Havalı yataklar yatağa bağımlı hastaların tedavi süreci için aslında en önemli ürünlerdendir. Havalı yatak kullanılmadığı veya yanlış kullandığı durumda hastada tedavisi zor olan travmalara yol açabilir. Bunun en büyük örneklerinden biri de bası yaralarıdır.
Bası yaraları hastanın yatış veya oturuş pozisyonuna bağlı olarak nefes almayan vücut bölgesinde basınca bağlı oluşan yaralardır. Bu yaralar ilk başta kızarıklık olarak kendini gösterir daha sonra ilerleyerek kemiğe kadar dayanan açık bir yara haline gelir.
Tek başına hasta bakanlar için havalı yataklar büyük bir kolaylıktır. Bu yatakların üç farklı çeşidi vardır; boru tipi, baklava tipi ve pozisyon aldıran havalı yataklar.
Boru Tipi Havalı Yatak Nedir?
Havalı yatakların üzerinde hava kanalları bulunur. Hava kanalları boru şeklinde ise bu yatak tipine “Boru Tipi Havalı Yatak” denir.
Boru Tipi Havalı Yatak Nasıl Kullanılır?
Aslında bu tip bir yatağın kullanımını kolay ve pratiktir. Öncelikle şilte açılır ve yatağa serilir. Pompa yatağın uç kısmına kanca yardımı ile asılır. Yatak şişirme hortumu pompa konektörüne bağlanır. Pompaya elektrik enerjisi bağlanır ve yatak üzerindeki prize takılır.
Yataktaki basınç seviyesi hastanın vücut şekline göre belirlenir. Yatak tam şişmeden hasta yatağa alınmamalıdır ancak hasta üzerindeyken de yatak şişirilebilir sadece şişmesi daha fazla zaman alır.
CPR(Hava boşaltım valfi) için yatakta sarı renkli bir CPR şeridi bulunur, acil durumlarda bu şerit hızlıca çekilmelidir. Bu sayede hava hızlıca boşalır. Yatak kullanılırken hava kaçağını önlemek için CPR kapağı kapalı tutulur. Yatak katlanırken hızlı bir hava boşaltımı için CPR kapağı açılabilir.
Boru Tipi Havalı Yatak Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
-
Yatak kullanılmadığı zamanlarda prize takılmamalıdır.
-
Yatak takımları nemli ortamda tutulmamalıdır.
-
Yatak temizliğinde kimyasal temizleyiciler kullanılmamalıdır.
-
Yatak temizliği öncesinde prizden çıkarılmalıdır. Hafif bir deterjan dökülmüş bez kullanılabilir.
-
Yatak prizdeyken hareket ettirilmemelidir.