Uyku Apnesi Hastalığı Depresyon Riskini Arttırıyor

Uyku apnesi, en kısa tanımıyla uyku esnasında solunumun en az 10 saniye süreyle durmasıdır. Birkaç farklı rahatsızlığın birlikte etki etmesiyle oluşan solunumsal sendrom hastalığıdır. Kişi uyurken solunum problemi yaşadığının farkında değildir ancak uyandıktan sonra vücudunda oluşan sorunları fark edebilir. Eğer hastalığının farkındaysa yaşadığı sorunların sebebini algılayabilir. Uyku apnesi sendromu nedeniyle ortaya çıkan ve hastanın yaşamını etkileyen en ciddi problemlerden birisi de depresyondur. Kişi depresyon sorunu yaşarken bunun sebebinin uyku apnesi olduğunun farkına varmayabilir.

Uyku apnesi hastalığı olan bir kişinin uyku sırasında solunumu düzensiz olduğu için bedeni yeterli oksijeni alamaz ve bu nedenle sürekli stresli durumda kalır. Bu şekilde yaşayan bir kişinin ruh hali depresyona daha yatkın olabilir ve daha uzun süren depresyon atakları geçirebilir. Uyku apnesi tedavi edilmezse daha büyük ruhsal problemlere neden olabilir. Hastanın, ruhsal ve psikolojik sorunlarının yanında fiziksel şikayetleri oluşabilir. Ayrıca, oksijen azlığı sebebiyle farklı hastalıklar da ortaya çıkabilir. Kanda bulunan oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar bu nedenle vücudun pH dengesi zamanla değişme eğilimi gösterir. pH dengesini optimum seviye tutmaya çalışan vücut fonksiyonları, değişim göstererek farklı tepkiler vermeye başlayabilir. Dengeyi sağlayabilmek ve bedenin pH değerini en uygun seviyede tutabilmek için enzimlerin ve hormonların salgılanma seviyeleri değişkenlik gösterebilir.

Uyku apnesi hastalığının obstrüktif ve santral olarak birbirinden ayrılan çeşitleri vardır. Bunların sebepleri farklılık gösterir.

Obstrüktif (Tıkayıcı) Uyku Apnesi: Üst solunum yollarındaki dokuların fiziksel bir tıkanıklığa neden olmasıyla oluşur.

Obstrüktif (Tıkayıcı) Uyku Apnesi Nedenleri

  • Aşırı kilo
  • Erkek cinsiyet
  • Kalın boyun
  • Dar solunum yolu
  • Sakinleştirici ilaçlar
  • Alkol ve tütün ürünleri
  • Burun tıkanıklığı
  • Genetik nedenler

Santral (Merkezi) Uyku Apnesi: Merkezi sinir sisteminin, solunum kaslarına doğru şekilde sinyal göndermemesi nedeniyle oluşur.

Santral (Merkezi) Uyku Apnesi Nedenleri

  • Ensefalit adı verilen beyin enfeksiyonu
  • Beyin felci
  • Beyin sapı problemleri
  • Kalp hastalıkları
  • Narkotik ağrı kesiciler

Avusturalya’da 293 erkek ve kadın uyku apnesi hastasında bir test yapılmıştır ve bu testin başında hastaların yaklaşık %73 kadarının depresyonda olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu hastaların depresyon seviyelerinin oldukça ilerlemiş durumda olduğu da belirlenmiştir. Testin başında 41 hasta bu şekilde yaşamaktansa ölmenin daha iyi olduğunu belirtmiştir. 293 hasta üzerinde 4 ay boyunca CPAP terapisi uygulanmıştır. Testin sonucunda bu hastaların yalnızca %4’ünde depresyon belirtileri görülmeye devam etmiştir. Bu deney sayesinde uyku apnesi hastalığının ruh sağlığı üzerindeki ciddi etkileri daha net anlaşılmaktadır.

Vücutta oluşan oksijen azlığı nedeniyle beyin bazı savunma mekanizmalarını devreye sokar. Ancak bu durum uyku apnesinin tamamen ortadan kaldırmadığı için vücutta oluşan kimyasal değişim bir süre sonra diğer rahatsızlıkların hızlı şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir. Diyabet, yüksek tansiyon ve buna benzer diğer kronik hastalıklar görülebilir. Yaş ilerledikçe vücudun kendini yenileme özelliği azaldığı için yaşlılık döneminde görülen uyku apnesi nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar da daha hızlı ilerleyecektir.

