Yara bakımı artık hasta bakımından ayrı bir alan olarak çalışmaktadır. Bu nedenle eğitimleri farklıdır ve yara bakımı bu eğitimi alan kişiler tarafından yapılmalıdır.
Hasta bakımında özellik yatan hasta bakımında en korkulan komplikasyon hastada oluşabilecek yaralardır. Çünkü oluşan vücut yaralarının tedavisi zor ve uzundur. Yara tedavisinde kullanılacak ürünler veya uygulanacak tedavi süreci yaranın durumuna göre değişir. Her yara için uygulanacak tedavi farklıdır.
Vücut yaraları oluşmadan önce önlemler alınabilir. Hasta vücudunda oluşan yaraya müdahale etmeden önce hem kullanılacak ürün hem de nasıl kullanılacağı konusunda uzman bir kişiden yardım alınmalıdır. Bu uzman kişiler genellikle yara bakım hemşireleridir.
Yara bakım hemşireleri öncelikle yarayı fiziksel açıdan değerlendirir ve yaranın temizliğini yapar. Daha sonra yaranın durumuna ve derecesine göre kullanılacak ürünler ile uygulanacak tedaviyi belirler. Yara bakımında; bariyer kremler, yara örtüleri, spreyler, yara bakım solüsyonları gibi kullanılan birçok çeşit ürün vardır. Bunların hangi yaralarda kullanılacağına yara bakım hemşiresi yarayı görerek karar verir.
Yara Bakım Hemşiresi Nasıl Bulunur?
Yara bakım hemşireliği artık hemşirelik dışında bir alandır. Üniversitelerin ilgili bölümlerinde sertifikalı programlara katılarak yara bakım hemşireliği için sertifika alınabilir.
Yara bakım hemşiresi henüz her hastanede olmasa da artık çoğu hastanede bulunabiliyor. Bunun dışında ücretli ve ücretsiz evde sağlık hizmetlerinde de yara bakım hemşiresi bulunmaktadır. Evde bakım ve evde yara bakımı hizmeti veren şirketlerde yara bakım hemşireleri bulunur. Belirli bir ücret karşılığında hemşirelerden hizmet alınabilir. Ücretsiz yara bakım hizmeti için ise Sağlık Bakanlığı’nın veya il-ilçe belediyelerinin ücretsiz evde sağlık hizmetinde bulunan yara bakım hemşirelerinden yararlanılabilir.