Hasta Taşıma (Kaldırma) Liftinin Maksimum Taşıma Kapasitesi Neden Önemlidir?

Evde bakılan hastada en zoru yatağa bağımlı hasta bakımıdır. Yatağa bağımlı hastada temizliğinden taşımasına kadar tüm sorumluluk hasta bakan kişiye aittir. Bazı durumlarda örneğin hastanın temizliği için banyoya götürülmesinde bir transfer işlemi gerçekleştirilir. Hastanın transfer işlemi, eğer hastaya bakan tek kişiyse neredeyse imkansız hale gelir.

Teknolojinin gelişmesiyle eskiye nazaran tüm sağlık alanında tedavi süreçleri daha kolay hale gelmiştir. Aynı şekilde evde hasta bakımı eskiye oranla hasta bakan kişi için daha da kolaylaşmıştır.

Yatağa bağımlı hastanın bakımında bir yerden bir yere nakil işlemini kolaylaştırmak için üretilen “Hasta Taşıma (Kaldırma) Liftleri” mevcuttur. Bu liftler sayesinde hastayı taşımak için bir kişi yeterli hale gelmiştir.

Hasta taşıma liftleri hareket kabiliyeti kısıtlı, yatağa bağımlı hastalar için kullanılmaktadır. Hastanın transfer işlemini kolaylaştırmakla birlikte hasta bakan kişi için de büyük bir rahatlıktır.

Liftlerde “Sling” denilen hasta taşımada kullanılan bezler vardır. Slinge hasta yerleştirilerek cihaz çalıştırılır ve hastanın transfer işlemi başlar. Bazı lifler manuel iken bazıları motorludur. Manuel liftler fiziksel güç gerekir. Motorlu hasta taşıma liftlerinde hasta slinge yerleştirildikten sonra kumanda yardımı ile cihaz hareket ettirilir.

Hasta Taşıma (Kaldırma) Liftinin Maksimum Taşıma Kapasitesi Neden Önemlidir?

Hasta taşıma liftlerinin taşıma kapasitesi modelden modele değişmektedir. Her lifte maksimum taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Bu taşıma kapasitesi hasta güvenliği için dikkate alınmalıdır.

Örneğin motorlu bir hasta taşıma liftinin maksimum taşıma kapasitesi 200 ise cihaza daha fazla ağırlık yüklenmemelidir. Aksi halde cihaz ayaklarında güçsüzlük meydana gelebilir, motorda arıza oluşabilir veya en kötüsü cihaz artık kullanılamayacak hale gelebilir. Bu durum hasta cihaz üzerindeyken yaşandığında hastayı düşürerek, omurga kırıklarına neden olabilir. Bu nedenle hasta taşıma liftlerinin maksimum taşıma kapasitesi aslında hayati önem taşıyan ve kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Cihaza güvenerek kapasitesinden fazla yüklenen ağırlık hastayı ölüme dahi götürebilir.

Cihazda maksimum taşıma kapasitesi dışında belirtilen güvenli taşıma kapasitesi vardır. Örnek verecek olursak maksimum taşıma kapasitesi 200 kg olan bir cihaz için güvenli taşıma kapasitesi 150 kg olarak belirlenir. Bu; 150 kg üzerinde ağırlık yüklendiğinde cihaz daha yavaş ve kontrollü bir şekilde kullanılmalıdır demektir.