Uyku apnesi hastalığının sosyal hayatımız üzerindeki olumsuz etkileri sanıldığından daha fazladır. Dünyada milyonlarca kişi bu hastalıktan dolayı yüksek tansiyon, kalp krizi, tip 2 diyabet ve depresyon gibi sayısız sağlık problemiyle karşı karşıya kalmaktadır. Sonuç olarak uyku apnesinin neden olduğu hastalıklar ve depresyon riskinden kurtulmak için en kısa sürede uygun tedaviye başlamak gerekir. Bunun için de en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yorumlar

Nurcan gerici 14 Ekim 2015 üzerinde 17:04 de (Düzenle)
Babam uyku apnesi olduğundan beri ve cihaz kendine verildiğinden beri depresyona yakalandı.
cihazı ve maskeyi kullanmak istemiyor. maske beni daha da daraltıyor diyor. uykusu yok. çok zorluklar çekiyor ve biz de çekiyoruz.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 15 Ekim 2015 üzerinde 12:44 de (Düzenle)
Nurcan Gerici, merhaba. Haklısınız, bu durum yalnızca sizin hastanızın başına gelen bir olay değil. Bazı hastalar cihaz kullanmaya karşı tepkili olabiliyor. Siz olabildiğince sakin davranıp cihazı kullanması gerektiğini söylemelisiniz. Sonuçta bu onun sağlığı için gerekli. Cihazı kullanmaya alıştığı zaman zaten faydasını göreceği için her uykuda kullanacaktır.

Yanıtla
Nurcan gerici
Nurcan gerici 16 Ekim 2015 üzerinde 12:36 de (Düzenle)
Cihazı kullandığında çok faydasını göreceğini biliyor ve inanın çok kez sakince konuştuk, izah etmeye çalıştık. ama istemiyor. doktoruna da konuşturduk.
ilginiz için teşekkürler.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 17 Ekim 2015 üzerinde 07:15 de (Düzenle)
Nurcan Gerici, merhaba. Rica ederim. Zamanla alışacaktır ve düzenli olarak kullanacaktır diye düşünüyorum.

Yanıtla
Uğurcan
Uğurcan 30 Nisan 2016 üzerinde 11:22 de (Düzenle)
2 yıldır bu illete yakalandım ve son 1 yılında çok ciddi depresyon geçirdim, Şu an daha iyi olsam da tam atlatabilmiş değilim. Nurcan Hanım’ın babası gibi ( Allahım Şifalar versin) ilk başta cihazı kullanmak istememiştim. Ciddi sıkıntı yaratıyordu. Sonra uykumun çok daha kaliteli olduğu fark ettikçe cihaza da alıştım. Benim sorunum şu. Cihazım ciddi anlamda ses çıkarmaya başladı.Yeni ve sessiz bir cihaz almayı düşünüyorum. eşimin uykusu da çok hafif acaba hangi cihazı alsam rahat ederim yardımcı olur musunuz?

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 30 Nisan 2016 üzerinde 19:48 de (Düzenle)
Uğurcan, merhaba. CPAP BPAP gibi solunum cihazlarını kullanmak ilk başlarda çoğu kişiye zor gelmektedir. Yaklaşık 1 ile 5 hafta alışma süreci vardır. Bugüne kadar yüzünüzde bir maskeyle uyumadınız. Doğal olarak bunu yadırgamanız ve zorluk çekmeniz normaldir.

Size önerim şudur. Akşamları çok uyku bastırdığında maskenizi takın cihazı çalıştırıp o şekilde uyuyun. Böylece alışma sürecini daha hızlı atlatabilirsiniz. Bazı hastalar uykuları yokken maskeyi takıp uykuya dalmaya çalışıyorlar ve başarısız oluyorlar. Bu da cihazdan alacakları faydayı engelliyor. Ayrıca alışma sürecini de olumsuz olarak etkiliyor.

Bu önerilerimi denerseniz fayda sağlayacağınıza inanıyorum. İyi günler.

Yanıtla
Dilek
Dilek 3 Mayıs 2016 üzerinde 16:56 de (Düzenle)
Yaklaşık 3 aydır Uyku Apnesi tedavisi görüyorum. Öncelikle cihaz ile uyuyorum ve hiç rahatsız oluyorum artık alıştım. Uyku kalitem ciddi oranda artmış durumda, sabah kalktığım zaman kendimi çok daha dinç hissediyorum. Yaklaşık 5 yıldır obsesif komp. belirtilerim vardır ve bunun için tedavi gördüm. Zaman zaman depresyona girip çıktığım da olmuyor değil :grinning: Ama inanın uyku kalitesi sayesinde birçok şey çok daha kolay bir şekilde yapabilir hala geldim, psikolojimi çok fazla olumsuz olarak etkilediğini düşünüyorum tedaviden önce… Tıp çok önemli.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 4 Mayıs 2016 üzerinde 14:40 de (Düzenle)
Dilek, merhaba. Uyku apnesi hastalığı toplumda çok fazla bilinmiyor. Birçok insan yaşadığı uyku problemlerini bir hastalık olarak değil de gelip geçici psikolojik bir sorun olarak görüyor. Ancak maalesef uzun yıllar uyku problemleriyle birlikte yaşıyorlar. Aslında çözümü basit. Bir uyku doktoruna veya nöroloğa başvurarak tedavi sürecine başlanabilir. Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. İyi günler.

Yanıtla
Metin
Metin 22 Temmuz 2019 üzerinde 15:09 de (Düzenle)
7 senedir gece maske ile yatıyorum ölçüm değerleri değişirmi?

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 23 Temmuz 2019 üzerinde 12:56 de (Düzenle)
Metin, merhaba. Uyku apnesinin değerleri hastanın kilo vermesiyle doğru orantılı olarak değişebilmektedir. En kısa sürede hekiminize danışmanızı öneriyorum.