Yatan hastaya bakmak her bakımdan zor bir süreçtir. Bu süreçte hem hasta hem de hastaya bakan kişi maddi ve manevi yönden çok yıpranır. Sosyal yaşantıları kısıtlanır ve bir rutinin içine girerler. Hasta bakımında aslında hastadan çok yıpranan, hasta bakan kişidir. Sadece bedenen değil ruhsal anlamda da zor bir süreçten geçer.
Bakımda en çok zorlanılan konulardan biri de hasta transferidir. Refakatçinin tek başına hastayı kaldırıp taşıması oldukça zordur. Her transfer işlemi sırasında da yardımcı olacak birini bulamayabilir.
Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle hasta bakımında kolaylık sağlayacak birçok cihaz üretilmiştir. Bunlardan biri de hasta taşıma (kaldırma) liftleridir. Hasta transferi için oldukça kullanışlı olan bu cihazlar hasta bakan kişileri de büyük ölçüde rahatlatmıştır.
Hasta Taşıma (Kaldırma) Lifti Nedir?
Hasta taşıma (kaldırma) liftleri kısıtlı hareket işlevi olan veya hareket işlevini tamamen kaybetmiş hastaların transferinde kullanılan bir cihazdır. Bu cihazın birçok modeli bulunmaktadır. Hastanın ihtiyacına göre tercih edilebilen çeşitleri de vardır. Modellerinden bahsedecek olursak tüm hareket kabiliyetini tamamen kaybetmemiş hastalar için manuel olan hasta taşıma liftleri tercih edilebilir. Manuel hasta taşıma liftlerinde insan gücüne ihtiyaç duyulur. Refakatçi yardımıyla kullanılan cihazlardır. İhtiyaca göre lazımlıklı yani ortasında bir delik olan liftlerde bulunur. Bu liftler tekerlekli olmakla birlikte boyu uzatılıp, kısaltılabilir. Özellikle tekerlekli sandalyeye transferleri için büyük bir kolaylık sağlar aynı zamanda sadece transfer olarak değil tekerlekli sandalye olarak da kullanılabilir.
Manuel olan hasta taşıma liftleri dışında bataryalı olarak kullanımı tercih edilen hasta taşıma liftleri vardır. Bu liftler tamamen yatağa bağımlı hastaların transferi için kullanılır. Hem hasta hem de hasta bakan kişi için yaşamlarını kolaylaştıracak bir üründür. Cihaz bataryalı olup elektrik kesintisi durumunda manuel olarak da kullanımı mevcuttur. Cihazın slingini yavaşça hastanın altına geçirilerek hasta yataktan kaldırılır. Kaldırma işlemi cihaz üzerindeki düğmeden veya cihaz ile birlikte gelen kumanda sayesine kolayca yapılır.
Kaldırma işlemi yapıldıktan sonra cihaz refakatçi tarafından kolayca hareket ettirilerek gideceği yere sürülür. Cihazın ayakları tekerleğin üzerinde duran pedal sayesinde yatakların altına girecek şekilde açılır veya küçültülür. Cihazın hareket etmemesi için yine tekerlek üzerindeki pedal kapatılır. Hasta istenilen derecede alçaltılabilir veya kaldırılabilir. Cihaz sadece refakatçinin kullanabileceği şekildedir ve kullanımı oldukça basittir.
Bu cihazlar günümüz teknolojisi ile geliştirilerek daha iyi ve kullanışlı duruma getirilmiştir, geliştirilmeye de devam etmektedir.
Hasta Taşıma (Kaldırma) Lifti Sesan HL-3 Kullanımı
Kanalımıza abone olmayı unutmayın: https://www.youtube.com/user/sesanltd