veya bazen uzun süreli reaksiyonlara sebebiyet verir. Yine aynı şekilde hücreleri tahrip etmesi sebebi ile kişinin cildinde yaralar, döküntüler, kırışıklar meydana gelir ve sonucunda erken yaşlanma hatta ölüme kadar götürebilir.

KOAH

Sigarada içenlerde en çok görülen rahatsızlık KOAH’dır. Başlangıçta öksürük ve balgam olarak kendini gösteren KOAH, göz ardı edildiği takdirde kandaki oksijen miktarının düşmesine bağlı olarak daha önemli hastalıklar ortaya çıkar.

Akciğer Kanseri

Sigaranın sebep olduğu bir diğer hastalık ise kanserdir. Kanser ciddi riskleri olan önemli bir hastalıktır. Nefes darlığı ile başlayan bu hastalık hırıltılı solunum, sürekli öksürme, balgam çıkarma, iştah kaybı ve zayıflama olarak devam eder. Bu belirtiler sigara içenlerde çok görüldüğü için genellikle dikkate alınmaz ve erken teşhisi zorlaştırır. Kanser hastalıklarında kayıpların çoğu erken teşhis olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu etkiler görülmeye başladığı anda doktora gidilmelidir. İlerleyen seviyelere varan kanser ne yazık ki ölümle sonuçlanmaktadır.

Astım

Astım alerjik olmasıyla birlikte genetik bir hastalıktır. Tütün kullanımıyla astım rahatsızlığında artış görülmeye başlanmıştır. Pasif içiciliğin bile astımı %25 oranında artırdığı tespit edilmiştir. Astımlı hastanın klinik tedavisinde hastanın tütün kullanma alışkanlığının incelenip, ele alınması çok önemlidir. Astım tedavisinin başlangıcında ilk olarak sigarayı bırakma eylemi gerçekleştirilmelidir.

Guatr

Tütün ürününün tüketilmesiyle kandaki tiyosiyanat artar ve iyodun tiroid bezine girmesini önleyerek hormon yapılmasını engeller ve bu şekilde guatr ortaya çıkar. Yapılan araştırmalara göre sigara içenlerin %30’unda guatr saptanmıştır. Yine aynı şekilde emziren kadınların sigara içmesi ile süt yoluyla çocuğa geçen iyot miktarı azalır ve bebeğin beyin gelişimi olumsuz etkilenir.

Kalp

Tütün ürünleri tüketiminin birçok kanser çeşidine sebep olduğu bilinirken, kalbe verdiği zarar aslında pek çok insan tarafından bilinmez. İçinde 7 binden fazla kimyasal bulundurun tütün ürünleri vücudun her organı gibi kalbi de büyük oranda olumsuz etkiler. Sigarayı bırakma yerine azaltma yoluna gitmek de pek bir fayda sağlamayacaktır. Günde sadece 1 adet sigara içimi bile kalp krizi riskini içmeyenlere oranla %50 artırmaktadır. Kalp-damar hastalıklarının birçoğu sigaradan kaynaklanmaktadır.

Tütün ürünleri tüketimi Türkiye’de yılda 120 bin kişinin ölümüne sebep olmuştur. Bu kadar zararının bilinmesine rağmen sigara tüketimi azalmak yerine zamanla artmıştır.

Sigarayı bırakmak isteyip de zorlanıyorsanız "ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı"nı arayarak yardım alabilirsiniz.