Çağın önemli uyku sendromlarından birisi, uyku apnesidir. Orta yaş kadın ve erkeklerde görülebilen rahatsızlık, gençlerde de görülmeye başladı. Bunun en büyük sebebi de, artan obezitedir. Hastalığın nedenlerinden birisi, dengesiz beslenmeye bağlı aşırı kilo alımıdır. Dolayısıyla, uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de, diyettir. Kişideki apnenin sebebi aşırı kilodan kaynaklı ise, tedavide diyet önemli bir unsurdur.
Apne tedavisi için uygulanan değişik yöntemlerde vardır. Apne sırasında aşırı horlamanın söz konusu olması nedeniyle burun açıcı sprey veya bant gibi ürünler kullanılabiliyor. Ancak bunlar ileri düzey bir apne sendromu yaşayan kişilerin uygu kalitesini asla arttırmaz. Kişinin sigara kullanması, alkol alması ve aşırı stresli bir iş ortamında yer alması gibi sosyal koşulları da apneyi tetikleyen nedenlerdir. Kişinin sigara ve diğer alışkanlıklarını terk etmesi apne için çözüm olabilir.
Yatma şekline dikkat edilmelidir
Yatma sırasındaki pozisyonda önemlidir. Sırtüstü yatmak yerine sağ tarafa doğru uzanmak ve bu şekilde uyumak daha doğrudur. Apne sırasında nefesin yavaşlaması ve tamamen kesilmesi kalp krizi gibi riskleri artırıyor. Bu nedenle ileri düzeyde rahatsızlık çeken kişilerin doktora başvurmaları ve gerekiyorsa cerrahi bir müdahale yapılması gerekebilir. Cerrahi müdahalenin sebebi, üst solunum yollarındaki aşırı darlıklardır. Buranın enfeksiyon kapması gibi ihtimaller apneyi tetikleyebilir. Dolayısıyla kişi KBB bölümünde tetkik edilmelidir.
En çok uygulanan yöntem nedir?
İleri derecedeki apne sendromlarını çözmek için birtakım cihazlar söz konusudur. Bu cihazla üst solunum yollarının açık kalmasını sağlayacak şekilde pozitif hava basıncı sağlar. Cihazlara takılı bir şekilde uyumak ilk etapta zorluk yaratabilir ancak kısa sürede alıştıktan sonra sıkıntının yaşanması mümkün değildir. Bu cihazlarla zaman içerisinde apne sendromunu ortadan kaldırır ve kişinin cihaz kullanmadan rahat bir uyku çekmesini sağlayabilir. İlgili cihazın maskesinin silikondan imal edilmesi, yüze oturması ve hassas olması gibi özellikleri konfor sağlıyor. Tamamen otomatik çalışan cihazların uyku apnesi tedavisinde tercih edilmesi sorundan kurtulmak için isabetli bir yoldur.
Uyku apnesi gibi yine bir çok hastalığının sebebi de sağlıksız beslenme ve kilodur. Sağlıklı bir beslenme gerçekleştirilmezse bağışıklık sistemi de olumsuz etkilenir. Bu bir çok hastalığın başlangıcıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi psikolojiyi de olumlu etkilemektedir. Sağlıklı bir beden huzur ve mutluluğu da beraberinde getirir. Bunun için en başta beslenmeyi güçlendirmek doğru olacaktır.
Otomatik cpapları tercih etmeyen dr.lar var. Bunun sebibini şöyle açıklıyorlar: apne olduğu zaman basınç arttığında bu hastayı uyandırmış ve apne olayı vuku bulmuştur.Esas olan apnenin olmamasını sağlamaktır. Apne olduktan sonra basnç ayarlanması olayı sağlıklı değildir.
Diğer bir sebep otomatik cihazlarda basınç yükselince santral apne olayı ortaya çıkar. Bu nedenle basınçın yükselmemesini sağlayan manuel bir cpap kullanılması gerekir.
Ben de manuel cpapı tercih ediyorum.Zira Respronics marka otomatik cpaplarda hange-stokes solunumun %73 lere kadar çıktığına dair elimde uyku logları var. Bu sorunu 2 yıl içinde gittiğim 6 uyku doktoru soruna çare bulamadılar. Ayrıca manuel cpaplarda da bu solunum bozukluğunun nden kaynaklandığını tüm cpap ve basınçlarla denediler tedavi edemediler. Bu sonuçlar Respironics paplarda solunum algılama bozukluğu olduğunu gösteriyor. Aksini savunan hiçbir yetkili çıkmadı. Üreten firma da dahil. Zira bu sorun Amerika’ya kadar gitti.Açıklama benim iddiama bir cevap niteliğinde değildi. Sitede geniş açıklamalar var.Diğer pap markalarla ilgili bir bilgim yok.
otomatik cpaplar özellikle uyku pozisyonu değiştiğinde farklı basınç ihtiyacı olan hastalar için tercih ediliyor. bunun dışında da bazı sebepler var en çok etkili olan durum bu. örneğin, kişi sırt üstü yatarken basınç ihtiyacı 11 cmH2O veya yan yatarken 7 cmH2O olabilir. Bu durumda otocpaplar çözüm sağlıyor.
Yan yatarak 7 basınçda apne olmayan biri için cpap kullanmak çok önemli değil. Devamlı yan yatma durumunu sağlayarak maske kullanmak zorunda kalmayabilir. Ancak apneye neden olan fiziksel ve kullandığı ilaçlara ve diğer sebepleri önlemek şartıyla…Zira 7 basınç bana çok düşük geliyor. cpapla yatma eziyeti çekmektense denemeye değer. Ayrıca bu basınçla santral apnelerde oluşmaz.Tabi varsa…