Değişik hastalıklardan kaynaklanan etkilerle yatağa bağımlı olarak yaşamak zorunda kalan hastalar birçok değişik sıkıntı yaşamaktadır. Devamlı olarak yatakta kalmak farklı cilt ve deri hastalıklarına, yaralara sebep olabilmekte, kemiklerin güçsüzleşmesine neden olabilmektedir. Buna ek olarak hastaların günlük bakım ihtiyaçları da oldukça emek istemekte ve aileye düşen sorumluluk oldukça önemli hale gelmektedir.
Bir hastanın yatağa devamlı olarak bağlı yaşaması öncelikle fiziksel bilinci yerindeyse de ruhsal birçok sorunlara neden olabilmektedir. Bu olası sorunların en aza indirgenmesi için mutlaka destek araç gereçler kullanılmalı ve psikolojik anlamda da hastaya moral sağlayacak faaliyetler yapılmalıdır.
Medikal sektörünün teknolojiden faydalanması hastalar için elbette hatırı sayılır faydası olan ürünlere yansımıştır. Yatağa bağımlı hastaların fiziksel sorunları ve destek bazı ürünler şunlardır:
-
Hastaların temizlik sorunu en büyük sorunlar arasındadır. Bu sorunun en iyi çözümlerinden biri yatak içi banyo sistemidir. Bu sistemde hasta kaldırılmadan kolayca yıkanabilir. Hastalar ve yakınları için oldukça faydalı bu ürün kendine özel yapısı ve sitemiyle yatağa bağımlı hastalar için büyük fayda sağlar.
-
Yatağa veya tekerlekli sandalyeye bağımlı hastaların yaşadığı diğer en büyük sorun bası yarasıdır. Hareket kısıtlılığının olması vücutta bazı yaraları çıkmasını kolay hale getirir. Özellikle yatakla temasın yoğun olduğu bölgelerde basınç farklı olduğundan uzun süre aynı şekilde durmak yaralara neden olabilmektedir. Kan dolaşımının azalması bu deri sorunlarının en büyük nedenidir. Buna ek olarak idrar ve dışkının temas etmesi deride oluşan yaraların hızla ilerlemesine neden olabilmektedir. Bu yaraların ilerlemesi hastanın konforunu, sağlığını olumsuz etkileyeceğinden ölüme varan sonuçlara neden olabilmektedir. Ancak alınacak bazı basit yöntemlerle bu yaralara engel olunabilir.
Öncelikle bu yaraların çıktığı yerlerin iyi bilinmesi gerekir. Genelde vücut ağırlığını taşıyan yerlerde en çok yara oluşumu müsait olur. Kuyruk sokumu, dirsek ve kalçalar, omuz çıkıntıları vs. Şişman hastalarda göğüs altı bölgeleri riskli bölgelerdir. Alınabilecek en iyi önlem hastanın sıklıkla pozisyonunu değiştirilmesidir. Kullandığı kılıfların çarşafların temiz ve sıklıkla değiştirilmesi de etkili bir önlemdir.
Yatağa bağımlı hastalarda bez kullanımı yaygın olmakla beraber bunun hemen temizlenmemesi de deri yaralarına neden olabilmektedir. Bunun için hasta altı temizleme robotu oldukça faydalı bir çözümdür. Temin edilebiliyorsa bunun alınması hem bakan kişiye hem de hastaya oldukça faydalı olacaktır.