Uyku Apnesi Ameliyatla Geçer Mi?

Uyku sırasında solunum duraksamalarından kaynaklanan ve uyku düzensizliğine sebep olan hastalığa uyku apnesi denir. Hastalık; uykusuzluk, halsizlik, sinirlilik, gece sık sık uyanma gibi belirtiler gösterir. Bu belirtilere sahip olan kişi bir uyku kliniğe başvurarak hastalık için kesin teşhisi alabilir. Bu hastalığın tedavisinde cihaz ve cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.

Uyku apnesi sırasında hasta solunum için çabalasa da, bir süre sonra bu çaba beyni uyarır ve böylelikle solunum yolu açılır. Soluk alıp vermesi durana kadar horlamaya devam eden kişi, gürültülü bir ses çıkararak yeniden rahat nefes almaya ve horlamaya devam eder.

Uyku apnesi tedavi edilmediğinde, hastalarda görülen bazı şikayetler; hastanın gün içinde sürekli olarak uyur halde dolaşması, kendisini yorgun hissetmesi ve konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlerdir. Ayrıca uyku apnesi önemsenmediğinde yüksek tansiyon ve kalpte ritim bozukluklarına da sebep olabilir. Uyku apnesinin en önemli belirtisi uyku esnasında solunum durmasıdır. Bunun dışında horlama, sık sık idrara kalkma ve ağız kuruluğu da bu belirtilerin başında gelir.

Uyku apnesi tedavisi, bu hastalık ile mücadele eden hastalara göre değişiklik gösterir.

Uyku apnesi tedavilerinde PAP grubu cihazlar kullanılır. Bu cihazlar hastalık boyunca her gece düzenli olarak kullanılmalıdır. Daha sonra tedavide bir iyileşme meydana geldi ise doktor gözetimi altında her gece kullanılan cihaz, haftada birkaç gece olmak üzere kullanıma devam edilmelidir. Tedavi olumlu olarak devam ettiğinde ise hasta bir süre sonra cihaz olmadan da çok rahat uyumaya başlar.

Kilo problemi yaşayan hastalar, tedavinin olumlu sonuç vermesi için mutlaka bir diyetisyene başvurmalıdır. Tedaviler sonucunda hasta hem kilo vermiş, hem tedavisi başarıya ulaşmış, hem de sağlıklı bir hayata kavuşmuş olur.

Bunun dışında bir diğer tedavi yöntemi ise ameliyatlardır. Uyku apnesi hafif derecede olan ve PAP tedavisinde sonuç alamayan hastalara ameliyat önerilir. Ameliyatın amacı burun ve boğazdaki solunum yollarını genişleterek, hastanın uyku sırasında rahat bir şekilde soluk alıp vermesini sağlamaktır.

Uyku apnesi kesin olarak ameliyat ile geçer demek yanlış bir tabirdir. Uyku apnesi ameliyat ile geçebileceği gibi ameliyattan sonra da şikayetler devam edebilir.